ESET: securitatea cibernetică, sfaturi pentru 2020 şi greşeli de evitat online

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Shutterstock
FOTO Shutterstock

Nici n-a început bine anul 2020 şi deja curg ştirile despre atacurile cibernetice. După o analiză a obiceiurilor de securitate cibernetică ce ar trebui evitate, ESET a elaborat o listă de sfaturi pentru utilizatorii de computere şi terminale smartphone.

În primul material vom discuta despre securitatea cibernetică pe computer şi greşelile care trebuie evitate.

  • Ignorarea posibilităţii de a deveni victima unui atac, considerând că şansele sunt minime sau chiar nule. Poate apărea o secvenţă malware nouă sau unul dintre serviciile online pe care le utilizaţi poate fi deturnat şi parola vă poate fi furată. Toate acestea sunt probabilităţi de care ar trebui să fiţi conştienţi, iar prevenirea poate face o mare diferenţă atunci când vorbim despre securizarea prezenţei dvs. online.
  • Click pe link-uri suspecte; recepţionarea zilnică a mesajelor de tip spam a devenit o parte obişnuită a vieţii noastre. Uneori primim doar un anunţ inofensiv, dar din când în când poate fi ceva mult mai serios. Este posibil să primiţi un e-mail care vă îndeamnă să accesaţi un link suspect pentru a revendica un premiu pe care l-aţi câştigat. Sau puteţi primi o ofertă care sună prea bine pentru a fi adevărată. Oricare ar fi cazul, dacă aveţi chiar şi un dubiu în acest sens: evitaţi să accesaţi aceste mesaje cu orice preţ. Link-ul poate conţine malware care poate provoca tot felul de pagube pe calculator.
  • Ignorarea instalării de patch-uri software; computerul încearcă pentru a mia oară instalarea unei actualizări iar procesul vi se pare enervat şi îl amânaţi? Cel mai bine e să vă asiguraţi că dispozitivele folosite rulează cea mai recentă versiune de software disponibilă.  De exemplu, programul malware WannaCryptor s-a răspândit din cauza dispozitivelor care nu au folosit ultima varianta de software disponibilă.
  • Reciclarea parolelor; pentru a simplifica metoda dificilă de memorare a parolelor, mulţi recurg la reciclarea acestora. Acest lucru înseamnă refolosirea aceleiaşi parole, schimbând poate un caracter sau două sau adăugând o terminaţie. Această practică trebuie evitată. Dacă hackerii reuşesc să-ţi afle una dintre parole şi înţeleg că foloseşti reciclarea, asta le poate permite să ghicească restul parolelor.
  • Neutilizarea autentificării; 2FA Autentificarea cu doi factori (2FA), cunoscută şi sub numele de autentificare multifactor (MFA), este o modalitate simplă de a adăuga un nivel suplimentar de securitate conturilor dumneavoastră. Cea mai obişnuită metodă 2FA folosită de serviciile online este un mesaj text cu un cod de autentificare trimis pe telefon. Este una dintre cele mai comune şi simple metode, însă utilizaţi această soluţie eficientă sau identificaţi o opţiune 2FA superioară. Dacă infractorii cibernetici nu deţin această piesă din puzzle, nu pot avea acces la date, ceea ce i-ar putea face să abandoneze şi să se reorienteze către o ţintă mai facilă.
  • Ignorarea configurării routerului; când ne referim la conectivitatea din locuinţă, routerul este inima casei. Toate dispozitivele cu conexiune la internet sunt legate de acesta, fie că vorbim de smart TV-ul, smartphone-ul, computerul personal sau laptopul dumneavoastră. De dragul comodităţii, o mulţime de oameni implementează doar cerinţele de bază atunci când îl configurează sau păstrează setările implicite oferite de furnizorul de internet. Ar trebui să adoptaţi întotdeauna măsuri suplimentare pentru a vă securiza routerul, astfel încât să puteţi naviga pe internet în siguranţă.
  • Utilizaţi întotdeauna un software de securitate de încredere pentru a vă proteja datele. Dacă faceţi clic pe linkul greşit, puteţi lăsa cale liberă de infiltrare unui cod răuvoitor către computer. Software-ul de securitate oferă mai multe straturi care pot opri aceste ameninţări. Prevenirea stă la baza securităţii.
  • Subestimarea back-up-ului şi a criptării; dacă din cauza unor circumstanţe neprevăzute, computerul devine neutilizabil, o copie de rezervă este soluţia. Faceţi întotdeauna o copie de rezervă a datelor sensibile şi a lucrurilor la care lucraţi în prezent; astfel, dacă se întâmplă ceva, puteţi continua foarte uşor. Acelaşi sfat este valabil şi pentru criptare. Nu subestimaţi criptarea datelor: dacă veţi suferi o breşă de date, escrocii vor întâmpina greutăţi în accesarea lor; dacă dispozitivul este furat, aveţi la dispoziţie un nivel suplimentar de securitate înainte să îl ştergeţi de la distanţă.
Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite