Fraţii care au ratat aproape tot: Cameron şi Tyler Winklevoss - de la ţeapa Zuckerberg la ţeapa BitInstant

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Lumea tehnologiei are de toate, dar mai ales are şi învingători şi pierzători. Deşi nu ar intra în categoria oamenilor care au pierdut tot, gemenii Winklevoss par cei mai ghinionişti oameni din această lume.

După ce autorităţile au arestat fondatorul magazinului online Silk Road, de pe internetul ascuns, aceştia şi-au continuat investigaţia şi au ajuns la mai mulţi investitori care au profitat de pe urma tranzacţiilor cu arme şi droguri din acel loc.

Departamentul de Justiţie din SUA a anunţat ieri că l-a arestat pe Charlie Shrem, CEO-ul procesatorului de monedă virtuală BitInstant şi vicepreşedintele al Bitcoin Foundation. Ei ar fi vândut un milion de dolari în bitcoini pentru cei care doreau să cumpere de pe Silk Road, scrie "Forbes". 

Startup-ul lui Shrem nu a fost unul simplu, nu a fost un băiat care tranzacţiona bitcoini. El a primit 1,5 milioane de dolari finanţare de la mogulii bitcoin Cameron şi Tyler Winklevoss, cunoscuţi şi ca cei care au avut ideea Facebook, dar le-a fost furată de Mark Zuckerberg.

"Charlie a fost în spaţiul bitcoin pentru multă vreme şi este printre cei cu reputaţie impecabilă. E în aceeaşi categorie cu cei care trăiesc, respiră şi dorm cu bitcoinul în gând", a declarat Cameron Winklevoss în momentul investiţiei.

E a doua oară în viaţa fraţilor Winklevoss, de altfel afacerişti de succes, când pariază pe un om, iar acesta îi dezamăgeşte crunt. E o poveste despre încredere înşelată.

Povestea fraţilor Winklevoss

Născuţi pe 21 august 1981, cei doi fraţi au devenit cunoscuţi pentru că au fondat HarvardConnection, pe când studiau la universitate. Aceasta se dorea o reţea socială pe internet care să conecteze studenţii universităţii. L-au luat în echipa pe Divya Narendra, dar şi pe Mark Zuckerberg. Acesta din urmă a dezvoltat ideea, dar a lansat-o singur, sub numele de "The Facebook".

În 2000 ei au intrat la Harvard şi au obţinut diplome în economie. De asemenea, ei au participat la Olimpiada din 2008 de la Beijing în proba de canotaj.

image

Winklevoss versus Zuckerberg - primul pas greşit

Primul pas greşit dinc ariera perfectă a fraţilor Winklevoss a fost asocierea cu Mark Zuckerberg. În decembrie 2002, Cameron, Tyler Winklevoss şi Divya Narendra au vrut o mai bună posibilitate de conectare între studenţii de la Harvard şi cei de la alte universităţii. Aşa că au gândit o reţea socială numită HarvardConnection.

După ce programatorul iniţial, Sanjay Mavinkurve a părăsit proiectul în primăvara lui 2003 şi s-a dus să lucreze pentru Google. Cei trei l-au abordat pe Victor Gao. El a fost plătit cu 400 de dolari, dar a renunţat la proiect în a doua jumătate a anului. Tot Gao l-a recomandat în noiembrie 2003 pe Mark Zuckerberg.

Pe 25 noiembrie 2005, fraţii Winklevoss şi Narendra s-au întâlnit cu Zuckerberg şi au stabilit ca acesta să preia codul scris până acum şi să dezvolte site-ul.

După o serie de mail-uri în care Zuckerberg i-a amânat pe fraţii Winklevoss şi le-a spus acestora că a fost prins cu munca, pe 11 ianuarie 2004 el a înregistrat domeniul thefacebook.com. La o zi după acest moment, fondatorul Facebook i-a scris lui Eduardo Saverin şi au convenit să vorbească despre strategia de marketing. După ce i-a mai amânat pe cei de la HarvardConnection, Zuckerberg a lansat The Facebook pe 4 februarie 2004, acum aproape 10 ani.

Scandalul la început

Povestea a devenit un clasic al Silicon Valley. Mark Zuckerberg a continuat cu The Facebook, deşi s-a demonstrat că a intrat chiar în conturile de mail ale utilizatorilor pentru a le citi mesajele. Un proces a fost deschis curând de fraţii Winklevoss.

În 2007, un judecător din Massachusetts a constatat că acuzaţiile fraţilor sunt subţiri. "Bârfa din cămin nu înseamnă un contract", a declarat judecătorul Douglas Woodock. Un an mai târziu, Facebook a ajuns la un acord cu fraţii Winklevoss. Cu toate acestea, epopeea nu s-a terminat.

Avocaţii fraţilor Winklevoss au sugerat că hard disk-ul lui Zuckerberg de la Harvard ar conţine dovezi privind frauda înfăptuită de acesta. Cu toate acestea, procesul nu a dus mai departe de o plată de 65 de milioane de dolari din partea lui Zuckerberg. Compensaţia a fost generoasă, în 2008 Facebook fiind un site uriaş, dar nu ajunsese la nivelul de titan de astăzi. Ar fi putu fraţii Winklevoss să facă acelaşi lucru, dacă Zuckerberg era doar un simplu contractor şi nu se inspira din ideea lor?

Probabil că nu. Viziunea lui Zuckerberg a fost una care a evoluat, a devenit globală, una care a cucerit audienţele treptat. Ceea ce este Facebook astăzi nu se mai aseamănă cu The Facebook. Facebook este în butoanele noastre de Like şi Share, în toate site-urile, ne conectăm cu el, stăm toată ziua pe el. Facebook e aproape internetul şi a ajuns la 1,2 miliarde de utilizatori. Ar fi dus fraţii Winklevoss HarvardConnection acolo? Probabil că nu.

Dar istoria s-a scris deja. Iar fraţii Winklevoss au ratat şansa vieţii lor atunci. Sau cel puţin, privind simplist, posibilitatea ca aceasta să existe. Ar fi fost ei proprietarii celui mai popular site de pe internet? Nu ştim, dar ştim sigur că Mark Zuckerberg este acel om acum.

Facebook a fost ideea noastră

Winklevoss după Facebook

Istoria s-a scris, iar fraţii Winklevoss sunt oameni de afaceri de succes. Ei au fondat Winklevoss Capital, o firmă care investeşte în startup-uri şi preia părţi din companie pentru a o creşte.

Una dintre industriile în care cei doi au fost implicaţi cel mai activ este cea a bitcoinilor. Până la ea, investiţiile nu au dus la rezultate sigure. Cele trei investiţii ale Winklevoss Capital au fost în SumZero, compania fostului lor partener, Divya Narendra, fondată în 2007. Aceasta este un site de investiţii pentru profesionişti. Cei care se înscriu trebuie să fie parte a unui fond de investiţii sau a unei bănci. Winklevoss Capital a investit un milion de dolari în site.

O altă investiţie a fost făcut în site-ul Hukkster, care te ajută la descoperirea ofertelor pe magazinele online. În 2013, revista Time a nominalizat Hukkster printre startup-urile de urmărit, iar ei au primit 2 milioane de dolari de la firma fraţilor Winklevoss.

Bitcoinul, terenul favorit. Al doilea pas greşit

image

Potrivit "Forbes", fraţii Winklevoss erau în vacanţă la Ibiza (Spania) şi un străin le-a povestit despre bitcoin. "Am considerat că e o invenţie incredibilă", a declarat Tyler Winklevoss.

Winklevoss Capital a menţionat în 2012 că deţine 1% din numărul total de bitcoini din lume, dar de atunci s-au produs foarte multe unităţi ale monedei virtuale. Cu toate acestea, fraţii Winklevoss cred în dezvoltarea acestei monede.

Potrivit lui Cameron Winklevoss, moneda virtuală ar putea ajunge la o valoare de 40.000 de dolari, iar piaţa să fie evaluată la 400 de miliarde de dolari.

Fraţii Winklevoss despre Bitcoin

Cei doi au făcut deja două greşeli pe această piaţă. Au vrut să lanseze un fond de investiţii pentru bitcoin, deschis companiilor şi entităţilor private. Cu toate acestea, SecondMarket l.-a deschis la finalul lui 2013. SecondMarket a investit iniţial 2,25 de milioane de dolari în Bitcoin Investment Fund, potrivit Quartz. 

Ideea fraţilor Winklevoss era un pic diferită - un fond tranzacţionat liber, pe piaţa reglementată. Dar momentan, bitcoinul nu are asemenea reglementări şi nici nu poate fi inclus în normele tradiţionale. Fraţii Winklevoss speră ca în 2014, moneda virtuală să fie reglementată.

Acum, fraţii Winklevoss au investit în compania unui tânăr arestat pentru conexiuni cu mafia de pe Silk Road. Charlie Shrem, CEO-ul procesatorului de monedă virtuală BitInstant şi vicepreşedintele al Bitcoin Foundation a fost arestat. 

Ar putea fi miliardari, când bitcoinul va exploda ca valoare, dar ar putea pierde totul. E o chestiune de încredere. Iar până acum nu banii au fost problema pentru Cameron şi Tyler Winklevoss, ci oamenii aleşi pentru a le fi parteneri. 
 

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite