Internet

articolul anterior articolul urmator

Cea mai mare viteză de internet din lume permite descărcarea într-o secundă a o mie de filme la rezoluţie HD

4
22 May 2020 15:24:49
Autor: Redacţia Adevărul
Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Cercetătorii australieni au doborât recordul mondial al vitezei de internet, atingând o viteză ce permite utilizatorilor descărcarea a 1.000 de filme HD într-o singură secundă.

O echipă formată din cercetători de la trei universităţi de top din Australia (Monash, Swinburne şi RMIT) a atins viteza de 44,2 terabiţi pe secundă prin folosirea unui dispozitiv care înlocuieşte aproximativ 80 de lasere infraroşii, care se găsesc în actualele echipamente de telecomunicaţii, cu un singur element, numit ”micro-comb”, arată BBC.

Acest element a fost apoi plasat într-o infrastructură deja existentă în Melbourne, similară cu cea utilizată de Reţeaua Naţională de Broadband a Australiei (NBN), şi folosit pentru a transfera date între două centre din oraş.

Rezultatul a fost cea mai mare cantitate de date produsă vreodată de un singur microcip optic (care este utilizat în reţelele actuale de fibră optică din întreaga lume). Cercetătorii au spus că speră ca acest rezultat să fie văzut ca o fereastră către felul în care conexiunile la internet vor arăta în curând.

Deşi această cantitate de date depăşeşte cu mult necesităţile unui consumator obişnuit în ziua de azi, ea ar putea fi extrem de utilă în transformarea mai multor industrii diferite, conform Dr. Bill Corcoran, de la Universitatea Monash. ”Aş spune că vom vedea dispozitive asemănătoare cu al nostru în laboratoarele de cercetare în următorii 2-3 ani, iar în 5 ani vor începe să fie utilizate în reţelele comerciale” a completat acesta.

În Australia, viteza medie de descărcare este de 43,4 MB/s, de un milion de ori mai mică decât cea atinsă în testul efectuat de cercetători. Chiar şi locul în care se înregistrează cea mai mare viteză medie de descărcare, Singapore (197,3 MB/s), nu poate concura cu noul record.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

4 Comentarii

Smeritu Pahomie
22.05.2020, 17:08:05

Comentariu considerat abuziv.

annonymous66
22.05.2020, 20:12:24

bai pahomie... defineste te rog "oculta". Asta e limbajul lui Dan Puric (un puric la propriu)... Cand ii aud pe astia cu oculte, cu fratia inelului si cu alte de-astea mor. Limbaj de lemn si cam atat. Bai Pahomie, ce cauti bai pe internet? Pe internetul "ocultii' adica.. ? Stai bre la tine cuminte in sat acolo, rupt de realitate. Lasa sa ne manipuleze pe noi "oculta" daca tie nu iti place.

+3 (5 voturi)
ivanhoe zoom
23.05.2020, 01:16:51

In laborator s-o putea dar pt.un utilizator obisnuit ,NU. Experiment inutil.

-2 (4 voturi)
Bibi Loi
23.05.2020, 14:13:20

E doar un experiment, dar e bun. Real, depinde si de viteza de upload a sursei.

Modifică Setările