Peste 900.000 de utilizatori au fost păcăliţi de malware pretinzând a fi GTA V, Sims 4 sau Minecraft în ultimul an

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Infractorii cibernetici profită de cererea tot mai mare de jocuri video, distribuind malware prin intermediul unor pretinse copii ale celor mai populare dintre acestea, conform unei cercetări realizate de Kaspersky.

Peste 930.000 de utilizatori au fost vizaţi de astfel de atacuri, în ultimele 12 luni, între iunie 2018 şi începutul lunii iunie 2019, iar mai mult de o treime dintre atacuri s-au concentrat pe numai trei jocuri.

Aproximativ o persoană din zece, din populaţia planetei, accesează jocuri online, multe dintre jocurile cele mai populare fiind găzduite pe platforme digitale de distribuţie. Acestea nu pot detecta mereu dacă fişierele încărcate sunt jocurile adevărate sau mostre de malware deghizate.

Cercetătorii Kaspersky au decis să studieze fişierele infectate, descoperite în 2018 şi în prima jumătate a anului 2019. Pe primul loc în lista jocurilor folosite de infractori a fost Minecraft. Malware-ul care pretindea a fi acest joc a reprezentat peste 30% dintre atacuri, cu peste 310.000 de utilizatori afectaţi. Pe al doilea loc s-a aflat GTA 5, care a vizat peste 112.000 de utilizatori. „Sims 4” a ocupat locul al treilea, cu peste 105.000 de utilizatori vizaţi.

Potrivit cercetătorilor, infractorii cibernetici încercau să păcălească utilizatorii să descarce şi fişiere infectate care pretindeau a fi nişte jocuri care nu au apărut încă. Au fost descoperite falsificări a peste 10 jocuri nelansate, 80% dintre detecţii concentrându-se pe FIFA 20, Borderlands 3 şi Elder Scrolls 6.

Specialiştii în securitate cibernetică vă recomandă să:

  • Folosiţi numai servicii legitime şi recunoscute.
  • Fiţi foarte atenţi la autenticitatea site-ului. Nu vizitaţi site-uri care permit descărcarea jocurilor, până nu vă asiguraţi că sunt legitime şi că încep cu „https”. Confirmaţi că site-ul este autentic dând dublu-click pe formatul URL sau pe locul unde este scrisă denumirea companiei, înainte de a începe să descărcaţi orice.
  • Nu daţi click pe link-uri suspecte, cum ar fi cele care promit accesul la un joc înainte de lansarea oficială a acestuia.
  • Folosiţi o soluţie de securitate eficientă, care protejează împotriva unui număr mare de ameninţări.
Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite