Razer Ornata V2: Una dintre cele mai bune tastaturi semi-mecanice pe care le poţi avea (TECH REVIEW)

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tastatura Razer Ornata V2

În ultima lună am făcut ceva ce nu mă aşteptam să se întâmple foarte curând: am renunţat aproape în întregime la laptop-ul meu de zi cu zi, desfăşurând aproape toate activităţile legate de muncă exclusiv pe desktop. Evident, asta înseamnă că am scris enorm, iar pentru asta am folosit o tastatură Razer Ornata V2.

Ornata V2 este o tastatură semi-mecanică, asta însemnând că foloseşte switch-uri hibride, jumătate cu membrană şi jumătate mecanice. Practic, scopul acestor switch-uri hibride este de a imita sunetul şi senzaţia tastelor mecanice, folosind în acelaşi timp stilul tastelor cu membrană, mai ieftine. Astfel, tastele de pe Ornata V2 folosesc un switch mecanic care apasă pe un cauciuc, activând astfel input-ul.

Ştiu, sună bizar, însă nu asta ar trebui să te preocupe, ci felul în care se simte tastarea pe Ornata V2. Ei bine, e un sentiment destul de plăcut. Sunetul este aproape acelaşi ca al unei tastaturi mecanice, deşi cineva care foloseşte des astfel de tastaturi îşi va da seama rapid că sunt switch-uri hibride.

Senzaţia de apăsare nu este tocmai extraordinară iniţial, însă pe măsură ce foloseşti tastatura începi să o iubeşti din ce în ce mai mult şi să te obişnuieşti cu ea. Trebuie să recunosc însă că Razer are tastaturi care oferă un key travel mult mai bun şi îţi oferă o senzaţie mult mai plăcută de folosire.

Tastatura Razer Ornata V2

Pernuţa pentru încheieturi, inclusă în pachet

Ce merită însă lăudată este pernuţa pe care îţi poţi aşeza încheieturile, inclusă în cutie şi care vine cu al treilea sistem diferit de prindere magnetică din ultimele trei tastaturi pe care le-am testat de la Razer. Serios, e incredibil cum fiecare tastatură parcă are alt sistem de prindere. Cum am scris şi în alte review-uri, pernuţa aceasta este foarte confortabilă şi probabil unul dintre cele mai bune accesorii pe care le vei găsi la o tastatură semi-mecanică.

Layout-ul este unul simplu, iar asta îmi place. Nu trebuie să te obişnuieşti cu el, cum a fost cazul lui BlackWidow Chroma V2, pe care am testat-o în martie, şi care avea acele taste macro pe care le puteai programa. În dreapta sus poţi observa butoanele media, o noutate faţă de Ornata Chroma, alături de o rotiţă cu care poţi controla cu uşurinţă volumul.

Tastatura Razer Ornata V2

Iluminarea RGB prin Razer Synapse

Bineînţeles, Ornata V2 vine cu iluminare RGB, pe care o poţi controla şi configura din aplicaţia Razer Synapse. Acolo poţi selecta diferite profiluri pentru iluminare, poţi seta intensitatea luminilor şi culorile pe care le doreşti.

Problema mea cu Razer Ornata V2 este că nu sunt sigur exact cui îi este dedicată. Vine la un preţ de aproximativ 539 de lei, iar pentru această sumă poţi găsi un BlackWidow sau un Huntsman. E adevărat, vorbim de versiunile vechi, dar care sunt în continuare foarte bune şi vin şi cu taste mecanice.

Cred că Ornata V2 se adresează celor care sunt interesaţi să facă pasul spre tastaturi mecanice, dar nu vor totuşi să arunce cu sume considerabile. Este un punct bun de pornire, cu switch-uri rapide, iluminare RGB şi o senzaţie care o imită destul de bine pe cea oferită de cele mai scumpe tastaturi mecanice şi reprezintă o soluţie interesantă, mai ales dacă nu vrei să îi înnebuneşti pe cei din jur cu acel „clac”-uri caracteristice ale swich-urilor mecanice.

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite