Adobe a dezvoltat un algoritm care detectează chipurile modificate în Photoshop

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO via Adobe.
FOTO via Adobe.

Compania a lucrat în colaborare cu oameni de ştiinţă de la universitatea Berkeley, folosind tehnici de machine learning pentru a detecta automat când chipul unei persoane este modificat prin Photoshop.

Adobe spune că nu are un plan de a transforma acest prototip într-un produs comercial, fiind doar unul din multele ”eforturi realizate de Adobe pentru a detecta mai bine manipularea conţinutului foto, video, audio şi al documentelor”, conform unui purtător de cuvânt al companiei, citat de The Verge.

”Deşi suntem mândri de impactul pe care Photoshop şi alte unelte creative de la Adobe l-au avut asupra lumii, recunoaştem şi implicaţiile etice ale tehnologiei noastre”, menţionează compania într-o postare pe blog. ”Conţinutul fals este o problemă serioasă şi aflată în continuă creştere.”

Algoritmul detectează editările realizate cu unealta Liquify din programul Photoshop, care este utilizată de obicei pentru a ajusta forma feţelor şi a altera expresiile faciale. Inginerii au antrenat o reţea neurală cu ajutorul unei baze de date ce conţinea feţele unor persoane înainte şi după ce unealta Liquify a fost folosită pentru a le modifica.

Rezultatul a fost impresionant de eficient. Algoritmul a detectat corect chipurile modificate în 99% din cazuri, în timp ce voluntarii umani au identificat doar 53% dintre fotografiile editate. Mai mult, algoritmul poate chiar sugera cum să readuci fotografia la aspectul său original, ne-editat, însă aceste sugestii nu sunt 100% corecte.

Deşi cercetarea este una promiţătoare, astfel de unelte nu sunt un mecanism perfect pentru oprirea efectelor dăunătoare ale conţinutului manipulat. Aşa cum am văzut în multe cazuri, chiar şi atunci când conţinutul este în mod evident fals, acesta va fi răspândit în mediile sociale şi crezut de anumite persoane.

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite