Internet

articolul anterior articolul urmator

Autobuz electric autonom asistat prin reţea 5G, testat pe drumuri publice, într-un oraş din China

3
20 Oct 2019 15:13:42
Autor: Adrian Pogîngeanu
FOTO Mediafax / Hepta / ZUMA Press
FOTO Mediafax / Hepta / ZUMA Press

Un autobuz autonom, asistat de reţeaua mobilă 5G, este testat în oraşul chinez Wuzhen, provincia Zheijiang, China. E primul vehicul de acest fel care a trecut testele de siguranţă pe drumuri publice.

Autobuzul 5G dezvoltat de BroadXT Inc urmează să-şi facă debutul global în prima zi a celei de-a şasea Conferinţe Mondiale de Internet, care va avea loc în perioada 20-22 octombrie în Wuzhen, provincia Zhejiang. Vehiculul va fi folosit pentru transportul participanţilor care sosesc cu feribotul către locul conferinţei.

Înzestrat cu o varietate de tehnici avansate, cum ar fi senzori, poziţionare de înaltă precizie, conexiune la reţeaua 5G şi V2X, un sistem de infrastructură pentru vehicule intercooperante, autobuzul autonom adoptă o tehnologie de pilotare nivel 4 şi este capabil să identifice pietonul, vehiculele şi alte obstacole aflate la 200 de metri distanţă.

Preşedintele BroadXT, Shang Wenzhu, a declarat pentru China Daily că vehiculul va fi primul autobuz autonom 5G produs în masă din China, care a trecut testele pe drumurile urbane şi despre China că devine lider în domeniul tehnologiei de conducere autonomă.
 
Shang a adăugat că sistemul de comandă prin cloud poate oferi o rută optimă de conducere atunci când întâlneşti blocaje de trafic, accidente şi vreme extremă pentru a asigura siguranţa şi a spori eficienţa traficului.
 

„Autobuzul autonom ar putea reacţiona în termen de 100 de milisecunde în condiţii de drum complexe datorită 5G, senzorilor, inteligenţei artificiale şi tehnologiilor de calcul de ultimă oră”, a explicat Shang.

În timpul conferinţei, 10 autobuze autonome 5G vor conduce oaspeţii la locul de desfăşurare al evenimentului pe drumul de patru kilometri de la Wuzhen Design Building până la intersecţia străzilor Longyuan şi Huanhe, potrivit lui Shang Wenzhu.

În septembrie 2019, autorităţile din Wuzhen şi BroadXT au semnat un acord pentru a accelera comercializarea autobuzelor autonome 5G destinate transportului public. Cu o investiţie totală de 650 de milioane de yuani (92 de milioane de dolari), oraşul Wuzhen, cu o suprafaţă de 110 kilometri pătraţi, va fi acoperit de un sistem de transport inteligent în trei ani.

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

3 Comentarii

Smeritu Pahomie
20.10.2019, 15:52:10

...si cand cade retzeaua.....toate autobuzele se ciocnesc intre ele...

foarte atent
20.10.2019, 16:11:21

adica vezi bine, ceilalti au reusit dar nu cu 5G !! hahaha

Ghe Stoian
20.10.2019, 19:41:51

Asta-i "autobuz" ? Este doar un microbuz mititel !

+1 (1 vot)
Modifică Setările