Internet

articolul urmator

AI – websites that design themselves, un viitor înfricoşător pentru industria IT?

6
30 Jul 2015 09:03:56
Rareş Iordache

Pare o frântură desprinsă dintr-un SF, dar vă asigur că nu este. Oricum, iniţiatorii proiectului The Grid se cred nişte cosmonauţi în domeniul lor, iar faptul că vorbesc despre algoritmi care te înţeleg nu face decât să le crediteze ideea.

Bine, colegii mei IT-işti au argumentele lor tehnice să mă contrazică, dar mă voi refugia pe tărâmul spectrelor teoretice şi speculative. Acolo sunt la mine acasă.
 
Ideea tipilor de la The Grid este să utilizeze AI – inteligenţa artificială în construirea website-urilor. Şi nu orice site-uri, ci ei vorbesc inclusiv de unele mai complexe precum cele din domeniul e-commerce. Ca atare, să facă mai user-friendly construirea de website-uri, să nu mai existe un asemenea număr de ore pentru această chestiune şi, nu în ultimul rând, să nu se mai aloce un asemenea număr de oameni pentru a realiza un proiect anume. Ei merg pe o idee de succes precum WordPress. Aici ai nevoie de câteva cunoştinţe minimale pentru a-ţi ridica un website în câteva zile, ceva simpluţ. Sigur, argumentele tehnice, cum am menţionat, s-ar putea să contrazică toată această idee. Există, totuşi, un mare dar la mijloc, întrucât discutăm despre AI. Tărâmul este încă semi-obscur la nivel de posibilităţi şi opţiuni. Ca atare, orice aplicabilitate a sa ar trebui privită nu cu scepticism, ci cu interes + curiozitate. Eu merg pe ideea unui v-am spus eu acum ceva timp.Scriam acum vreo doi ani despre impactul pe care îl va avea curând semantica web la nivelul algoritmizăilor. Ei bine, acesta este următorul pas: o automatizare pe baza unor algoritmi destepţi. Da, nu am făcut direct conexinea cu AI, dar am fost în zonă, iar afirmaţia mea cu o falsă pretenţie prognostică stă în picioare, se poate aplica.
 
Proiectul a fost primit cu entuziasm. Eu am primit link-ul de la coleg front-end developer care a văzut ideea drept unaînfricoşătoare. Da, poate avea acest impact. Proiectul a primit primele review-uri anul trecut, prin toamnă.
 
Cnet a privit obiectiv apariţia the Grid, a luat un scurt interviu ui Dan Tocchini, vice-preşedintele acestui start-up, şi a punctat în mod special opţiunea financiară pentru a intra în posesia pachetului: 96 de dolari pe an, iar apoi 299, cu hostingul inclus.
 
Techcrunch a mizat pe adaptabilitatea conţinutului şi pe posibilitatea de a crea un site responsive în doar câteva minute. Iată şi o prezentare video a proiectului:

 
fastcompany.com sunt entuziasmaţi de apariţie, punctând că The Grid sunt website-ul viitorului: se construieşte singur. Totul este centrat pe a face mai uşor procesul construirii website-urilor, aşa cum a explodat web 2.0 în privinţa accesibilităţii publicului larg. Vârsta maşinii de auto-creare a website-urilor nu este perfectă, nu încă. Deci, sunt aşteptări mari de la AI şi puterea sa în privinţa automatizării construirii website-urilor. Alte impresii despre The Grid: entrepreneur.com şi Wired.
 
Este o cerere fantastică de website-uri, sunt cifre peste cifre care indică noi şi noi trenduri. Tipul acesta, Tocchini – web-designer, pare să înţeleagă altfel lucrurile: este nevoie de viteză şi de accesibilitate, chiar dacă acestea vin la pachet cu câteva efecte negative pentru industria IT. Sunt sigur că automatizarea bazată pe AI va merge şi în păturile funcţionalităţilor unor website-uri, este un curs firesc al acestor creşteri exponenţiale. Urmarea o ştim: atingerea unei singularităţi tehnologice care se va manifesta printr-un boom de genul The Grid sau ceva asemănător pe piaţă. Promit şi un episod 2 despre acest subiect.
 
sursa: raresiordache.net

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

6 Comentarii

Ionica Atanasievici
30.07.2015, 12:28:28

Ca si idee suna foarte bine, intr-adevar revolutionara si care ar putea ingrijora intr-o oarecare masura dezvoltatorii de front-end... Urmaresc de ceva vreme proiectul asta, aveam de gand sa achizitionez si eu o licenta, din spirit avangardist, dar scepticismul multora si cateva chestiuni din FAQ-ul lor mi-au taiat din avant. De exemplu, trebuia sa fie lansat la sfarsitul primaverii 2015, acum se pare ca ar exista o varianta beta foarte limitata doar pentru unii membri; nu exista o versiune trial; aspectul site-urilor este foarte sters, se uniformizeaza continutul prin scaderea luminozitatii imaginilor si aplicarea unor filtre care fac site-urile sa arate toate la fel si foarte "triste". Intr-un cuvant ar trebui investiti orbeste aproape 100$ fara sa simti exact pentru ce, doar pentru o promisiune... Eu astept totusi sa mai creasca, inainte de a-l incerca.

-2 (2 voturi)
Rareş Iordache
30.07.2015, 15:29:34

absolut corecte toate observatiile. iesirea din beta stage nu s-a realizat, nu inca, desi proiectul are cateva luni in spate. promisiunile raman, iar utilizarea AI in construirea website-urilor, inclusiv la nivel de functionalitate, este o chestiune cel putin de urmarit. si da, si eu, ca si dumneavoastra, as fi vrut o versiune trial sau, macar, mai multe detalii inainte de a da 100$. au inserat si optiunea + hosting, dar, din nou, nimic la nivel de funizare de informatii. voi urmari proiectul :)

-2 (2 voturi)
gnovac
31.07.2015, 10:55:41

poate ascultarea telefoanelor de catre serviciile secrete nu era suficienta.

+1 (1 vot)
gnovac
31.07.2015, 10:53:45

am constatat ce e un AI in web, cum este de exemplu linkedin, care iti fura informatiile din site-uri afiliate gen gmail, si iti sugereaza contacte. mi s-a parut extrem de periculos, sa stie un AI cine e tata, de exemplu, fara sa ii fi spus eu cu add contact. s-ar putea sa il cunosti si pe X - care in cazul meu e tata, sau mama, sau colegi de liceu, fara a da nici un detaliu pe site care ar putea ajuta AI-ul sa deduca astea. E cam diavoleasca ideea extrem de periculos mai ales in web sa folosesti AI-uri si o tentativa de a spiona userii, NSA KGB CIA... SRI.. trebuie sa fii incuiat la minte sa accepti orice mizerie tehnologica de dragul unui progres iluzoriu. AI-ul ala o sa va fie si catuse si inchisoare.

+1 (1 vot)
gnovac
31.07.2015, 11:08:42

The Grid - calea spre controlul total al vietii private a utilizatorilor.

+1 (1 vot)

Vezi toate comentariile (6)

Modifică Setările