Cum funcţionează o reţea 5G, potrivit specialiştilor de la Huawei MBB Core Innovation Lab din Shanghai

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Săptămâna trecută am fost în China, la invitaţia Huawei, şi am avut întâlniri cu o parte din conducerea companiei, dar am vizitat şi centre Huawei din Shenzhen, Dongguan şi Shanghai.

După vizita la centrul R&D (cercetare şi dezvoltare) din Shanghai, am mers la Huawei MBB Core Innovation Lab, aflat în cea mai lungă clădire din Asia (conform Huawei), unde am avut parte de o prezentare a funcţionalităţilor reţelei 5G, pe care compania o propune operatorilor telecom din România şi din întreaga lume.

Nu am avut voie să facem fotografii sau să înregistrăm prezentarea, clasificată ca „Huawei confidential”, dar iată câteva idei:

A. core network (miezul reţelei) coordonează reţeaua printr-un sistem de operare creat şi pus la dispoziţia operatorilor telecom de compania chineză.

B. sistemul de operare e legat de un cloud Huawei.

C. Huawei poate ”vedea” cantitatea de date brută, care trece prin reţea, dar traficul e codat de operatori prin chei de criptare.

D. orice comunicaţie în reţeaua 5G e susţinută de 8 conexiuni concomitent (redundanţă) şi va funcţiona chiar şi în condiţiile în care 7 dintre acestea sunt căzute.

E. Huawei spune că a inventat un sistem de update (actualizare de soft) al echipamentelor 5G, numit A to B sau AB, prin care două sisteme de operare, cel vechi şi cel nou, pot funcţiona împreună pentru o perioadă limitată de timp (4 ore), nefiind necesară blocarea reţelei pentru actualizare, cum se întâmplă în prezent:

1. când B (sistemul nou) e implementat gradual, o parte din clienţi (utilizatorii reţelei) vor funcţiona în continuare pe A.

2. după cele 4 ore, când B a fost complet implementat, A mai rămâne instalat timp de două săptămâni pentru a suplini eventualele erori ale lui B.

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite