Cum a fost la Microsoft Summit 2013? – Ştiri şi observaţii interesante

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Impresii, observaţii, ştiri interesante de la Microsoft Summit 2013
Impresii, observaţii, ştiri interesante de la Microsoft Summit 2013

Pe 6 şi 7 noiembrie a avut loc în Bucureşti, la Willbrook Platinum Business & Convention Center, unul din cele mai importante evenimente IT locale – Microsoft Summit 2013. Au fost mulţi speakeri, foarte mulţi participanţi dar şi discuţii de calitate. Am participat în ambele zile, la cât de multe sesiuni a fost posibil şi, la final, vreau să împărtăşesc câteva observaţii, plus ştiri interesante.

Audienţă diversă şi foarte interesată de eveniment

Microsoft Summit 2013 a primit peste 1000 de participanţi în fiecare zi a evenimentului. Cum era de aşteptat, audienţa a fost foarte diversă şi a inclus oameni de business, profesionişti din domeniul IT care lucrează cu tehnologii Microsoft, dezvoltatori interesaţi de ecosistemul Microsoft, presă, bloggeri dar şi mulţi entuziaşti ai tehnologiilor Microsoft.

M-a surprins foarte plăcut că toţi participanţii au fost cu adevărat interesaţi de eveniment şi subiectele de pe agendă. La finalul fiecărei sesiuni au fost multe întrebări şi discuţii foarte directe şi oneste despre ceea ce face Microsoft versus competiţia sa. Nu au lipsit multe întrebări incomode care au fost abordate deschis de vorbitori dar şi de angajaţii Microsoft prezenţi la eveniment. Iar asta m-a dus la altă observaţie importantă.

Românii vor mai mult acces la serviciile dar mai ales la produsele Microsoft

Un substrat al multora din întrebările incomode puse de audienţă este faptul că românii doresc mai mult acces la serviciile dar mai ales la produsele Microsoft. De exemplu, în cadrul conferinţei de presă organizate în prima zi a evenimentului, dar şi imediat după, s-au tot repetat întrebări cum ar fi:

  • Când vom avea un Microsoft Store în România?
  • Când vom avea Surface 2 în România?
  • Când se va lansa Xbox One pe canale oficiale Microsoft, în România?

Şi în discuţiile private avute cu o parte din participanţi, mi-a fost evident că românii doresc mai mult acces, mai repede la tot portofoliul Microsoft dar şi cel al Nokia. Există frustrare provocată de faptul că lansări importante de produse şi servicii ajung în România mai târziu ori deloc. Suntem o ţară cu foarte mulţi buni specialişti IT, avem servicii de Internet la viteze peste cele oferite în multe alte ţări şi mulţi oameni îşi doresc ca România să fie o ţară importantă şi în ceea ce priveşte lansarea de tehnologii şi produse importante.

O foarte bună oportunitate pentru networking de calitate

Pentru mine dar şi pentru alţi participanţi, Microsoft Summit 2013 a fost o oportunitate de networking excelentă. Am cunoscut mulţi oameni de calitate, atât printre speakeri cât şi printre participanţi, am purtat discuţii interesante dar, mai ales, am plecat de la eveniment cu idei noi şi propuneri de colaborare, discutate cu profesionişti pe care nu i-aş fi întâlnit altfel.

Dacă eşti un profesionist care lucrează în ecosistemul Microsoft, acest eveniment a fost poate una din cele mai bune ocazii pentru a face cunoştinţă cu alţi profesionişti şi posibili colaboratori. Din acest punct de vedere mi s-a părut că o parte din participanţi au irosit ocazia de a cunoaşte oameni noi, dar mai ales oportunitatea de a pleca de la eveniment cu posibile noi proiecte şi colaborări.

La Microsoft Summit 2013, ca şi la multe alte evenimente locale, am observat tendinţa românilor de a vorbi doar cu oameni deja cunoscuţi (colegi, prieteni, etc). Avem o stângăcie greu de depăşit când vine vorba de a discuta şi a face cunoştinţă cu oameni noi. Dar asta este deja o altă discuţie care nu ţine neapărat de acest eveniment.

Microsoft stă foarte bine în zona business – incredibil de bine

Deşi acest fapt este foarte evident din cifrele de vânzări oferite de Microsoft la finalul fiecărui trimestru fiscal, participând la acest eveniment axat mai mult pe tehnologiile şi serviciile de business oferite de Microsoft, am realizat cât de solidă este poziţia Microsoft în această zonă, chiar şi în România.

În primul rând, în România există un număr mare de specialişti care lucrează cu tehnologii Microsoft. Participanţii la eveniment, mai ales în sesiunile destinate profesioniştilor IT, m-au impresionat prin calitatea întrebărilor şi nivelul de detaliu la care s-au purtat discuţiile.

În plus, pe parcursul prezentărilor oferite, Microsoft au reiterat câteva mesaje care merită menţionate:

  • Office 365 este business-ul Microsoft cu cea mai rapidă creştere la un miliard de dolari din istoria companiei.
  • 50% din companiile din lista Fortune 500 folosesc deja serviciile de cloud Windows Azure.
  • Serviciile Skype şi Microsoft Lync aduc venituri de peste 1 miliard USD şi sunt peste 1000 de parteneri ce vând sau implementează aceste servicii. Există peste 5 milioane de conturi de business integrate cu Skype.
  • Microsoft au cel mai larg portofoliu de servicii şi produse cloud pentru companii.

Alte ştiri interesante de la Microsoft Summit 2013

Evenimentul a avut multe sesiuni desfăşurate în paralel, aşa că am încercat să merg la cele care mi se păreau foarte interesante dintr-o perspectivă sau alta, dar şi să particip toate cele trei tipuri de sesiuni – business, profesionişti IT şi dezvoltatori.

Pe parcursul sesiunilor la care am participat, am mai aflat câteva ştiri care merită menţionate:

  • Microsoft România este al treilea hub Microsoft din Europa, din punctul de vedere al creşterii numărului de angajaţi şi servicii aflate în portofoliul de activităţi. Cu alte cuvinte, Microsoft România creşte mai repede decât alte hub-uri Microsoft din Europa.
  • O treime din traficul internaţional de telefonie se face prin Skype.
  • Vânzările de telefoane cu Windows Phone 8 cresc de 6 ori mai repede decât creşterea medie a pieţei de smartphone-uri. Aici, Microsoft România nu au oferit date suplimentare şi nici comentarii care să clarifice lucrurile. O privire la acest studiu recent al celor de la IDC, spune că, în 2013, piaţa de smartphone-uri va creşte cu 40%. Asta înseamnă că Windows Phone creşte ca număr de unităţi vândute cu 240%. Dar ţinând cont că Windows Phone vine de la o cotă de piaţă foarte mică, această creştere nu înseamnă atât de mult pe cât pare la prima vedere. Totuşi, o astfel de creştere ar trebui să-i aducă foarte curând la o cotă de piaţă globală de 10%. Ceea ce nu este rău deloc.
  • Appscend – o platformă şi suită de servicii pentru dezvoltarea de aplicaţii mobile cross platform - va oferi suport complet pentru Windows Phone şi Windows 8, până la sfârşitul lui 2014. Primele unelte şi servicii vor fi actualizate pentru Windows şi Windows Phone la sfârşitul acestui an.
  • Microsoft Summit va deveni un eveniment anual în România şi cu siguranţă va exista cel puţin un Microsoft Summit 2014

Mie personal mi-a plăcut evenimentul şi cred că Microsoft ar trebui să facă câte o nouă ediţie în fiecare an. Spre deosebire de competitorii lor principali (Apple, Amazon, Google, etc) ei au deja o prezenţă importantă pe piaţa românească, atât ca număr de angajaţi local cât şi ca business desfăşurat pe teritoriul României. Drept urmare au o oportunitate unică de a dezvolta o comunitate solidă pe plan local, prin intermediul evenimentelor de acest gen şi nu numai.

Cum vi s-a părut Microsoft Summit 2013?

Dacă aţi participat la cel puţin o zi din cadrul evenimentului, nu ezitaţi să lăsaţi un comentariu cu propriile observaţii şi impresii despre eveniment. Sunt foarte curios să aflu cum vi s-a părut.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite