Facebook şi Google, „zeii“ Internetului din cer. Care proiect va avea succes, balonul plutitor sau drona şi raza laser?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Facebook şi Google vor să pună Internetul pe cer şi să-l ofere oamenilor din ţările sărace. Au două proiecte îndrăzneţe, dar care e mai eficient? Există o cale mai bună de a cuceri cerul? Vedem cum se prezintă dronele şi baloanele pentru conectarea zonelor fără Internet.

Facebook şi-a prezentat mai în detaliu proiectul Internet.org cu ramura dronelor, sateliţilor şi razelor laser. Google mizează pe baloane dispersate în atmosferă asupra cărora are un cvasi-control. Proiectul Loon va fi o „pătură“ de Internet, pe când Facebook vrea să creeze o reţea pe care o poate controla precis şi care pluteşte la circa 20.000 de metri altitudine.

Internetul miliardelor de oameni

Atât Facebook, cât şi Google au interes să fie companii cât mai mari pe Internet cu un control cât mai mare. Este o investiţie masivă în „Internetul pentru toţi“, dar cel care va livra primul şi/sau cel mai bine, va câştiga cursa înarmării ţărilor de lumea a treia cu Internet. Baloanele Google, cuprinde în Proiectul Loon, sunt în aparente turme, fără goluri între ele sau ambuteiaje pe anumite zone.

Spre deosebire de sateliţii de telecomunicaţii, menţinuţi pe o poziţie aparent fixă în raport cu Pământul, aceste baloane vor pluti pe deasupra Pământul la câteva zeci de mii de metri, dar vor fi predispuse altor factori perturbatori. Cyrus Behroozi, inginer Google, a explicat că balonul e compus dintr-o bază în care este transmiţătorul radio, şi în partea de sus este antena. Cele două sunt conectate prin cabluri.

Între cele două, la epicentrul balonului, se regăseşte un nivel reflector. Antena colectează date atât direct, trimise către ea, cât şi reflectate de stratul median. Spre deosebire de o antenă parabolică folosită, spre exemplu, la o legătură TV prin satelit, baloanele nu pot fi îndreptate într-o direcţie şi să rămână fixate. Aşa că antena trebuie să fie mai sensibilă la captarea semnalului marginal decât a celui direct, asigurându-se astfel o transmisiune uniformă.

Yael Maguire explică planul Facebook

Connectivity Lab,  divizia Internet.org care se va ocupa de infrastructură pentru Facebook şi ceilaţi parteneri, va dezvolta echipamente autonome de zbor care, alimentate cu energie solară, să poată zbura la circa 20.000 de metri altitudine vreme de luni bune. Mai mult, Facebook plănuieşte să dezvolte o conectare între sateliţi şi drone prin raze laser, de la sateliţi fiind transmis semnalul de Internet.

„Echipa noastră include câţiva pionieri în acest domeniu care sunt capabili să dezvolte noi fluxuri de date de mare viteză, similare actualelor reţele de fibră optică din prezent, dar prin aer“, a explicat Yael Maguire, inginer Facebook. Printre experţii Facebook sunt angajaţii Ascenta, companie cumpărată recent specializată în contruirea de drone cu autonomie mare de zbor, şi ingineri NASA. Marele avantaj al dronelor este controlul pe care îl are cel care le-a lansat.

Conform datelor preliminare ale Facebook citate de GigaOM, dronele plasate în atmosferă la circa 20.000 de metri sunt ideale. Pot acoperi cu semnal o regiune de dimensiunea unui oraş cu o densitate medie a populaţiei. În plus, atmosfera la această altitudine este relativ stabilă, iar curenţii de aer nu sunt prea puternici.

Cum este „feliat“ cerul de dincolo de nori

image

Google şi Facebook, feţele aceluiaşi Internet din nori

Optimismul proiectului Internet.org poate merge până într-acolo încât să se ia în calcul un zbor prelungit de luni sau chiar ani. Mai mult, dronele pot fi întoarse pe Pământ, dacă e nevoie de service, spre deosebire de baloanele Google şi sateliţii din straturile superioare ale atmosferei.

Cum ar urma să fie stabilizate baloanele Google

Când vine vorba de costuri şi răspândire, Facebook are în plan o reţea rigidă, controlată şi costisitoare, chiar dacă dronele, odată lansate, vor fi alimentate cu energie solară. În schimb, baloanele Google sunt mai ieftine, pot fi mai multe, dar se pot defecta mai des, se pot ciocni între el şi să ducă la distrugerea unei arii însemnate.

Conform Facebook, sunt câteva miliarde bune de oameni (două treimi din populaţia planetei) pe care îi poate aduce pe Internet prin acest proiect. Dincolo de stabilitatea fiecăruia, dincolo de costuri, rămâne o trăsătură absolut necesară: conectarea continuă. Google sau Facebook, compania care va reuşi să ofere asta prima va câştiga utilizatorii, cealaltă va trebui să lupte pentru a recupera. Din cum se prezintă situaţia acum, Facebook are avantajul.

Critici pentru Google (dar Facebook nu-i departe)

Inginerul şi aviatorul Per Lindstrand, care deţine toate cele trei recorduri mondiale absolute în ceea ce priveşte balonul cu aer cald: Distanţă, Durată şi Altitudine, a văzut proiectul Loon al Google şi i-a evaluat şansele de succes. „Am vorbit cu cei de la Google despre el. Le-am spus că este o pierdere de timp, dar nu m-au ascultat“, a declarat acesta în septembrie 2013.

Tehnologia folosită de către Google

Lindstrand este pesimist cu privire la menţinerea în aer a baloanelor şi distribuite pe o suprafaţă foarte mare. Google susţine că poate face asta printr-o monitorizare atentă a curenţilor, iar baloanele şi-ar schimba poziţiile între ele pe măsură ce curenţii de aer le influenţează. Baloanele proiectului Loon ar urma să stea în aer circa 100 de zile, într-o perioadă maximă, iar Lindstrand consideră că e greu de estimat ruta sau de controlat.

„Viteza vântului la altitudinea aceea ajunge la peste 200 de kilometri pe oră, astfel că nu vor rezista mai mult de un minut. În mod normal, un balon cu heliu nu poate să stea la mare înălţime decât 3-4 zile, iar dacă lansezi foarte multe baloane, mai devreme sau mai târziu vor ajunge la Polul Nord sau Polul Sud. Nu vor rămâne în aceeaşi poziţie“, a continuat inginerul.

Şi Bill Gates, fondatorul Microsoft şi recunoscut filantrop, a criticat proiectul Google. De fapt, Gates a criticat această idee de a „rezolva“ problemele Africii cu Internet. „Când mori de malarie, cred că te vei uita în sus, vei vedea acel balon şi nu ştiu cum anume te va ajuta. Când un copil suferă de dizenterie, nu, nu cred că este vreun site care să-l ajute“, a precizat Bill Gates pentru Bloomberg Businessweek.

Află mai multe: 

Facebook vrea întreaga planetă pe Internet. Va folosi drone, raze laser şi sateliţi pentru viteze ca de fibră optică

VIDEO Cum se va asigura Google că ţările sărace vor avea acces la internetul din balon, chiar dacă bate vântul

VIDEO Google vrea să ofere Internet ţărilor sărace cu baloane. Bill Gates nu e de acord, consideră proiectul inutil

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite