Marile schimbări la care se aşteaptă experţi ai Internetului pentru următorii ani şi cum ne vor fi influenţate vieţile

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Conferinţa FTTH 2015 s-a desfăşurat în Varşovia. FOTO Răzvan Băltăreţu/Adevărul
Conferinţa FTTH 2015 s-a desfăşurat în Varşovia. FOTO Răzvan Băltăreţu/Adevărul

Internetul a devenit mai rapid, iar aplicaţiile pentru acesta tot mai bune. Dincolo de Facebook şi Google, universul Internetului de mare viteză e mult mai mare. Iată cum se conturează.

Viaţa ni se mută, de la an la an, pe Internet. Vitezele devin mai mari, serviciile mai multe şi stocarea mai ieftină. Ce vom face însă cu atât cloud şi atât Internet de mare viteză? Am vorbit, în exclusivitate, cu doi membri ai celei mai importante instituţii de monitorizare a Internetului de mare viteză, şi a aplicaţiilor sale, pentru a găsi un răspuns.

România este pe locul cinci în Europa în topul celor mai bune reţele de Internet fix. Înseamnă ceva? Ei bine, da, e un salt imens faţă de anul trecut, când ţara noastră era pe locul 23. „Dacă ne uităm la primele 10 ţări, obser­văm că multe sunt din estul Europei. Asta pentru că aceste ţări investesc direct în fibră optică şi nu aleg să meargă pas cu pas, trecând prin infrastructură de cupru şi apoi la cele mai noi tehnologii“, a declarat Karin Ahl, preşedinte Consiliului European FTTH în conferinţa de presă în care a comunicat ultimele cifre.

La ce ne trebuie însă acest Internet rapid? Să dăm like pe Facebook, să trimitem mailuri şi să ne uităm la pornografie? Nu, e mai mult de atât, dar începem „de jos“, de la divertisment. Am vorbit în timpul FTTH 2015 cu dr. Bernard Lee, vicepreşedinte FTTH Asia – Pacific, şi cu Hartwig Tauber, director general FTTH Europa. „A venit televizorul plat şi erai mulţumit. Apoi, a venit cel LCD, a urmat rezoluţia HD 720p şi 1080p şi oamenii au vrut tot mai mult. Când vezi că se poate mai mult, vrei mai mult“, rezumă Bernard Lee nevoia de un Internet mai rapid.

Pe acest Internet mai rapid, mai bun, mai eficient cresc noile generaţii de utilizatori cu o mentalitate complet nouă. „Mă întrebi dacă e în regulă să ne lăsăm toate datele în cloud, pe Internet? Nu pot răspunde decât pentru mine, deoarece generaţiile se schimbă. Eu sunt şi cred într-o lume în care stocam date pe SIM, pe hard disk, dar dacă mă uit la cineva de 20-30 e ani, să salveze ceva pe Instagram, pe YouTube sau Facebook e o normă“, descrie Bernard Lee noii internauţi, cei crescuţi printre aplicaţii şi a căror educaţie digitală s-a cultivat la viteze mari.

ftth cifre 2015

„Pentru ei e în regulă, ei o fac şi prietenii lor asemenea. Eu estimez că tinerii vor pune tot mai multe date în cloud, dar generaţia mea va rămâne aşa cum e. Şi în timp ce noi rămânem aşa, noile generaţii vor fi din ce în ce mai cloud based“, completează acesta. „Nu e despre bine sau rău, e despre percepţia fiecărei generaţii cu privire la informaţie şi tehnologie“, mai spune Bernard Lee. Această percepţie este diferită între cei care au crescut cu jocul de fotbal în jurul blocului şi cei care au Fifa pe tabletă sau telefon. Şi prăpastia aceasta între generaţii se măreşte, pentru că cea veche nu poate ţine pasul.

<a href="http://playtech.ro/2015/ecum-ne-va-transforma-internetul-de-mare-viteza-lumea/" target="_blank" rel="nofollow">Află de la Playtech totul despre transformările prin care va trece lumea</a>

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite