Cum ne protejăm împotriva ameninţărilor cibernetice?

0
Publicat:
Ultima actualizare:
phishing

Reprezentanţi ai companiei Cisco au organizat un workshop în cadrul căruia au atras atenţia asupra pericolelor cibernetice prezente în zilele noastre, oferind în acelaşi timp şi soluţii pentru a ne proteja.

Lumea este mai conectată ca niciodată, iar acest lucru oferă atât avantaje, cât şi dezavantaje. Din ce în ce mai multe reţele sunt stabilite în cloud, însă acest lucru nu garantează siguranţa utilizatorilor sau a business-urilor care le folosesc.

În acest peisaj cibernetic, diferite ameninţări îşi fac apariţia: spyware-uri, malware-uri, ransomware-uri, atacuri de phishing, DdoS sau cryptomining, care îţi folosesc calculatorul pentru a mina diferite criptomonede. Hacking-ul a devenit o industrie, iar interesul companiilor pentru securitate cibernetică este în continuare destul de scăzut – doar 56% dintre alertele informatice sunt investigate.

În cadrul workshop-ului, cei de la Cisco au oferit soluţii diverse pentru a ne proteja împotriva atacurilor cibernetice. De la instruirea angajaţilor cu privire la ”comportamentul” în mediul online, până la firewall-uri, sau clasicele soluţii antivirus, aceştia au explorat o varietate de tehnici.

Accentul a fost pus pe resursa umană, despre care aceştia au subliniat că rămâne cel mai important factor în protejarea împotriva ameninţărilor din online.  Prea puţini angajaţi sunt instruiţi în ceea ce priveşte securitatea cibernetică, iar cei de la Cisco au chiar un curs despre acest lucru.

Au fost evidenţiate câteva moduri prin care ne putem proteja de eventualele atacuri cibernetice, precum:

  • Actualizarea parolei, care trebuie să fie mai lungă de 8 caractere şi, eventual, folosirea unui Password Manager, precum keepass.
  • Folosirea permanentă a unui Firewall (Windows Firewall, NetGuard – Android, Little Snitch – Mac).
  • Actualizarea constantă a a browser-ului, atât pe PC, cât şi pe mobil.
  • Instalarea unui antivirus sau a unui antimalware.
  • Utilizarea calculatorului folosind privilegii minime: cont de User, nu de Administrator.
  • Criptarea datelor.
  • Protecţie bazată pe DNS.

Google oferă un test cu ajutorul căruia poţi vedea dacă eşti în stare să te protejezi de atacurile de phishing. Testul poate fi accesat la adresa https://phishingquiz.withgoogle.com/.

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite