Internet

articolul anterior articolul urmator

În plin război mediatic, certificarea NESAS confirmă că echipamentele Huawei sunt sigure

0
Articol publicitar
12 Oct 2020 16:26:33
Autor: ADH
FOTO Huawei.com
FOTO Huawei.com

În perioada martie - mai 2020, echipamentele 5G ale Huawei pentru reţeaua wireless şi cea de bază (5G RAN gNodeB, 5G Core UDG, UDM, UNC, UPCF) şi echipamentele LTE eNodeB au fost certificate de sistemul GSMA de asigurare a securităţii echipamentelor de reţea (NESAS).

Să punem lucrurile în context, elementele şi cadrul. Securitatea reţelelor mobile, în special a celor 5G, e din ce în ce mai importantă. Securitatea cibernetică e o problemă tehnică şi trebuie rezolvată prin standare tehnice. Securitatea cibernetică trebuie să se bazeze pe fapte, iar faptele să se bazeze pe verificare şi pe standarde comune. În trecut nu exista un standard global pentru determinarea securităţii reţelelor. Pentru a face reţelele mobile sigure e nevoie ca acestea să fie:

  • măsurabile
  • vizibile
  • comparabile
  • uşor de înţeles

Pentru asta e nevoie ca întreaga industrie să adopte standarde comune pentru ca reţelele să poată fi verificate şi securizate.

De aceea a fost introdus NESAS, pe care GSMA şi 3GGP au început să-l dezvolte din 2014 cu participarea operatorilor de telecomunicaţii, a producătorilor de echipamente şi a organismelor de supraveghere.

Huawei, aflată în centrul atenţiei din cauza acuzaţiilor privind riscurile de securitate ale echipamentelor de telecomunicaţii pe care le produce, a cerut din 2019 guvernelor, industriei de telecomunicaţii şi autorităţilor de reglementare să colaboreze la crearea unui set comun de standarde de securitate cibernetică.

În România, autorităţile pregătesc o lege care ar putea nu doar bloca Huawei de a participa la construcţia reţelei 5G, dar ar putea obliga operatorii să renunţe la echipamentele companiei chineze din generaţiile anterioare.

Huawei reclamă că proiectul de lege este discriminator, în sensul că urmăreşte nu siguranţa reţelei, ci excluderea sa. A fost, de asemenea, reclamată în timpul dezbaterii publice din 24 august, absenţa criteriilor tehnice privitoare la securitatea reţelei.

GSMA e cea mai mare organizaţie a operatorilor de telefonie mobilă la nivel global, sub tutela căreia se află peste 750 de operatori şi aproape 400 de companii din domeniu.

3GGP (Proiectul de parteneriat de generaţia a treia) reuneşte şapte organizaţii de dezvoltare a standardelor de telecomunicaţii (ARIB, ATIS, CCSA, ETSI, TSDSI, TTA, TTC), cunoscute sub numele de „Parteneri organizaţionali” şi oferă membrilor lor un mediu stabil pentru a produce rapoartele şi specificaţii care definesc tehnologiile 3GPP.

NESAS este un mecanism standardizat de evaluare a securităţii cibernetice definit în comun de GSMA şi 3GPP, împreună cu principalii operatori globali, furnizori, parteneri din industrie şi autorităţi de reglementare. Acesta oferă un cadru de asigurare a securităţii la nivelul întregii industrii, pentru a facilita îmbunătăţirea nivelurilor de securitate în întreaga industrie mobilă. Este o schemă voluntară, prin care furnizorii de echipamente de reţea îşi supun procesele de dezvoltare a produselor unui audit de securitate cuprinzător în raport cu versiunea curentă a NESAS şi cu cerinţele sale de securitate.

Huawei are 6 centre de testare a securităţii deschise în întreaga lume, pornind din Canada, Marea Britanie, Germania, Belgia (Bruxelles), Emiratele Arabe Unite (Dubai) şi în China. În aceste centre orice partener sau instituţie specializată poate testa siguranţa echipamentelor de reţea, fie prin metodologiile şi uneltele puse la dispoziţie de Huawei, fie prin propriile echipamente şi metodologii.

„Huawei s-a concentrat întotdeauna pe securitatea cibernetică bazată pe tehnologie. Salutăm NESAS cu suportul nostru şi asigurăm colaborare deplină. De asemenea, invităm întreaga industrie să promoveze în comun dezvoltarea unei pieţe de comunicaţii mobile mai aliniate" – a declarat Devin Duan, Head of 5G E2E Cybersecurity Marketing, Huawei.

Pentru Huawei, asigurarea securităţii cibernetice este un obiectiv comun împărtăşit de Huawei, clienţi, autorităţi de supraveghere şi alte părţi interesate. Încrederea în securitatea cibernetică a devenit o preocupare globală majoră pe măsură ce lumea devine mai digitală. Huawei consideră că încrederea trebuie să se bazeze pe fapte verificabile care, la rândul lor, ar trebui să se bazeze pe standarde comune. Credem că aceasta este o modalitate eficientă de a consolida încrederea în era digitală. Huawei sprijină GSMA şi 3GPP în dezvoltarea unei evaluări standardizate globale a securităţii, o idee care a fost în mare măsură acceptată ca un consens al industriei. NESAS promovează acest concept şi, ca atare, Huawei îndeamnă industria să adopte pe scară largă NESAS.

Înainte de a trece de GSMA NESAS, Huawei a trecut, de asemenea, testul de securitate cibernetică 5G al Grupului de Promovare IMT-2020 (5G) din China. Aceste specificaţii de testare se bazează pe standardele internaţionale 3GPP pentru asigurarea securităţii 5G.

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările