Cinci unelte online ca să înţelegi mai bine internetul (I)

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Munca mea înseamnă de cele mai multe ori găsirea şi folosirea unor unelte online noi. După ce le-am testat, pe unele le-am păstrat şi vreau să fac o listă completă de programe care să-ţi folosească atunci când stai pe internet.

Senatorul american Ted Stevens, reprezentant al statului Alaska, spunea despre internet că "este o serie de tuburi". Pe cât de amuzantă e remarca lui Stevens, pe atât de adevărată poate părea pe alocuri. Te simţi pierdut în toată cantitatea de informaţie pe care o vezi în fiecare zi.

Misiunea mea zilnică e să înţeleg fluxul de informaţie, să-l organizez şi să-l prezint într-o formă mai interesantă. Dacă m-aş încrede în uneltele standard pe care le am, nu aş putea să transmit decât video, foto şi text. Niciun grafic, nicioformă de a strânge link-uri sau a scrie.

Iată primele cinci unelte online pe care ţi le recomand:

1. Simple Note

Pentru a-mi scrie articolele, notiţele la evenimentele şi pentru a-mi organiza informaţiile am folosit vreme de doi ani Evernote. Sunt fanul programului cu elefantul verde. Din păcate, folosesc un MacBook Air aşa că pe Mac programul a devenit foarte greu de folosit. După 3-4 ore de folosire intensă (am deschise în permanenţă patru-cinci foiţe) se blochează şi calculatorul merge lent.

L-am înlocuit cu Simple Note, un program de notiţe care este disponibil pentru iOS, Android, Kindle şi Mac. Eu îl folosesc pe Mac, dar îl pot sincroniza dacă aş instala aplicaţia pe mobil. Îmi place pentru că nu îmi pierd notiţele dacă se închide brusc, cum s-ar întâmpla pe Microsoft Word sau alte procesoare de cuvinte. De asemenea, iubesc să am programul destul de mic, într-un colţ al ecranului, pentru a vedea şi alte informaţii pe fundal, indiferent dacă traduc un text sau scriu de la un comunicat de presă.

image

Simple Note e foarte mic, nu se poate formata, aşa că nu poţi pune bold în texte sau să le schimbi formatul. Dar fontul e foarte frumos, aşa cum vezi şi în imaginea de mai jos. Ai toate notiţele, dar nu le poţi împărţi pe dosare ca pe Evernote. Din toate punctele de vedere, e mai slab decât Evernote, dar pentru notiţe şi pentru scriere rapidă, e tot ce trebuie. Poţi căuta documentele, dar poţi înlocui şi cuvinte în interiorul documentelor.

2. Tagboard - pui ordine în hashtag-uri

În timpul alegerilor prezidenţiale din noiembrie aveam nevoie de o unealtă care să-mi indexe în timp real toate actualizările de pe hashtag-urile folosite de români, mai ales de cei din Diaspora. Aşa că am folosit Tagboard, prin care poţi crea de pe contul gratuit un fel de dosar în care indexezi tot ce se scrie de pe un #hashtag pe Facebook, Twitter, Instagram, Vine sau alte reţele sociale.

E cea mai rapidă şi utilă unealtă dacă vrei să urmăreşti un eveniment în timp real şi să cauţi informaţii relevante. Poţi folosi separat Facebook sau Twitter, dar pe Tagboard le ai pe toate într-un singur loc.

De asemenea, ai şi date despre numărul de actualizări pe minut, aşa că îţi vei da seama când lucrurile se liniştesc. Un tagboard poate fi introdus în site-ul tău cu embed sau, dacă site-ul tău nu acceptă scripturi (cum am păţit-o eu), foloseşte altceva...

3. Storify

Tot în timpul alegerilor prezidenţiale am vrut să indexez toate  informaţiile relevante din Diaspora pe care le găseam prin hashtag-urile de pe Tagboard. Puteam să le embeduiesc pe toate în articolul din Adevărul, dar era vorba de actualizare permanentă în timpul celor 14 ore, iar site-ul s-ar fi blocat la un moment dat. Am vrut o unealtă externă. Storify îţi permite să creezi fluxuri de informaţii pe diverse teme, folosind diferite surse online, de la Twitter, Facebook, Instagram, YouTube, Google, Flickr, Instagram, Getty Images (excelent pentru conţinut pe care altfel l-ai plăti), Gif-uri sau simple link-uri.

Eu am adăugat aici toate tweet-urile şi postările publice din Facebook şi am creat un flux de informaţii continuu din Diaspora. Am adăugat poze, videoclipuri, imagini şi toate prin link către profilul utilizatorilor. Storify se poate folosi la orice. Dacă vreau să pun nişte link-uri la finalul articolului, e mai vizual şi mai rapid decât clasicele referrals.

[<a href="//storify.com/vladandriescu3/alegeri-2014-turul-al-doilea-pentru-romanii-din-st" target="_blank">View the story "Alegeri 2014 - turul al doilea pentru românii din străinătate. " on Storify</a>]

4. Infogr.am

E cam cel mai simplu program de inforgrafice care pot fi introduse în orice site printr-un cod embed. Contul gratuit îţi permite să alegi între şase teme de culoare şi fonturi, iar logo-ul Infogr.am rămâne pe grafic.

Dacă ai nişte date financiare sau nişte date pe care le vrei puse rapide într-un grafic, poţi folosi site-ul ăsta. Evident, există unelte mai eficiente, mai complicate sau mai personalizate, dar pentru nevoile personale, Infogr.am poate să arate informaţiile într-un format mare, mai vizual, poţi introduce video uşor şi poţi separa graficul de restul textului, pentru cine nu vrea să înţeleagă lucrurile din mii de cuvinte.

E o unealtă la fel de utilă şi pentru jurnalişti, dar şi pentru oamenii de comunicare sau bloggeri.

5. Streamago

În ultima vreme au tot apărut aplicaţii de streaming live, prin care devii broadcaster de pe telefonul mobil. Vorbim de Meerkat şi Periscope, dar ele sunt destinate doar celor care au cont de Twitter şi followeri acolo. Pentru oamenii mai din popor, care vor să facă broadcasting pe Facebook, eu am ales Streamago, o aplicaţie mobilă de iOS lansată acum o săptămână de nişte italieni.

Calitatea stream-ului nu este cea mai bună şi mai au de lucru la aceasta, dar poţi să transmiţi evenimente în direct în contul tău de Facebook, iar apoi ele se salvează ca video.
 

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite