Internet

articolul anterior articolul urmator

Google lansează Fabricius, un instrument cu care poţi descifra hieroglife cu ajutorul Machine Learning

0
15 Jul 2020 13:40:33
Autor: Andrei Brînduşescu

Începând de astăzi, cu ajutorul noului instrument Google Arts & Culture Fabricius, oricine poate descoperi în mod interactiv limbajul hieroglifelor.

Dacă ai fost vreodată curios cu privire la istoria Egiptului antic, ei bine de astăzi vei putea afla mai multe despre hieroglifele sale, urmând o scurtă introducere în şase paşi. Vei învăţa să “traduci” cuvinte şi mesaje în hieroglife, pe care le poţi trimite apoi prietenilor şi familiei, provocându-i să le descifreze.

Pentru profesori şi cercetători, Fabricius include primul instrument digital - lansat ca open source pentru a sprijini dezvoltarea în continuare a studiului limbilor antice – care decodifică hieroglifele egiptene pe baza învăţării automate (machine learning).

Mai exact, tehnologia Google Cloud AutoML, AutoML Vision, a fost utilizată pentru a crea un model de învăţare automată care să poată “ înţelege” ce reprezintă o hieroglifă. În trecut, era nevoie de o echipă de specialişti în date, multe coduri şi foarte mult timp, acum AutoML Vision permite dezvoltatorilor să înveţe cu uşurinţă o maşină să recunoască diverse obiecte.

Disponibil în engleză şi arabă, Fabricius poartă numele lui Georg Fabricius, părintele epigrafiei (studiul inscripţiilor). A fost creat în colaborare cu Australian Center for Egyptology de la Macquarie University, Psycle Interactive, Ubisoft şi egiptologi din întreaga lume.

Fabricius poate fi accesat gratuit, şi este un experiement parte a iniţiativei Google Arts & Culture.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii