Ghidul paranoicului: puţinele modalităţi prin care suntem anonimi pe internet

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Scandalul NSA a adus în atenţia publicului din lumea întreagă problema anonimităţii pe internet şi modurile cum putem să ne ferim de "citirea" comunicaţiilor noastre. Deşi o soluţie ideală nu există, câteva metode de a ne menţine anonimi sunt la îndemână.

În primul rând, nu folosiţi vreodată o conexiune Wi-Fi deschisă. Acolo sunteţi la mâna celorlalţi. E ca şi cum aţi face baie într-o fântână arteziană din centrul oraşului. Veţi fi văzuţi de toţi. Amintiţi-vă acest lucru: dacă folosiţi o reţea Wi-Fi publică sunteţi ţintă uşoară.

Dacă folosiţi o reţea Wi-Fi proprie, ea poate fi criptată cu o parolă de până la 63 de caractere. Evitaţi parolele de tip "parolă123" şi gândiţi-vă serios la o parolă bună. Astfel, oricine va dori să o folosească, va trebui să decripteze acea parolă. Cu cât mai lungă şi mai diversă, cu atât mai bine. Accesul la reţeaua Wi-Fi înseamnă de fapt accesul la toate datele voastre.

Tor, anonimul perfect

Una dintre cele mai populare soluţii este browserul Tor Browser Bundle. Acesta trebuie folosit mereu, deşi este şi mai lent. Practic, browserul ascunde identitatea noastră digitală, marcată printr-o adresă IP cu care suntem asociaţi. Cu toate că adresele IP sunt asociate unui utilizator, de multe ori acest lucru este problematic, deoarece nu este o ştiinţă exactă.

Paşii pentru a te ascunde prin Tor Browser Bundle

Tor se poate descărca de la această adresă. Trebuie să apăsaţi pe butonul Download.

image

Tor descarcă o arhivă care trebuie deschisă în calculator.

image

În Program Files - Tor Browser - Start Tor Browser deschidem programul.

image

Dacă Tor funcţionează bine, atunci Tor afişează mesajul "Congratulations. Your browser is configured to use Tor".

image

Cum funcţionează Tor?

Tor nu ne permite să fim asociaţi cu o singură adresă IP. Comunicaţiile noastre ar putea fi accesate, chiar dacă sunt criptate, dar nu pot fi asociate cu noi. Practic, serverele Tor sunt în toată lumea şi balansăm între voluntari din întreaga lume. Multe dintre aceste "poduri" de anonimitate sunt secrete, pentru cei care sunt în zone afectate de cenzură şi care vor să intre pe internet.

Ceea ce nu poate să facă Tor acum este să evite monitorizarea traficului. Ce înseamnă acest lucru? Dacă o agenţie de spionaj doreşte să vadă dacă există trafic în reţea, poate vedea, chiar dacă folosim Tor. Comunicaţiile sunt criptate, dar spionii pot vedea că existe date schimbate între reţele.

De ce să foloseşti un VPN

VPN-ul te ascunde pe internet

VPN-ul este o metodă prin care ne conectăm la servere din toată lumea şi nu suntem asociaţi cu IP-ul nostru. Pentru a folosi anonim acest serviciu, trebuie să evităm să fim asociaţi cu numele de anumite servicii. De exemplu, dacă avem un mail, am face bine să nu ne semnăm şi să folosim un pseudonim. De asemenea, o adresă de Facebook ne va distruge definitiv intimitatea. Toate reţelele sociale sunt antiteza intimităţii online şi sunt prima fază a pierderii intimităţii online. Indiferent dacă am făcut un lucru rău sau nu, Facebook, Google+, Pinteres sau oricare altă reţea, ne dă de gol. Cu cât mai multe informaţii oferim, cu atât mai bine. Nu contează dacă informaţiile sunt private faţă de prietenii noştri, contează dacă ele sunt în serverele Facebook.

Ce e un VPN? În luna iunie, "Adevărul" a vorbit cu Robert Knapp, CEO-ul CyberGhost, o firmă care are soluţii VPN şi care are sediul la Bucureşti.

"VPN-ul este o reţea virtuală privată. Este practic o reţea de servere. Apeşi pe conectare şi noi te conectăm la unul dintre serverele noastre. Practic, creăm un tunel criptat în jurul traficului tău de internet. Acest lucru înseamnă că nu mai poate să te urmărească nimeni: hacker, spioni, orice fel de ameninţări. Noi îţi înlocuim adresa de IP cu o adresa de-a noastră şi în momentul acela eşti anonim sau poţi fi locuitor al oricărei ţări din lume. Putem să-ţi dăm o adresă americană pentru a accesa conţinut de acolo, altfel indisponibil în alte părţi ale lumii (n.r. - Netflix, Hulu, Pandora, mare parte din conţinutul de pe NBC)", crede Robert, un paranoic pur-sânge.

Trebuie să învăţăm că plătim cu toate datele noastre de ani buni. Trebuie să ne educăm şi să înţelegem ce unelte putem folosi pentru a ne salva intimitatea.

„Una este un VPN. O astfel de acţiune înseamnă că nimeni nu ştie ce site-uri şi servicii foloseşti, pentru că IP-ul este de la noi. Aceasta este baza anonimităţii. Dacă vrei să fii anonim pe e-mail nu îţi conectezi adresa la IP-ul tău, pentru că atunci eşti pierdut. Foloseşti un VPN. Oameni buni, aveţi grijă de scrieţi! Asta trebuie să învăţăm. De asemenea, trebuie să învăţăm să folosim unelte de criptare a mail-ului, dar doar dacă ai şi un VPN. Dacă îţi criptezi comunicaţiile, dar sunt asociate IP-ului tău, din nou, nu are niciun sens. Mai simplu: nu există intimitate pe internet. Dacă eşti anonim pe internet, nu e ilegal. Anonimitatea e modul în care intimitatea îmi este protejată. Aşa cum conţinutul hard disk-ului meu este privat, aşa e şi internetul. Guvernul nu trebuie să ştie ce e în frigiderul meu", mai crede Robert Knapp.

Materialul integral cu Robert Knapp poate fi accesat de la acest link.

Criptarea pe internet, explicată cu o minge de tenis

Servicii de mail criptate

Marile servicii de mail nici măcar nu funcţionează pe protocoale https, securizate. Gmail este cunoscut drept un serviciu care monitorizează mail-urile clienţilor, pentru a livra reclame. Acest lucru spune cât de uşor se poate obţine acces la conţinutul mesajelor.

Dacă nu consideraţi că sunteţi destul de siguri prin Tor (care are dezavantajul unor comunicaţii destul de lente) sau prin VPN, puteţi adăuga şi o adresă de mail criptată. Acestea nu sunt foarte cunoscute şi de cele mai multe ori sunt plătite.

Lockbin

Lockbin criptează mail-urile prin intermediul unei parole ştiute de către cei doi destinatari. Există trei opţiuni de plată.

Lockbin gratis permite trimiterea de mesaje către un utilizator şi ataşamente de 15 MB. Cu toate acestea, nu are o criptare puternică şi nu se pot ataşa mai multe fişiere.

Pentru 4,99 de dolari pe lună sau un abonament profesional, pentru mai mulţi utilizatori (care porneşte de la 4,99 de dolari pentru minimum doi utilizatori), serviciul oferă criptare completă, un număr de utilizatori mare şi o parolă permanentă între useri. Este foarte bun pentru cei care sunt în aceeaşi organizaţie şi doresc să comunice criptat şi anonim.

Hushmail este un serviciu plătit cu 5,24 dolari pe lună în abonamentul standard, cu 10 GB de stocare pentru utilizatori şi acces prin telefonul mobil. Abonamentul Enterprise înseamnă un domeniu propriu de 30 de dolari pe lună şi resetarea parolelor uitate. Hushmail doreşte ca parola să fie formată din cinci cuvinte, nu din câteva litere.

Sendinc este un serviciu de mail care se laudă cu o criptare la nivel militar. Mesajele trimise de noi sunt trimise către un centru de date care le criptează la 256 de biţi, ca la site-urile de comerţ şi de bănci. Sendinc generează o cheie de criptare şi foloseşte un algoritm puternic. Cei care primesc mail-ul accesează un link către cheia de criptare. În acel moment, Sendinc şterge cheia de criptare din sistem, iar destinatarii sunt singurii care vor decripta mail-ul.

Abonamentele sunt de trei feluri: Basic (gratuit), Pro (5 dolari pe lună) şi Corporate (5 utilizatori şi 25 de dolari pe lună).

Mesagerie instant securizată

Nici serviciile de mesagerie nu sunt foarte bune pentru criptarea conversaţiei. Folosirea unui serviciu cunoscut înseamnă deschiderea către pierderea anonimităţii, chiar dacă folosim uneltele de mai sus.

De preferinţă, ar trebui să folosim un serviciu care foloseşte protocoalele de criptare OTR (Off the Record Messaging).

Astfel de servicii ar fi:

Adium (Mac)
climm
Cryptocat
MCabber
CenterIM
Jitsi
BitlBee
Beem (Android)
Xabber (Android)
ChatSecure (iPhone)


Citiţi şi: 

Cum erau ascultaţi românii înainte de 1989. Securitatea înregistra şi ce vorbeai în somn!

Un fost şef de Securitate a povestit pentru „Adevărul” cum şi cu ce mijloace tehnice se făceau interceptările telefonice înainte de 1989. 

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite