Articol publicitar

Cum poate UE să îşi dezvolte mai bine „triunghiul cunoaşterii” în domeniul cercetării, educaţiei şi inovării?

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Abraham Liu – reprezentantul şef al Huawei la institutiile UE
Abraham Liu – reprezentantul şef al Huawei la institutiile UE

Europa stabileşte standarde tehnologice globale, dar s-ar putea face mai multe pentru a dezvolta potenţialul sectorului TIC în furnizarea de inovaţii tehnologice. Acesta a fost unul dintre principalele mesaje care au reieşit dintr-un webinar despre revoluţia digitală.

Printre cei care au luat parte a fost Huawei, ale cărui eforturi continue de a investi în cercetare s-au reflectat din nou în ultima ediţie a clasamentului investiţiilor în cercetare şi dezvoltare industrială din UE, cu gigantul tehnologic chinez pe locul 5. Dezbaterea de 60 de minute (desfăşurată pe 15 decembrie) a analizat modul în care guvernele pot pune în aplicare politici de educaţie şi cercetare pe scară largă, astfel încât să dezvolte ecosisteme de inovare puternice.

De asemenea, s-a axat pe aşa-numitul „triunghi al cunoaşterii” - interacţiunea dintre cercetare, educaţie şi inovaţie.

Abraham Liu, reprezentantul şef al Huawei la instituţiile UE, a cerut investiţii mai mari în sectoarele cercetării, educaţiei şi inovării. El a explicat, de asemenea, modul în care compania sa se confruntă cu o problemă continuă, în care investiţiile în cercetare nu se traduc întotdeauna automat în oportunităţi de afaceri. El a spus publicului său online: „Huawei îşi construieşte centrele de cercetare în proximitatea talentelor.

Acest lucru are un impact direct asupra modului în care industria pune în legătură cercetarea academică în dimensiunile comerciale şi comerciale. Reduce perioada de implementare de la ideile care apar la încorporarea lor în produse. Nu este vorba doar de cercetare internă, ci şi de colaborarea Huawei cu universităţile.”

„Colaborarea internaţională este esenţială, dar nu trebuie luată ca de la sine înţeles” Abraham Liu, reprezentantul şef al Huawei la instituţiile UE

El a adăugat: „Ne concentrăm foarte mult pe infrastructura şi cercetarea TIC. Ne confruntăm cu unele provocări fundamentale, dar inovaţia este cheia succesului nostru continuu. Avem 33 de centre în 12 ţări europene şi le sprijinim în cercetarea fundamentală.” În general, el crede că este nevoie de investiţii mai mari în cercetarea fundamentală şi „Europa poate fi un catalizator pentru cooperare globală”.

El a explicat: „Din experienţa noastră, colaborarea internaţională este esenţială dar nu ar trebui luată ca venind de la sine. Există indicii clare că forţele politice vor să separe cercetările lumii". Huawei, a spus el, investeşte 12-15% din veniturile sale în cercetare şi încearcă, de asemenea, să promoveze egalitatea de gen, în parte cu scopul de a reţine talentul feminin în industria tehnologiei.

El crede că industria TIC a avut foarte mult succes în trecut, în principal datorită colaborării internaţionale, dar avertizează, de asemenea, că „interferenţa politică încearcă să dezbine industria TIC, ceea ce ameninţă progresul şi prosperitatea”.

El a continuat, „În acest context, Europa stabileşte standarde tehnologice globale. Oricine poate îndeplini aceste standarde poate avea acces echitabil pe piaţă. Deci, Europa are un rol crucial de jucat.” El spune că compania sa este „mândră că a adus contribuţii cheie la operabilitatea reţelei în ultimele decenii”, adăugând: „Astăzi, acest lucru ne permite tuturor să continuăm să ne bucurăm de capacităţile reţelei în timp ce luptăm împotriva pandemiei”.

Evenimentul virtual, numit „Cum triunghiul cunoaşterii stimulează revoluţia noastră digitală” şi organizat de The Brussels Times cu sprijinul Huawei, a relevat că tehnologia transformă funcţionarea tuturor industriilor. Un alt contribuitor a fost profesorul Soulla Louca, director al Institutului pentru Viitor (IFF), cu sediul la Universitatea din Nicosia.

Ea a spus: „IFF a fost fondat cu scopul de a avansa în continuare cunoştinţele în acest domeniu specific şi de a pregăti studenţii noştri pentru un viitor cu noi tehnologii. Ne completăm cercetarea cu lucrări finanţate de UE. Unul dintre obiectivele noastre este de a contribui la dezvoltarea ecosistemului blockchain mai larg şi al tehnologiilor blockchain.”

Louca a adăugat: „Ar trebui să privim inovaţia nu doar din perspectiva câştigurilor financiare. În schimb, ar trebui să fie vorba de a trece la pasul următor, de exemplu, a trece de la telefonie la internet. Ar trebui să inovăm pentru a face diferenţa şi nu doar pentru a face bani. Asta nu înseamnă că nu ne îngrijorează modelul de afaceri, dar banii vor urma mai târziu.”

Ea a mai spus, „pandemia a înrăutăţit lucrurile pentru IMM-uri, care sunt acum concentrate doar pe supravieţuire, nu inovaţie. Stéphan Vincent-Lancrin, analist senior la Centrul OECD pentru Cercetare şi Inovare Educaţională (CERI), a participat, de asemenea, şi a fost de acord că sunt necesare investiţiile educaţionale necesare în cercetarea şi abilităţile de bază pentru ca societatea să lanseze pe piaţă cele mai inovatoare produse şi soluţii.

„Ar trebui să inovăm pentru a face diferenţa şi nu doar pentru a câştiga bani”, a declarat Soulla Louca, Director la Institutul pentru Viitor.

El a adăugat: „Unii văd universităţile ca pe o «conductă» pentru industrie, dar din ce în ce mai mult vedem mai multe instituţii de învăţământ superioare punând inovaţia în centrul a ceea ce fac.”

Willem Jonker, CEO al EIT Digital, al cărui membru este Huawei, a declarat: „Problemele pe care le dezbatem astăzi sunt aproape de inima mea. Pentru mine, triunghiul cunoaşterii înseamnă construirea unui ecosistem în care toate sectoarele diferite conlucrează.

De exemplu, înseamnă întreprinderi care contribuie la programele educaţionale, lucru care oferă elevilor şansa de a fi mai bine pregătiţi pentru viaţă şi de a avea succes. La EIT Digital, ne concentrăm pe provocarea digitală a Europei şi pe crearea de campioni digitali, lucru care ar trebui să fie o prioritate.”

Jonker a adăugat: „Europa, în anumite sectoare, este bună în cercetare, dar nu este atât de bună în a câştiga bani din acea cercetare. Ar trebui să ne amintim că există, de asemenea, o diferenţă culturală între Europa şi SUA.”

În încheiere, el a spus publicului: „Întrebarea este: ce facem în legătură cu asta? În Europa, trebuie să ne suflecăm mânecile şi să facem lucrurile să se întâmple, să investim în digital, cercetare şi inovaţie.”

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite