Cele mai proaste parole din 2013 şi cum să o ai pe cea mai bună. A ta este pe listă?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Abia au trecut 20 de zile din 2014 şi mai e loc de un top pentru anul precedent. O companie care creează aplicaţii de gestionare a parolelor a publicat topul celor mai proaste din 2013, iar veterana „password“ a fost, în sfârşit, detronată.

SplashData, citată de Time, informează că inevitabilul s-a produs, parola password a fost detronată din fruntea topului celor mai proaste parole de către una şi mai neinspirată. În anul 2013, 123456 a fost alegerea proastă pentru mulţi oameni care au vrut o parolă simplă şi uşor de reţinut. Cazul scurgerii de parole de la Adobe a fost unul dintre cele mai cunoscute din 2013, motiv pentru care adobe123 este pe locul 10 în top.

Celebra password este acum pe locul doi, urmată de 12345678 şi qwerty formată pe baza literelor de pe primul rând al tastaturii. Pentru cei care folosesc cealaltă dispunere a tastelor, azerty a fost alegerea neinspirată. Aceasta este a 23-a cea mai proastă parolă. De asemenea, şi-au făcut loc în top şi password1 sau admin

Foarte mulţi oameni au ajuns să-şi recunoască iubirea şi prin parole, astfel că iloveyou este pe locul 9, în urma 123123 şi 111111. Probabil că te-ai întâlnit până acum cu coduri PIN de forma 0000, astfel că nu-i de mirare că parola 000000 a prins acest clasament poziţionându-se pe locul 25. Mai este de amintit şi trustno1 (în trad.: nu te încrede în nimeni), pe locul 24. Să nu te încrezi în nimeni, dar măcar alege o parolă în care să ai încredere.

„Văzând parole ca adobe123 şi photoshop pe lista aceasta este o bună lecţie că nu ar trebui să-ţi alegi parola în funcţie de programul sau site-ul unde o vei folosi“, a afirmat Morgan Slain, director executiv SplashData.

Sfaturi pentru parole mai bune: este o idee bună să foloseşti numele site-ului sau aplicaţiei în parolă, atât timp cât nu rămâne doar aşa. Unele chiar au introdus verificarea parolei pentru a nu-ţi permite să pui doar skype sau facebook, spre exemplu. Este bine să introduci câteva cifre, dar să nu fie de forma 123 ori care să aibă legătură directă cu tine (data aniversării, anul naşterii etc.), este util să introduci şi alte semne, cum ar fi punctele, cratimele sau &%*^, atât timp cât ţi le aduci aminte. Sunt eficiente, într-o anumită măsură, anagramele. Porneşte, totuşi, din start cu gândul că nu trebuie să legi parola de tine sau de produsul folosit. Apoi, adaugă-i elementele de diferenţiere şi schimb-o la anumite intervale de câteva luni - exemplu de parolă: ...adevalur^^88.

Află mai multe: 

Americanii îi pot spiona şi pe cei care nu sunt pe Internet: Statele Unite au cel mai mare avantaj din istorie

Două milioane de parole de Facebook, Yahoo sau Google furate şi puse pe net

Încă un gigant al tehnologiei se alătură alianţei care vrea să omoare parolele

Tehnologie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite