Ce e GovITHub, planul Guvernului de a schimba România prin industria IT

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dacian Cioloş a anunţat, împreună cu unii dintre cei mai cunoscuţi reprezentanţi ai sectorului IT din România, proiectul GovITHub. E proiect de ţară, dar, mai bine spus, este un proiect pentru viitor. Din septembrie, debutează. Iată ce ar trebui să ştii despre el.

Dacian Cioloş, premierul României, susţine că şi-a dorit o schimbare în administraţia publică din România încă de când a revenit din Bruxelles, unde nivelul digitalizării este mult mai ridicat decât pe piaţa locală. „Mi-am dat seama că într-o ţară ca România, cunoscută pentru cunoştinţele în acest domeniu, în administraţie nu se vedeau aceste competenţe. Azi, nu e cazul să vedem de ce nu s-au făcut, ci cum putem arde etape“, a declarat acesta în conferinţa de presă în care a anunţat programul.

GovITHub debutează cu un consiliu interimar de specialişti în anumite nişe ale IT-ului şi care, până în septembrie, trebuie să aleagă câteva proiecte dintre cele care vor fi înscrise pe Florin Talpeş, director şi fondator BitDefender, Radu Georgescu, Founding Partner GECAD Group, Bogdan Iordache, fondatorul conferinţei HowToWeb - pe teme de IT, Andrei Avădănei, fondatorul conferinţei de securitate cibernetică DefCamp, Dan Nechita, consilierul prim-ministrului cu atribuţii în sisteme informatice, şi Radu Puchiu, secretar de stat.

image

Echipa aceasta care va reprezenta programul guvernului are, pentru următoarea lună, câteva atribuţii, dintre care cea mai importantă este selecţia membrilor pentru primele proiecte de eficientizare şi digitalizare a administraţiei publice. Aceştia vor fi de două feluri: bursieri, plătiţi cu 2.000 de euro pe lună, şi voluntari. De aici derivă şi celelalte atribuţii: prioritizarea propunerilor de proiecte şi consolidarea programului prin definirea regulilor de organizare internă, asigurarea transparenţei şi a deschiderii programului, monitorizarea progresului.

Cu ce ar trebui să ajute GovITHub România

Deocamdată, GovITHub este fix ceea ce pare: o iniţiativă. Porneşte cu un consiliu de oameni specializaţi, va alege proiecte pe care oamenii le înscriu pe site, iar din septembrie începe munca propriu-zisă. Vor fi dezvoltaţi primii „paşi“ către viitorul digital la care România trebuie să se racordeze cât mai curând. Birocraţia este ţinta numărul unul, dar la fel de importantă este gestionarea eficientă a resurselor de care statul dispune.

Florin Talpeş a spus, în aceeaşi conferinţă de presă, că există o neîncredere în iniţiative, dar aceasta nu e genetică, nu e ereditară, ci este educată. „Fie şi doar că există oameni - antreprenori, creatori de soluţii - în sală arată că ei cred şi asta exprimă ceva despre echipa care face proiectul. Exprimă încredere că se poate face ceva“, a declarat acesta.

image

„În zona de eGuvernare au fost alocate multe investiţii în ultimii ani, dar succesul trebuie judecat cu două măsuri. Întâi, în metri cubi de dosare pe care un cetăţean le completează pentru bună relaţie cu statul. Aici, percepţia generală e de nemulţumire. În al doilea rând, ce a reuşit să creeze volumul de investiţii în eProiecte, ce industrie de software, bazată pe inovaţie, a reuşit să creeze şi care să poată fi extinsă regional sau global. Aici, rezultatele sunt dezamăgitoare“, a mai spus acesta.

Fondatorul Bitdefender se referă fix la ceea ce România nu produce: software sau hardware pe care să îl poată vinde. Programatorii actuali lucrează la soluţii şi proiecte ale marilor corporaţii sau pe unele mici, în startup-uri, care nu sunt încă suficient de mari. Şi, până acum, nici nu a fost un program al statutului care să atragă inovatori în domeniu. GovITHub este de dorit să fie aşa ceva.

„Există o experienţă fabuloasă (în IT - n.r.), dar puţină a fost folosită într-o eGuvernare. Expertiza există, e masivă, mai trebuie folosită. Acum, dacă ne uităm la structura industriei de software, vom constata că e o industriei dominată de centre de cercetare şi dezvoltare ale multinaţionalelor, iar restul sunt centre de outsourcing (externalizare servicii IT - n.r.). Când e vorba de creare - aici vorbim de inovaţie, antreprenori care ies în afară cu soluţiile, iar acolo felia e extrem de mică din întreg. Comparativ cu alte ţări e incredibil de mică; în multe altele sunt pe dos procentele“, a adăugat Talpeş. Exemplul pe care l-a oferit a fost Israel, care a dat companii vândute pe miliarde de dolari. În Europa, avem exemplul Estoniei.

Inovaţia, dezvoltarea, eGuvernarea şi exportul de soluţii sunt câteva dintre lucrurile pe care membri ai consiliului aşteaptă să le schimbe prin GovITHub. Şi România, în timp ce se întâmplă toate acestea, să îşi dezvolte soluţii in-house de eficientizare a administraţiei. Începe bine cu o poziţionare actuală: mobile first, cloud ready, open by default. Primele două filosofii guvernează marile corporaţii, iar cea din urmă ar trebui să guverneze orice ţară, deoarece software-ul open source poate fi îmbunătăţit prin aportul cetăţenilor specializaţi (acei voluntari din GovITHub).

image

Sectorul IT&C a ajuns la o pondere de 5,6% din PIB anul trecut, cu o valoare adăugată de nouă miliarde de euro. Iar în România lucrează aproximativ 100.000 de programatori, însă, conform pieţei, industria ar mai avea nevoie de 80.000 de angajaţi. Pe această piaţă vine şi programul Guvernului.

Cei care doresc o implicare permanentă pot aplica pentru poziţiile full-time (fellowship) remunerate (2.000 de euro pe lună). De aceea există concursul, care va fi finaliza prin selecţia a 10 bursieri pentru o perioadă de şase luni. Voluntari pot fi cât mai mulţi, oarecum evident. Toţi vor avea statut de membru al Hub-ului şi, astfel, se vor putea implica, pe lângă proiecte, într-o serie de activităţi comune. Vor avea parte şi de o serie de beneficii, cum ar fi training-uri sau acces la platforme de dezvoltare.

Digitalizarea şi defuncţionalizare

Odată cu digitalizarea vine şi „eficientizarea“ forţei de muncă. Funcţionarii vor fi, întâi, pregătiţi să lucreze cu noile soluţii, apoi vor veni optimizările de personal, deoarece soluţiile digitale conduc şi către aşa ceva. Dacian Cioloş a răspuns la o întrebare adresată de „Adevărul“ că n-ar trebui să ne grăbim să ne facem griji, ci întâi să ajungem să avem soluţii digitale. Într-adevăr, de dorit sunt soluţiile, iar la scară macro, o scară de dimensiunea unei ţări, vor fi dificil de implementat, iar acea este poate cea mai importantă etapă.

Cum a spus şi premierul, deocamdată, funcţionarul nu gândeşte spre a uşura muncă celuilalt, lipseşte educaţia de această natură. Cât despre longevitatea proiectului din toamnă, când actualul guvern nu va mai fi, prim-ministrul a avut un răspuns similar, deşi mai optimist. „Dacă va fi un succes în următoarele luni, am încredere că va continua şi în administraţia viitoare. (...) Este o primă parte dintr-un proiect mai larg pentru a crea condiţiile, în anii care vin, pentru ca cei cu capacitate creativă să ajute statul român. Să facem astfel din România o platformă pentru dezvoltarea serviciilor IT“, a mai spus acesta.

Cei care vor să se alăture au un formular de înregistrare. GovITHub începe ca o foaie albă pe care şi-a pus semnătura un consiliu. Pe masă există un pix pentru următorul membru, iar pe foaie există spaţiu pentru prima idee. O astfel de iniţiativă poate face ca România, într-un Ev Mediu al digitalizării, să ajungă la un nivel rezonabil în următorii ani. Cel mai optimist exemplu după care se poate ghida ar putea fi acest mic oraş din Spania, condus pe Twitter.

Hai pe Facebook ca să ştii ce-i nou şi când nu eşti pe site!

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite