Licitaţia de spectru organizată de ANCOM continuă vineri, 14 septembrie. Rundele primare s-au încheiat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Licitaţa continuă cu rundele preliminare FOTO Mediafax AFP
Licitaţa continuă cu rundele preliminare FOTO Mediafax AFP

In urma sesiunii de runde primare de licitare sustinute astazi, in cea de a doua zi a licitatiei de spectru, Comisia anunta ca cererea nu mai depaseste oferta in niciuna dintre benzile disponibile. Se incheie astfel faza rundelor primare, dupa desfasurarea unui numar de 3 asemenea runde.

Licitaţia pentru alocarea frecvenţelor în benzile de 800, 900, 1800 si 2600 MHz va continua cu organizarea de runde suplimentare, întrucât exista blocuri de frecvente neadjudecate. Prima rundă suplimentara din cele maxim două posibile va fi organizată vineri, 14 septembrie.

La rundele suplimentare pot participa toţi ofertanţii, indiferent dacă au obţinut sau nu blocuri de frecvenţe în urma rundelor primare, fiind însă aplicabile limitările privind dobândirea drepturilor de utilizare a spectrului. În fiecare dintre aceste runde, oricare ofertant va putea prezenta o oferta în care va indica unul sau mai multe pachete formate din unul sau mai multe blocuri neadjudecate, precum şi suma pe care este dispus să o achite pentru achiziţionarea unui asemenea pachet.

În urma rundelor suplimentare vor fi determinate ofertele câştigătoare pentru blocurile ramase neadjudecate după rundele primare, ofertanţii câştigători, precum şi preţurile de bază pe care trebuie sa le plătească aceştia. Licitaţia se va încheia cu runda de alocare în care operatorii pot licita pentru locul dorit în banda.

Operatorii care participă la licitaţie sunt 2K Telecom, Cosmote Romanian Mobile Telecommunications, Orange Romania, RCS & RDS si Vodafone Romania.

Informaţii despre licitaţie

ANCOM a scos la licitaţie drepturile de utilizare a frecvenţelor în benzile de 800, 900, 1800 si 2600 MHz pentru furnizarea de servicii de comunicaţii mobile – voce şi date – pe o perioadă de 15 ani. Este prima oară când în România licenţele de spectru se acordă printr-o procedura de selecţie competitiva.

În cadrul procedurii, operatorii pot licita pentru două tipuri de licenţe: pe termen lung (15 ani, valabile pana în aprilie 2029) şi pe termen scurt (1 an şi trei luni, valabile pana în aprilie 2014). Pentru licenţele pe termen lung, ANCOM scoate la licitaţie 42 de blocuri pereche de cate 5 MHz, dintre care 6 sunt în banda de 800 MHz, 7 în banda de 900 MHz, 15 în banda de 1800 MHz şi 14 în banda de 2600 MHz, precum şi 3 blocuri nepereche de cate 15 MHz în banda de 2600 MHz. 

Aceste licenţe se vor acorda cu începere de la 6 aprilie 2014. Pentru licenţiere pe termen scurt, ANCOM scoate la licitaţie 10 blocuri pereche de 2,5 MHz în banda de 900 MHz şi 6 blocuri pereche de 5 MHz în banda de 1800 MHz, resurse care sunt în marea lor majoritate folosite în prezent de Orange si Vodafone.

Preţul de pornire pentru fiecare bloc din cele patru benzi a fost stabilit prin hotărâre de Guvern. Astfel, fiecare bloc alocat pe 15 ani din banda de 800 MHz va avea un preţ minim de 35 de milioane de euro, cele din banda de 900 MHz de 40 de milioane de euro, respectiv 10 milioane de euro per bloc în banda de 1800 MHz şi 4 milioane per bloc pereche şi 3 milioane pe bloc nepereche în banda de 2600 MHz.

Pentru blocurile care vor fi alocate pe perioade de 15 luni, valorile au fost stabilite la 1,7 milioane de euro în banda de 900 MHz şi 0,8 milioane în banda de 1800 MHz.

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite