Dragoş-Mircea Rebegea, Ericsson România: „Vrem să fim aleşi pentru meritele noastre”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Dragoş-Mircea Rebegea este country manager pentru Ericsson România şi a explicat într-o discuţie de ce lansarea reţelelor 5G întârzie în Europa faţă de alte continente, cum va fi schimbată lumea digitală de pandemie şi care este poziţia Ericsson în industria noii generaţii de telecomunicaţii.

Tehnologia 5G a fost în centrul multor conversaţii în ultima perioadă, deseori fiind pus accentul pe furnizorii săi, nu şi pe tehnologie în sine şi ce va oferi. După ce au rămas distanţi faţă de astfel de discuţii pentru o bună perioadă de timp, aflăm de la Dragoş-Mircea Rebegea, country manager pentru Ericsson România, mai multe despre viziunea companiei privind tehnologia 5G, obstacolele din calea implementării tehnologiei şi lumea post-COVID.

Digitalizarea după pandemie

Întrebat dacă pandemia va împinge economia spre o mai mare digitalizare, Dragoş-Mircea Rebegea a spus următoarele: „Probabil este puţin prea devreme pentru a spune ce vor păstra organizaţiile şi companiile din ceea ce au învăţat în această perioadă. Dar această criză a obligat cu siguranţă multe organizaţii să se schimbe rapid. Cei care au transformat-o într-o experienţă pozitivă vor avea un impact strategic în viitor.

Toţi furnizorii de tehnologie sunt preocupaţi să inoveze, dar ceea ce va face într-adevăr diferenţa va fi abilitatea de a oferi operatorilor soluţii care reduc costurile operaţionale şi eficientizează procesele. Ericsson investeşte substanţial în R&D (în 2019, 17,4% din venituri) pentru a oferi produse inovatoare care ajută la reducerea costurilor totale (TCO) ale operatorilor.

De exemplu, dacă ne gândim la spectrul de frecvenţă, o resursă limitată şi costisitoare, graţie tehnologiei “Ericsson Spectrum Sharing” banda disponibilă poate fi impărţită în mod dinamic între frecvenţele utilizate de la 4G la 5G în baza cererii de trafic, ceea ce presupune un grad ridicat de optimizare operaţională.

Pe măsură ce societăţile se redeschid, priorităţile se vor orienta spre relansarea afacerilor, cu accentul pe optimizarea costurilor şi adaptarea modelelor de afaceri. Desigur, una e să fii conştient de ceva, şi alta să-l pui în practică. Cred cu tărie că tehnologia este aici pentru a răspunde multor provocări actuale şi viitoare şi că transformarea digitală va continua într-un ritm accelerat. Iar 5G va face ca această evoluţie să continue şi să accelereze.”

Country manager-ul Ericsson a vorbit şi despre necesitatea de a accelera procesul de introducere a reţelelor 5G, în contextul în care traficul de Internet creşte din ce în ce mai mult.

”Vedem că traficul în reţelele de telecomunicaţii creşte mult mai repede decât în mod tradiţional. Mulţi oameni stau acasă, lucrează şi comunică de la distanţă, ca şi noi. Prin urmare, gradul de ocupare a reţelelor fixe şi mobile este în creştere. Din punctul nostru de vedere, efectul este nevoia de mai multă capacitate în reţelele 4G actuale.

Covid-19 le-a arătat oamenilor şi companiilor că într-o astfel de situaţie infrastructura digitală este esenţială pentru orice ţară. În viitor, companiile şi instituţiile publice vor considera aceste reţele mai importante decât se credea anterior. Credem că licitaţiile ar trebui să fie accelerate şi 5G implementat mai rapid, pentru o capacitate mai mare şi funcţionalităţi noi.

„Vrem să fim aleşi pentru meritele noastre”

Bineînţeles, a existat şi o întrebare cu privire la eventualele oportunităţi care ar apărea pentru Ericsson în urma atacurilor către alţi furnizori de tehnologie 5G, din China. Despre aceasta, Dragoş-Mircea Rebegea a spus:

”Obiectivul nostru este să oferim soluţii competitive care să răspundă nevoilor clienţilor noştri. Ericsson ţine cont cu atenţie de mediul geopolitic, dar prioritatea numărul 1 este aceea de a rămâne aproape de operatori, de clientii noştri şi de a le furniza cea mai bună tehnologie posibilă. Ne interesează să fim aleşi pentru meritele noastre şi încrederea pe care ne-o oferă şi o confirmă operatorii noştri. Procedând astfel, clienţii Ericsson vor continua să-şi dorească să lucreze cu noi în baza rezultatelor şi meritelor pe care le avem.

Ericsson are acum în desfăşurare 100 de acorduri comerciale sau contracte de implementare de reţele 5G cu furnizori unici de servicii de comunicaţii, dintre care 56 sunt reţele live şi ne străduim să construim bine aceste reţele astfel încât să asigurăm expansiunea acestor noi tipuri de servicii şi să mergem înainte, sa progresăm. În urma unui calcul rapid se poate spune aşadar că tehnologia 5G a Ericsson a fost aleasă de mai mult de 60% dintre operatorii care au lansat deja 5G şi este prezent în 7 ţări din 10 unde există deja 5G.

Încă din 2015, echipamentele Sistemului Radio Ericsson (ERS) sunt compatibile cu reţeaua 5G, iar în total au fost livrate peste 5 milioane astfel de echipamente. Este cel mai mare număr de astfel de echipamente instalate din industrie. Portofoliul Ericsson dual-mode 5G Core asigură o singură reţea core atât pentru 5G cât şi pentru standardele anterioare, oferind nivele ridicate de automatizare şi programabilitate ale reţelei, dar şi posibilitatea de implementare a funcţionalităţilor 5G Stand Alone (5G SA).”

Bătălia patentelor 5G

Partea finală a discuţiei a fost centrată în jurul patentelor 5G, despre care Rebegea a spus:

”Procesul de standardizare a evaluării brevetelor nu este încă finalizat, iar informaţiile utilizate în conversaţiile pe acest subiect se bazează pe diferite moduri de evaluare.

Probabil una dintre cele mai realiste şi relevante metodologii este cea aplicată de firma de avocatură Bird & Bird, a cărei evaluare clasifică brevetele ca esenţiale sau marginale pentru dezvoltarea tehnologiei 5G. Atunci când sunt luate în calcul declaraţiile depuse la Institutul European de Standardizare în Telecomunicaţii (ETSI) şi se aplică filtrul de brevete esenţiale, Ericsson conduce acest top. Mai exact, avem 15,8%, următorul competitor fiind undeva la 14%.

Suntem unul din principalii catalizatori ai procesului de standardizare 5G. Standardele deschise şi licenţele de brevete sunt cheia succesului în întregul ecosistem 5G, susţin evoluţia reţelelor 5G şi a întregului domeniu IoT. Începând cu 1999, Ericsson a avut aproape 55.000 de contribuţii la standardul 3GPP, pentru dezvoltarea reţelelor 2G, 3G, 4G şi în cele din urmă 5G, cu multe mii în plus faţă de orice altă companie.

Credem că ne aflăm într-o poziţie foarte bună în ceea ce priveşte valoarea economică şi comercială, curentă şi potenţială, a acestor brevete.”

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite