Kaspersky NEXT 2019 - Cum arată viitorul inteligenţei artificiale şi cum ne protejăm de atacuri cibernetice

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Zilele trecute, am asistat la conferinţa anuală Kaspersky NEXT, organizată de compania de software în Lisabona. S-a discutat mult pe tema viitorului securităţii cibernetice, a inteligenţei artificale şi a modalităţilor prin care ne putem proteja de atacuri.

“Inteligenţa artificială reală nu există şi nu va exista nici în decursul generaţiei noastre, sau a copiilor sau nepoţilor noştri, aşa că dacă vedeţi vreo companie care să promită existenţa acesteia, să ştiţi că este doar marketing”.

Aşa a început evenimentul, cu o declaraţie extrem de controversată a lui Eugene Kaspersky, expertul rus în securitate cibernetică şi CEO al Kaspersky Lab.

Imediat, pe scenă au urcat mai mulţi experţi în domeniile inteligenţei artificiale, care au încercat să demonteze afirmaţiile lui Kaspersky, vorbind despre felul în care aceasta acţionează deja în jurul nostru, în diferite elemente ale vieţii noastre.

Evoluţia inteligenţei artificiale, pusă sub semnul întrebării

Foarte multe discuţii s-au concentrat în jurul evoluţiei inteligenţei artificiale şi a eticii din domeniul acesteia. Unul dintre cazurile menţionate în acest sens a fost cel al lui Tay, chatbot-ul creat de Microsoft şi lansat via Twitter în 2016, ale cărui postări au devenit jignitoare în numai câteva ore.

Astfel, întrebarea la care cei de pe scenă au încercat să răspundă a fost: cum ne putem asigura că inteligenţa artificială nu va fi folosită în viitor pentru scopuri monstruoase? Din nefericire, nu există o soluţie clară. Lumea în care ne aflăm evoluează acum mai rapid ca în orice alt moment al istoriei, iar inteligenţa artificială poate fi utilizată într-o multitudine de feluri: de la drone autonome, capabile să ucidă oameni de la distanţă, la roboţi inofensivi, care livrează pizza.

Imagine indisponibilă

În ulltimii ani, proiectele de IA au atras din ce în ce mai multă atenţie din partea publicului larg. Astfel, iniţiative precum Project Maven au putut fi descoperite şi criticate înainte de a fi duse la îndeplinire. Domeniul inteligenţei artificiale este unul în continuă schimbare, iar asta face ca problemele etice pe care le aduce în discuţie să nu poată fi rezolvate la momentul actual.

Cum ne protejăm de atacuri cibernetice

În cadrul evenimentului, cei de la Kaspersky au oferit şi câteva sfaturi foarte importante cu privire la felul în care ne putem proteja de eventualele atacuri cibernetice. Astfel, unul dintre lucrurile pe care experţii Kaspersky îl recomandă este achiziţionarea unui ”USB-Condom”, un dispozitiv care blochează transferul de date şi îţi protejează dispozitivul mai ales atunci când îl foloseşti în spaţii publice, precum aeroporturile, pentru a-l încărca.

De asemenea, ar fi bine să utilizaţi un portofel cu securitate RFID, pentru a vă ţine cardurile în siguranţă. Evident, sfaturile precum updatarea constantă a dispozitivelor electronice nu au lipsit.

Kaspersky NEXT a fost un eveniment de analiză a situaţiei actuale din domeniul inteligenţei artificiale, a lucrurilor realizate şi a celor în privinţa cărora domeniul încă are de suferit. Un alt subiect important tratat de speakeri a fost cel al lipsei egalităţii de gen în domeniul IA, aceştia atrăgând atenţia asupra faptului că femeile nu au parte de acelaşi tratament ca bărbaţii, iar judecata lor este constant pusă la îndoială. 

Tehnologie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite