Let's grow together: Jon Bradford, TechStars - "Nicio ţară nu are monopol pe antreprenoriat"

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Jon Bradford, TechStars FOTO Le Web Official
Jon Bradford, TechStars FOTO Le Web Official

TechStars este un accelerator care se mândreşte că ar fi primul din lume, cu mii de proiecte primite şi doar zece acceptate. Care sunt învăţăturile de succes ale lui Jon Bradford, Managing Director la TechStars?

TechStars este un accelerator pentru startup-uri care dezvoltă programe în zone cu ecosisteme antreprenoriale puternice (Boston, Boulder, Chicago, New York City, Seattle, Londra şi Austin).

Programele se desfăşoară regulat, iar fiecare companie care este admisă primeşte o investiţie de 118.000 de dolari (18.000 de dolari în finanţare de tip seed şi o parte opţională de 100.000 de dolari în obligaţiuni). Programul TechStars are în spate 75 de firme de venture capital şi investitori de tip angel celebri pentru succesul lor. Pe lângă partea financiară, TechStars oferă startup-urilor trei luni de mentorat, un mediu de lucru extraordinar şi şansa de a-şi prezenta produsul la finalul programului în faţa investitorilor de tip angel şi a venture capitaliştilor. În medie, companiile care au „absolvit” TechStars au obţinut investiţii de 1,4 milioane de dolari.

Avem rate de selecţie mai mici decât Ivy League, aşa că trebuie să te numeri cu adevărat printre cei mai buni dacă vrei să primeşti o investiţie de la noi

După cum explică Jon Bradford, managing director la TechStars, cei care sunt acceptaţi în program au parte şi de alte facilităţi: “hosting gratuit, mese oferite în program, spaţiu de virouri alături de alte echipe şi multe altele. Există o valoare inestimabilă a conexiunilor şi a sfaturilor pe care le vei primi atunci când alegi să îţi începi compania la TechStars, valoare care stă şi în oportunitatea de a-ţi prezenta produsul în faţa investitorilor de tip angel şi a fondurilor de ventur capital la finalul programului, la Investor şi Demo Day”, spune Bradford.

Bradford spune că TechStars este acceleratorul cu numărul 1 în lume, fiind şi foarte selectiv. Ei primesc mii de aplicaţii în fiecare an, dar doar 10 companii sunt acceptate în fiecare filială. “Avem rate de selecţie mai mici decât Ivy League, aşa că trebuie să te numeri cu adevărat printre cei mai buni dacă vrei să primeşti o investiţie de la noi”, spune Jon Bradford. Criteriile lor sunt simple şi complexe în acelaşi timp: “Oameni. Oameni. Oportunităţi. Oameni”, explică Bradford.

Antreprenorii ar trebui să conducă, iar guvernele să îi urmeze.

Când să aplici la TechStars?

E o întrebare grea pentru orice startup care are curajul de a aplica la acest accelerator.

“Am avut companii care aveau la început venituri de 1 milion $ şi finanţări de încă un milion. Am avut companii care au început cu produse finite dezvoltate integral şi pe care i-am ajutat cu modelul de business, introduceri, finanţare şi multe altele. În acelaşi timp, niciodată nu este prea devreme. Am acceptat şi companii care nu aveau nimic mai mult decât o idee, un vis, şi poate un căţel. Dacă ne uităm la statistici, companiile care ies din TechStars ridică in medie 1,5 milioane de dolari finanţări după finalizarea programului”, spune Jon Bradford.

Bradford consideră că în general echipele progresează în trei luni cât ar fi făcut-o în mod normal în 18 luni şi dezvoltă o reţea de conexiuni care poate dura o viaţă.

Sfaturi pentru startup-uri

Jon Bradford e scurt în această privinţă: “Ascultă cu atenţie şi acţionează!”. De asemenea, de la toate startup-urile care au venit în program, el a învăţat o lecţie simplă: “Nicio ţară nu are monopol pe antreprenoriat”. Acest lucru vine şi ca răspuns la dificila întrebare, Silicon Valley sau Europa? “Niciuna! Oriunde poate fi creat un ecosistem de startup-uri excelent”. În schimb, nu crede că guvernele sunt cele care ar trebui să se implice primele în programe de accelerare, ci procesul trebuie să fie ca şi până acum: “antreprenorii ar trebui să conducă, iar guvernele să îi urmeze”. 

Trei echipe de succes care au ieşit din TechStars

SendGrid

Startup Stories: SendGrid from Techstars on Vimeo.

Everlater

Startup Stories - Everlater from Techstars on Vimeo.

Cloudability

Startup Stories - Cloudability from Techstars on Vimeo.

 Acest material face parte din campania „Let’s grow together” a How to Web, cel mai important eveniment dedicat tehnologiei si antreprenoriatului din Europa de Sud-Est. How to Web 2013 are loc pe 20 si 21 noiembrie in Bucuresti. In Cadrul conferintei va avea loc si Startup Spotlight, competitie si program de orientare adresat celor mai performante start-up-uri din regiune.

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite