Gemini Solutions anunţă un parteneriat strategic cu Criteo, companie franceză lider global în marketingul de performanţă

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gemini Solutions si Criteo
Gemini Solutions si Criteo

Calitatea serviciilor IT oferite de Gemini Solutions atrage atenţia companiilor de tip unicorn (companii evaluate la peste un miliard de dolari). Criteo a ales Gemini Solutions ca partener tehnologic pentru proiectele de consultanţă şi dezvoltare software.

Gemini Solutions, un grup de firme cu birouri în Silicon Valley şi în România, împreună cu Criteo, o companie care oferă soluţii tehnologice de performance marketing, anunţă consolidarea unui parteneriat strategic. Prin intermediul acestui parteneriat, inginerii de software români de la Gemini Solutions asigură consultanţă pentru proiectele tehnologice ale Criteo.

Gemini Solutions este o companie fondată în 2005 care s-a concentrat încă de la început pe atragerea de clienţi de pe pieţele internaţionale. Astăzi, profilul clienţilor din portofoliul Gemini Solutions variază de la companii multinaţionale până la companii listate la bursă, dar şi startup-uri. Cisco, Microsoft, Yummly, Xoom, IDEO, Scintera sau BlaBlaCar sunt doar câteva dintre companiile care au ales să lucreze cu Gemini Solutions de-a lungul timpului. În peste 10 ani, profitul companiei a crescut anual cu marje de 10% - 40%, cu excepţia anului 2009 când, în contextul crizei financiare, ritmul a fost încetinit.

Criteo (NASDAQ: CRTO) este o companie specializată în oferirea de soluţii personalizate de performance marketing. Criteo oferă clienţilor săi un mod transparent de urmărire şi optimizare a campaniilor desfăşurate, cu focus către maximizarea ROI-ului. În 31 decembrie 2015, Criteo avea peste 1.800 de angajaţi, 27 de birouri în America, EMEA şi Asia-Pacific, un portofoliu de 10.000 advertiseri la nivel global şi relaţii directe cu 14.000 de publisheri.

Tehnologiile folosite în mod curent de inginerii de la Gemini Solutions pentru proiectele Criteo sunt bazate pe concepte avansate de .NETJava sau AngularJS pentru aplicaţii web, în timp ce, pentru proiecte de tip Big Data, utilizează ScalaHadoopStormFinatra şi Couchbase.

Echipa Gemini Solutions este formată exclusiv din ingineri software cu experienţă, care se adaptează rapid de la o tehnologie la alta. În acelaşi timp, în interiorul companiei este încurajat spiritul antreprenorial, iar inginerii au un grad mare de autonomie.

De vorbă cu CTO-ul şi co-fondatorul Gemini Solutions

Având în vedere această colaborare dintre cele două firme am stat puţin de vorbă cu Şerban Ţîr, CTO-ul şi co-fondatorul Gemini Solutions.

Pe 21 martie aţi găzduit un IT Talk în care aţi discutat despre limbajul de programare Scala. De ce Scala?Sunt specialişti de Scala în ţară? Cine a participat? Am înţeles că aţi invitat doi specialişti prestigioşi în acest limbaj de programare. 

În proiectele în care au lucrat inginerii Gemini Solutions mai tot timpul am avut de-a face cu tehnologii de ultima oră. Acest lucru se datorează şi specificului clienţilor noştri: companii – start-upuri sau companii mature – din Silicon Valley şi Europa de Vest. O astfel de tehnologie este Scala astăzi (împreună cu întregul său technology stack: Spark, Play, Tableau, Aka, Spray, etc.).

Înainte de toate, Scala este alegerea naturală pentru proiecte de tip  „data engineering”, proiecte în care ai de procesat cantităţi masive de date, petabytes of data. Este acel tip de proiecte pentru care s-a inventat buzz-word-ul „Big Data”.

În România încep să apară specialişti în Scala. Dacă acum doi ani îi numărai pe degete, azi există deja comunităţi în formare. Ce a fost important la acest eveniment este că a fost făcut pentru entuziaştii ai acestei tehnologii, fără a ne gândi la perceperea unei taxe de participare. Vom asista cu siguranţă la o creştere a numărului de specialişti în aceste tehnologii în ţara noastră.  

gemini-solutions-criteo

Cei doi invitaţi au fost Justin Coffey şi Guillaume Bort, ei făcând parte din echipa Criteo cu care acum avem o colaborare oficială. Justin Coffey este Dev Lead-ul echipei de infrastructură - analytics. Asta înseamnă că job-ul echipei sale este să construiască unelte menite să uşureze manipularea de petabytes de date.

Având în vedere cantitatea uriaşă de analytics data cu care lucrează Criteo, cu siguranţă Justin este cel mai în măsură să ne vorbească despre experinta sa legată de cum să folosim tehnologii Scala în acest scop. Din alt punct de vedere, Justin are o experienţă de peste 15 ani în mai multe start-up-uri cu renume în lumea Internetului, printre care Homes.com, fiind unul dintre pionierii tehnologiilor Web.

Guillaume Bort este un „om-legendă” în lumea „Scala”. Iată doar câteva repere: este cel care a creat framework-ul „Play”, unul dintre cele mai folosite framework-uri pentru Scala. El a fost totodată şi unul dintre principalii contibuitori la produsele Typesafe, de altfel şi membru în Board of Advisers. Mai recent a fost şi Co-founder al Zengularity, o platformă inovativă pentru dezvoltare de soluţii web. 

Va însemna parteneriatul acesta şi că vă veţi extinde, că veţi face noi angajări la Gemini Solutions? Dacă da, care sunt specialităţile din care doriţi să le recrutaţi? (.NET, JAVA, PHP etc.)

Gemini Solutions derulează proiecte de consultanţă software pentru mai mulţi clienţi din SUA şi Europa de Vest, de aceea căutăm să angajăm în permanenţă ingineri de top. De exemplu, căutăm în continuu să angajăm experţi în dezvoltarea de software pentru dispozitive mobile (iOS şi Android).  Ca şi consecinţă directă a acestui parteneriat, Gemini Solutions va continuă să angajeze ingineri, inclusiv pentru proiecte Criteo. Tehnologiile urmărite în principal sunt .NET, Java, Scala, AngularJS, etc. Ce trebuie înţeles este că nu vom coborî ştacheta calităţii, vom angaja doar acei ingineri, îmi permit să le spun de excepţie, care vor atinge standardele impuse de companie. 

  

Cum e piaţa de .NET, tehnologie proprietară, în România faţă de piaţa open source? Mă refer mai ales la forţa de muncă. Se găseşte în cantităţi îndestulătoare sau nu prea? Ce lipseşte forţei de muncă din .NET (sunt mai puţin calificaţi şi fac calificare la locul de muncă? Nu au probleme de competenţă? Sunt dispuşi să lucreze mai degrabă pentru firme mari, bănci, etc decât pentru firme mai mic? Etc.) 

Nu aş spune că există o diferenţă bine conturată între programatorii ce folosesc tehnologii proprietare (.NET) şi OpenSource. În plus, proiectele folosesc foarte des combinaţii a celor două (de pildă, .NET, tehnologie proprietară, concomitent cu Angular JS-Open source). Deşi există specialişti în toate aceste tehnologii, este clar că de la un anume nivel de excelenţă în sus numărul lor este limitat, mult sub cerinţele pieţei. Acest lucru are ca şi consecinţă faptul că efortul pe care-l cheltuim pentru recrutare este unul considerabil.

Cum intenţionează să îşi dezvolte Gemini Solutions afacerile pe viitor? Ştim că este în principal o companie de outsourcing (ştiu că are şi o reprezentanţă în Silicon Valley), dar intenţionează pe viitor să-şi dezvolte şi produsele proprii? Are, de asemenea, intenţia de a se extinde, de a deschide birouri şi în ţările alăturate poate? 

În primul rând, aş vrea să spun că diversitatea serviciilor pe care Gemini Solutions le oferă ne îndreptăţeşte să spunem că Gemini Solutions nu este o companie de outsourcing pur. O compane de outsourcing este o companie care primeşte specificaţii bine definite ale unui produs şi îl implementează conform specificaţiilor. Adică, cu alte cuvinte, „codează din punctul A în punctul B, unde aşteptă instrucţiuni”.  

Pe lângă partea de codare, Gemini Solutions furnizează o serie întreagă de alte servici: analiză de business, analiza datelor de utilizare şi propunerea de noi funcţionalităţi ce rezultă din aceste date, UI/UX design etc. Cu toate că am furnizat acest tip de servicii către clienţii noştri, până acum nu am avut un produs propriu. Am dezvoltat însă mai multe „unelte” interne menite să ne ajute în activitatea noastră de zi cu zi. Aceste „unelte” au ajuns la un grad de maturitate ridicat, deja fiind folosite de ceva vreme. Întrucât ele reprezintă rezolvarea unor probleme curente şi generale ale unei companii de consultanţă, în momentul de faţă intenţionăm împachetarea lor în produse comerciale „off the shelf”, pe care să le oferim pieţei.

În ultimii ani, Gemini Solutions a deschis mai multe birouri în ţară, în momentul de faţă, în afară de Bucureşti, avem birouri în Cluj, Sibiu şi Iaşi. Pentru moment nu avem în plan deschiderea de alte birouri în ţări învecinate. 

  

Ce alte evenimente IT mai pregăteşte Gemini Solutions? 

Cu siguranţă că vom continua să organizăm evenimente IT!  De pildă, continuând trendul de a ataca subiecte tehnice de ultimă oră, lucrăm la un eveniment legat de tehnologii front-end web, mai concret AngularJS şi poate Typescript. Şi aici vom avea pe lângă speakers interni şi speakers de nivel internaţional. 

  

Spre deosebire de alte companii care organizează evenimente plătite şi poate trăiesc din asta, evenimentele organizate de Gemini Solutions sunt gratuite, şi implică doar înscrierea în prealabil a celor ce doresc să participe. Noi facem aceste evenimente pentru comunitatea IT şi nu pentru a câştiga bani din ele. 

gemini-solutions-criteo1
„Echipa managerială de la Criteo a avut deja numeroase experienţe de lucru cu companii de outsourcing, atât în Europa, cât şi în Asia. În acest context, expertiza Gemini Solutions a făcut ca alegerea lor ca partener tehnologic pentru Criteo să fie una naturală. Echipa Gemini Solutions ne-a demonstrat de-a lungul timpului că poate mobiliza ingineri software de excepţie într-un interval foarte scurt, oferindu-ne astfel flexibilitatea atât de necesară pentru a demara rapid proiecte noi sau pentru a creşte altele deja existente”, declară Diarmuid Gill, Vice President Platforms R&D Criteo.
„Echipa Gemini Solutions este familiarizată cu cele mai noi şi mai inovatoare tehnologii datorită experienţei dobândite alături de clienţii din Silicon Valley. Avem unii dintre cei mai buni ingineri de software din România, lucrăm cu oameni care au multă experienţă în industrie şi suntem mândri că reuşim să deprindem tehnologii avansate într-un timp foarte scurt. Din acest punct de vedere, parteneriatul cu Criteo îşi propune să atragă în echipa noastră cei mai buni ingineri de pe piaţa din România”, a declarat Şerban Ţîr, CTO Gemini Solutions.
“Ne bucurăm că o companie de dimensiunea Criteo a ales să aibă încredere în continuare în Gemini Solutions. Acest parteneriat nu face decât să valideze viziunea cu care am fondat această companie – şi anume că cel mai important avantaj al nostru sunt oamenii şi gradul lor de specializare. Am investit încă de la început în această idee, iar în timp rezultatele au devenit palpabile. Astăzi, clienţi <top of the world> aleg echipele Gemini Solutions ca parteneri de încredere pentru consultanţă tehnologică”, a declarat Theo Nissim, CEO Gemini Solutions Group. 

În cei peste 10 ani de activitate ai Gemini Solutions, compania s-a concentrat pe recrutarea de ingineri software seniori. În contextul unei pieţe de personal foarte dinamice în industria IT, Gemini Solutions a reuşit să menţină un turnover constant de personal de sub 5%.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite