HartaPoliticii.ro - Cunoaşte-ţi candidaţii din colegiul electoral din care faci parte!

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

HartaPoliticii.ro este un proiect online care te ajută să te informezi mai bine înainte de a da votul candidaţilor care te vor reprezenta în parlamentul României. Tu ştii care candidaţi vor sa te reprezinte?

 De 22 ani am intrat în formă de guvernare numită "democraţie", formă aplicată în ţările civilizate vestice, club din care dorim şi noi să facem parte. Alegerile au devenit din nou libere şi o pleiadă de partide şi candidaţi s-au perindat prin faţa ochilor noştri. 

  

 Mai toată lumea a căzut de acord că după 22 de ani de la căderea unicului partid (pe care unii încă îl regretă) clasa politică formată după a devenit falimentară. Lehamitea a cuprinsă toată ţara, mai ales după evenimentele din anul acesta (pe care le-am urmărit îndeaproape). 

 Credinţa generală e că "toţi sunt la fel, o apă şi un pământ", că după 4 ani de mandat (sau mai mulţi) unii din ei se aleg cu averi, pe când restul populaţiei sărăceşte şi mai mult. 

  

 Dar oare chiar toţi sunt la fel? Oare nu spunem asta din cauza că ne privim prea des la TV şi nu ne informăm mai consistent asupra politicienilor? 

  

 Oare nu sunt şi oameni cât de cât OK în toată masa asta politică care odată la patru-cinci ani ne asaltează cu îndemnurile de a-i vota? (până şi eu am ajuns să spun "cât de cât OK" în loc să spun "OK", semn că am devenit cam pesimist când vine vorba de clasa politică) 

  

 Cum am putea să ne informăm mai bine asupra lor? Unde am putea afla mai multă informaţie despre ei adunată într-un singur loc?  

 La TV sigur nu pentru că majoritatea lucrează fie pentru o parte, fie pentru cealaltă, fie pentru alţii şi fiecare îşi promovează favoriţii. 

 Un mediu mai bun de informare ar putea fi presa scrisă, dar şi ea e polarizată mai mult sau mai puţin şi din ce în ce mai puţin obiectivă (nu atât de inobiectiva ca televiziunile, dar se apropie). 

  

 HartaPoliticii.ro te poate ajuta! 

  

 Am aflat despre acest proiect online acum câţiva ani citind blogul creatorului lui, Octavian Costache, pe vremea când era în stadiul de început.  

  

 Octavian Costache este un inginer software care are un pedigree destul de impresionant când vine vorba de programare.  

 Este creatorului siteului popular de jocuri online DoiZece.ro (achiziţionat de Neogen, actualul Zumzi.ro) şi asta înainte de a pleca la Google unde a lucrat timp de 5 ani şi jumătate. La Google, Octavian a lucrat la Google Maps, a creat Gmail Multiple Inboxes şi Google Finance stock charts iar acum lucrează la propriul startup numit Context (automatizare ştiri de pe Twitter). 

 HartaPoliticii.ro se doreşte a fi un barometru al stării actuale a clasei politice româneşti. Fiindcă foloseşte date publice în agregarea informaţiei (site-ul BEC, site-urile ziarelor, site-ul România Curată, site-urile Camerei Deputaţilor şi Senatului, etc) plus contributori voluntari serviciul e cât se poate de obiectiv (oricum mai obiectiv decât o bună parte a presei româneşti). Ea se adresează celor care doresc într-adevăr să fie informaţi despre politica românească şi va avea puţin succes probabil în faţa celor care sunt convinşi că le ştiu deja pe toate şi au mari probleme de admitere a faptului că greşesc atunci când sunt puşi în faţa unor informaţii care le contrazic aceste convingeri. 

  

 "Într-un viitor ideal îmi doresc ca harta politicii să devină o enciclopedie a politicienilor româneşti unde, pentru fiecare politician, să ştim toate informaţiile accesibile online despre acea persoană.", spune Octavian. 

  

image

 El  a înţeles că un proiect de genul acesta nu poate rămâne doar al unei singure persoane, fie şi pentru că volumul de muncă devine din ce în ce mai mare.  

 Drept urmare, a deschis proiectul ca open-source (găzduit aici, pe Github.com) şi nu numai din punct de vedere al programării lui ci şi din punct de vedere al datelor conţinute. Asta înseamnă că alţi oameni pot contribui cu bucăţi de cod la îmbunătăţirea funcţionalităţii serviciului, cât şi cu conţinut (cu date despre fiecare candidat, etc). 

 Până acum sunt în jur de 10 programatori care contribuie la acest proiect, cât şi câţiva jurnalişti şi membrii unor ONG-uri. Speranţa e ca din ce în ce mai multă lume să se implice, să contribuie cu cât de puţin. 

  

 HartaPoliticii.ro se doreşte a fi un serviciu care să nu fie asociat cu nici un partid politic, nu va susţine nici un politician şi nici nu va susţine o cauză anume. 

 La câtă părtinire există în societatea românească, eu nu pot decât să salut această independenţă. 

  

 HartaPoliticii se aseamănă oarecum cu proiectul care a şi luat premiul Pulitzer pentru serviciile aduse societăţii nord-americane în domeniul politic: PolitiFact.com

 În fiecare zi reporterii şi cercetătorii de la PolitiFact precum şi partenerii examinează declaraţiile politicienilor americani (din Congress, din organele de conducere ale statelor, guvernatori, primari, preşedinte, secretarii de stat, lobbisti, etc) pe care apoi le confruntă cu faptele şi mai apoi le acordă ratinguri. De asemenea, promisiunile din campaniile pentru preşedinte şi Congres sunt urmărite dacă sunt îndeplinite sau nu. 

 Utilizând PolitiFact e destul de uşor pentru un alegător să se informeze dintr-o sursă independentă înainte de a vota. 

  

 Revenind la HartaPoliticii.ro, putem lua nişte exemple de utilizare a serviciului. 

  

 Să zicem că eu, alegător, locuiesc în Arad pe strada Cometei şi vreau să văd cine sunt candidaţii la parlamentare (deputaţi şi senatori) care vor să mă reprezinte. 

 Mă duc pe HartaPoliticii.ro şi caut după cuvintele "Cometei Arad" (numele străzii şi oraşului meu). 

 După căutare văd că sunt arondat colegiului uninominal nr.1 care are două secţiuni: D1 (deputaţi) şi S1 (senatori). Dau click pe fiecare link şi îmi văd candidaţii şi partidele din care fac parte. Pot să văd ştiri recente care implică aceşti candidaţi, pot să văd cine a candidat (şi din ce partid) şi câştigat la alegerile trecute în colegiul meu. 

 O menţiune mai specială e pentru candidaţii care au mai fost aleşi în parlament, deci există mai multe detalii despre ei, detalii ţinute în arhivele oficiale. 

image

  

 De exemplu, în acest colegiu văd că Mihai-Răzvan Ungureanu candidează ca senator din partea Forţei Civice. Dar el nu a mai făcut parte din parlamentul României aşa că nu-i pot vedea activitatea trecută (decât ceea ce aflu din presă sau din stenogramele parlamentare ale sesiunilor în care a fost prezent ca şef de serviciu de informaţii). 

image

 Dar în acelaşi colegiu observ că în 2008 a fost ales Ovidiu Marian care candidează şi în 2012. Aici e mai interesant pentru că pot evalua activitatea trecută a acestui candidat. Ducându-mă la profilul lui pot vedea prezenţa în parlament, ce şi cum a votat şi pot vedea că a schimbat şi partidul pentru care candidează (a fost PD-L iar acum e în PNL). Tot acolo pot vedea eventual şi ce avere are. 

 Pe lângă astea mai pot vedea fotografia lui, detaliile de contact, pagina de Internet, email, telefon, detalii din stenogramele parlamentare, ce scrie/a scris presa despre el. 

  

image

 Dacă luăm la interogat politicieni cu mai vechi state de serviciu, gen Crin Antonescu sau Victor Ponta, vom vedea că putem afla detalii şi mai multe nu numai din mandatul 2008-2012 dar şi din mandatul anterior 2004-2008, ceea ce completează profilul lor ca oameni politici. 

  

 Dacă locuiesc în străinătate pot vedea şi cine candidează din partea diasporei. Caut după "străinătate" pe HartaPoliticii şi am rezultatele. 

  

 Există şi o secţiune de Revista Presei unde se face un rezumat al presei scrise. Aici poţi vedea ce ziare şi agenţii de presă sunt monitorizate de HartaPoliticii ("Ziare Monitorizate"), poţi citi ştiri despre politicienii de care eşti interesat ("Doar cei ce-i urmăreşti" - trebuie să deschizi un cont pentru asta), poţi vedea cine e în topul menţiunilor în presă ("Top Menţiuni"), şi o secţiune interesantă în particular, "Ce am învăţat", în care se dă un mini-rezumat despre fiecare politician aflat pe HartaPoliticii.ro. 

image

 O altă secţiune interesantă este bilanţul mandatului trecut, în cazul de faţă cel din 2008-2012. 

 Să luăm ca exemplu un bilanţ sumarizat al activităţii din Senat. Putem vedea cine au fost cei mai prezenţi în Senat, şi care au fost cei mai absenţi. După cum se vede, cu cât unii parlamentari sunt mai cunoscuţi în media cu atât sunt mai absenţi în Parlament (da, mă uit la tine, Crinule, şi nu numai! Poporul nu vă plăteşte să chiuliţi!). 

  

image

  O noua funcţie a fost adăugată site-ului prin care utilizatorii îşi pot acum exprima public susţinerea pentru un politician, iar această susţinere va fi publicată pe Facebook.

Octavian spune că "am adăugat acest feature pentru a oferi un mod uşor de a îţi exprima suportul pentru cei pe care îi vei vota, pentru a putea face asta public uşor şi a încerca să îţi convingi şi prietenii să voteze cu respectivii. Politicienii la rândul lor pot profita de asta convingându-şi suporterii să îşi exprime susţinerea din acelaşi motiv: vizibilitate pe Facebook, susţinere din om în om, între prieteni".

 Prezenţa la vot a fost de mai multe mandate sub 50% din numărul de votanţi înregistraţi. Destui sunt convinşi că votul lor nu contează. 

 Dar contează totuşi, mai ales când se doreşte promovarea unui candidat, în particular. 

 De exemplu, dacă dai click pe linkul "Alegeri 2008" se va vedea că lui Ştiucă Gheoghe (PSD, colegiul S1 Ialomiţa) i-au lipsit 39 voturi pentru a prinde un loc alocat partidului. Lui Sandu Gabriel (PDL, colegiul S5 Prahova) i-au lipsit 127 voturi. Şi tot aşa. 

  

 Site-ul are un design minimalist dar Octavian a spus că încearcă să caute designeri care să se implice în proiect şi care să ajute în a face site-ul mai atrăgător din punct de vedere grafic. Oricine interesat poate lua legătură cu el prin pagina proiectului de pe Github

 Iar cine doreşte să se implice din punct de vedere al programării backend poate să o facă, mai ales dacă cunoaşte tehnologiile PHP/MySQL/Python (tehnologiile folosite la construcţia lui). 

 Îmi aduc aminte de vremea când, acum 10 ani, încercam, imnpreuna cu o echipă de entuziaşti, să folosim tehnologia pentru a face guvernarea locală a oraşelor din Valea Jiului mai transparenţa cetăţenilor lor. Adică activităţile primăriilor să fie puse pe Internet pe website-rile  fiecărui oraş. Din păcate lumea nu era aşa educată în această privinţă la vremea aceea (nici oficialii, dar nici cetăţenii). 

 De atunci lucrurile s-au mai schimbat, aproape jumătate din populaţia României (44%) accesând Internetul (potrivit Internet World Stats) cu o medie de 18 ore pe săptămână petrecuţi în faţa monitoarelor. Nu prea mai există scuze în a nu fi informat şi în domeniul politicii. 

  

 Pe lângă HartaPoliticii.ro mai există câteva site-uri care pot da informaţii mai multe asupra candidaţilor la alegerile parlamentare şi asupra procesului electoral în general. Fie că sunt AlesiiVoteaza.ro, PrimulVot.ro, VotulVerde.ro, Alegeri.tv, fiecare din acestea sunt o sursă de informaţie alternativă presei scrise şi televiziunii. 

  

 "Îmi doresc să ajungem la un punct în care, la alegeri, toate informaţiile existenţe despre candidaţi să fie organizate, uşor accesibile şi uşor de înţeles oricărui utilizator care se întreabă "Şi eu cu cine votez?", completează Octavian. 

  

 Total de acord. Pentru ca un om să fie bine informat trebuie să fie şi proactiv, mai ales când e vorba de viitorul lui. 

 Pe măsură ce trec anii, datele referitoare la activitatea politică a candidaţilor se vor acumula în baze de date, fiind posibilă urmărirea prestaţiei şi rezultatelor lor dea-lungul timpului. Coroborat cu sondajele de opinie făcute de diferite agenţii, aceste date pot constitui bază viitoarelor analize politice ale potenţialilor candidaţi dar şi a celor deja aflaţi în funcţii. 

  

 În Statele Unite asta se întâmplă deja, fiind notorie de acum predicţia de 100% acurateţe făcută de analistul Nate Silver cu săptămâni înainte de desfăşurarea alegerilor de anul acesta. El a prezis exact în ce state vor câştiga democraţii şi în ce state republicanii, prezicând totodată şi cine va câştiga preşedinţia SUA (mă întreb cât va dura până va apărea şi în România un serviciu de genul asta. Octavian? Alţii?) 

  

 Politicienii români ar fi bine să realizeze că tot ce vor face (începând de acum câţiva ani, în prezent şi în viitor mai ales) va rămâne înregistrat undeva şi la momentele potrivite vor fi scoase la suprafaţa de cineva ca Octavian Costache şi echipa lui. Faptele nu vor mai putea rămâne ascunse iar oamenii încet-încet se vor auto-educa. 

Bine aţi venit în lumea modernă, politicieni români!

"1" şi "0" nu fac politică şi nici nu pot fi mituiţi. 

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite