Internet

articolul anterior articolul urmator

Cele mai slabe parole din 2020. Ce faci dacă parola ta e în listă?

0
20 Nov 2020 21:13:35
Autor: George-Andrei Cristescu
Hacker. FOTO Shutterstock
Hacker. FOTO Shutterstock

NordPass a dezvăluit cele mai utilizate 200 de parole pe internet în 2020, arătând încă o dată că rămân la fel de populare diferite combinaţii de numere uşor de ghicit.

Amer Owaida, Security Writer al ESET, a scris pe blog despre topul Nordpass, a explicat pericolele şi cum te poţi proteja dacă foloseşti una dintre aceste parole.

Şapte din primele zece cele mai slabe parole au fost alcătuite din diverse combinaţii numerice, „123456”, „123456789” şi „12345678” ocupând primul, al doilea şi respectiv al cincilea loc. Al treilea loc a fost o noutate pentru această listă şi a fost urmat, bineînţeles, de „password”.  

Dacă acest lucru nu este un motiv de îngrijorare, poate că următoarele două aspecte ar trebui să fie - primele cinci parole au peste 4,5 milioane de utilizatori şi însumează mai mult de 38 de milioane de expuneri în cazul breşelor de date. Mai mult, toate aceste parole, cu excepţia „picture1”, ar putea fi sparte în mai puţin de o secundă.

Lista este alcătuită în mare parte din parole care au existat, de asemenea şi pe listele cu cele mai comune parole de anul trecut şi din anul precedent. Dar au existat, de asemenea, 78 de noi adăugiri la listă, cum ar fi „senha” (traducerea în portugheză pentru „parolă”), „Million2” sau „aaron431”. Ultima parolă conţine un nume care este cel mai popular nume folosit drept parolă.

Poţi vedea întreaga listă pe blogul NordPass, dar mai jos vezi cele 25 de parole care au ocupat topul listei de anul acesta.

Captură din blogul ESET

Dacă utilizezi oricare dintre aceste parole pentru aţi „securiza” conturile ar trebui să iei în considerare cât mai rapid schimbarea acesteia. În primul rând, poţi utiliza o frază de acces unică pentru fiecare dintre conturile tale online; dacă parola este construită într-un mod corespunzător, va fi mult mai greu sau chiar imposibil de spart. Este bine de ştiut, de asemenea, că trebuie să eviţi alte capcane ale creării şi utilizării parolei, inclusiv folosirea aceleeaşi parole pentru multiple conturi.

Dacă eşti o persoană care preferă explicaţii video, urmăreşte această prezentare.

Dacă eşti în căutarea unei soluţii practice şi convenabile pentru problemele legate de gestionarea şi amintirea parolelor, atunci un manager de parole ar putea fi răspunsul. Majoritatea produselor de securitate de renume oferă, de asemenea, o formă de administrare a parolelor.

Pentru a finaliza examinarea securităţii parolelor, ar trebui să activezi, de asemenea, autentificarea în mai mulţi paşi pentru toate serviciile care oferă această opţiune. Întrucât multe date de conectare sunt furate în cadrul breşelor de date zilnice, este o idee bună să te înscrii într-un un serviciu care verifică dacă parola ta a fost inclusă în vreun incident de acest tip.

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările