Sportivii secolului 21: câştigă milioane de dolari din jocuri video

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sporturile electronice (sau eSports) iau amploare din ce în ce mai mare atât în străinătate, cât şi în România. Ca fenomen, el presupune practicarea la nivel profesionist şi competiţional a unui joc pe calculator. Şi unii o fac atât de bine, încât câştigă şi mulţi bani.

Sporturile electronice nu au luat naştere atât de recent precum ar crede mulţi. Din contră, MLG (Major League Gaming), una dintre cele mai prestigioase organizaţii de eSports din lume, a luat naştere în 2002. Încă de pe atunci, scopul lor era să asigure celor cu apetit pentru gaming competitiv atât posibilitatea de a urmări, dar şi de a practica acest lucru. Jocuri precum League of Legends, Dota 2, Counter Strike: Global Offensive, Hearthstone sau Starcraft se bucură de asemenea campionate care atrag din ce în ce mai multă lume în fiecare an.

Există de altfel şi convenţii special dedicate acestui tip de sport, unde fanii, jucătorii amatori şi curioşii, pot urmări demonstraţii live, întâlni jucători profesionişti, asista la concursuri de cosplay şi multe alte activităţi legate de gaming. Campionatul Mondial de League of Legends a luat naştere în anul 2011, finala acestuia având loc în Danemarca în cadrul evenimentului DreamHack. Bineînţeles, pe atunci, comunitatea era mult mai mică decât în ziua de azi, la fel şi spaţiile dedicate evenimentului, premiile şi numărul de echipe profesioniste participante. În prezent, lucrurile stau diferit.

Echipele evoluează de la sezon la sezon, ţinând pasul cu fiecare schimbare adusă jocului, adică meta-ul. Meta-ul se schimbă de la patch la patch datorită modificărilor aduse anumitor campioni sau arme. Acestea au scopul de a aduce jocul la un anumit echilibru, însă de cele mai multe ori acest lucru duce la o anumită combinaţie de campioni care, statistic vorbind, are şanse mai mari de obţinere a victoriei.

Premiile ajung la milioane de dolari per întrecere

La sfârşitul sezonului anterior, reprezentanţii firmei Riot Games au anunţat că din acest an numărul de echipe admise în preliminarii atât pentru serverul american, cât şi pentru cele europene va fi mărit de la opt la 10. Campionatul din 2015 a debutat pe 1 octombrie la Paris prin disputarea fazei pe grupe. 16 echipe din toate regiunile lumii au concurat pentru a-şi asigura un loc în următoarea etapă a campionatului, numai opt dintre acestea avansând: KT Rolster (Coreea), KOO Tigers (Coreea), Fnatic (Europa), EDward Gaming (China), Flash Wolves (Taiwan), Origen (Europa), SK Telecom T1 (Coreea de Sud) şi Ahq e-sports Club (Taiwan). Europa va fi reprezentată de Fnatic şi Origen în Sferturile de Finală ale Campionatului Mondial de League of Legends.

Pe 15 octombrie, la Londra pe arena Wembley, au început sferturile de finală, primul meci fiind cel dintre KT Rolster şi KOO Tigers. Semifinala se va desfăşura la Bruxelles în perioada 24-25 octombrie, iar marea finală la Berlin pe 31 octombrie. Premiile de anul acesta se ridică la peste două milioane de dolari fiind împărţite astfel: locul I primeşte un milion, al doilea câştigă 250.000 de dolari, al treilea şi al patrulea 150.000 de dolari, iar până la locul opt suma e de 75.000 de dolari. Cei care ajung pe locurile de la nouă la 11 primesc câte 45.000 de dolari, următoarele două au parte de câte 35.000 de dolari şi până la locul 16 suma e de 25.000 de dolari.

Autor: Georgiana Constantin

<a href="https://www.facebook.com/adevarultech" target="_blank" rel="nofollow">Hai pe Facebook ca să ştii ce-i nou şi când nu eşti pe site!</a>

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite