Internet

articolul anterior articolul urmator

Ericsson şi Vodafone au testat livrarea de bunuri şi servicii esenţiale cu drone

0
5 Dec 2020 01:10:41
Autor: George-Andrei Cristescu
Testarea dronelor care livreaza produse.
Testarea dronelor care livreaza produse.

Ericsson şi Vodafone au testat cu succes livrarea de bunuri şi servicii esenţiale prin intermediul reţelelor mobile. Testele efectuate luna trecută în Germania au arătat că, prin intermediul reţelelor mobile, pot fi stabilite coridoare de zbor sigure.

Procesul de testare s-a desfăşurat la centrul de inovare Vodafone din Aldenhoven, Germania şi s-au utilizat date despre traficul de reţea pentru a se asigura că rutele dronelor evită zonele cu acoperire mai slabă sau pe cele cu un trafic intens în reţea. Astfel, dronele au avut o conectivitate constantă, de la punctul de plecare până la destinaţie, iar pentru a pune la punct conexiuni sigure şi fiabile între dronă şi centrul de control, operatorii pot folosi hărţi care să le indice aria de acoperire. 

Funcţionarea dronelor în reţelele fixe este limitată de câmpul vizual, dar utilizarea reţelelor mobile pentru livrarea de bunuri şi servicii, cu ajutorul dronelor, va extinde semnificativ aria de funcţionare. Astfel, apare un potenţial de inovaţie pentru o gamă largă de servicii de livrare, inclusiv în ceea ce priveşte furnizarea de servicii medicale de urgenţă. De asemenea, se analizează modul în care dronele pot fi utilizate pentru monitorizarea infrastructurii de utilităţi, a celei industriale, precum şi a infrastructurii reţelelor mobile, dar şi în cazurile de urgenţă sau pentru intervenţii în cazul unor dezastre naturale.

Totodată, Vodafone şi Ericsson au analizat şi modul în care anumite funcţii ale dronelor ar putea fi controlate prin intermediul reţelei – cum ar fi capacitatea de a îmbunătăţi instantaneu calitatea unei camere video aflată la bord, fără a afecta şi alte servicii. Astfel de posibilităţi ar fi relevante în situaţiile în care transmisia video în direct nu ar fi necesară pe parcursul întregului zbor, ca de exemplu în cazul inspectării unui pod suspendat. 

Reducând implicarea factorului uman, dronele pot optimiza timpii şi costurile şi pot îmbunătăţi procesul de analiză a datelor, fapt care le va permite companiilor să îşi estimeze mai bine performanţele operaţionale.  

Totodată, apar şi noi scenarii de utilizare (de exemplu, estimări ale locaţiilor geografice sau informaţii meteorologice), astfel încât dronele să poată evita literalmente condiţiile meteorologice nefavorabile.

Una dintre utilizările cu adevărat importante pentru societate vizează livrarea de medicamente, bazată pe cerere şi nevoie. 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările