Internet

articolul anterior articolul urmator

Merkel se opune interzicerii depline a Huawei

0
Articol publicitar
24 Sep 2020 16:51:52
Autor: ADH

Germania va întări controlul asupra furnizorului chinez în regulile 5G. Cancelarul Angela Merkel menţine linia împotriva agenţiilor de securitate din Berlin pentru a preveni interzicerea formală a companiei chineze Huawei Technologies Co., în timp ce negociatorii finalizează regulile pentru securizarea reţelelor wireless de generaţia a cincea în Germania.

Proiectul de reglementări ar spori controlul guvernului asupra furnizorilor de echipamente, oferind membrilor cheie ai guvernului mai mult spaţiu pentru a semnala riscurile de securitate pentru datele din Germania, spun trei surse apropiate discuţiilor.
 
În timp ce reglementările reflectă îngrijorările internaţionale cu privire la furnizorul chinez, cancelarul a refuzat să compromită poziţia sa principală conform căreia Germania nu trebuie să abordeze Huawei cu o interdicţie specifică. Deşi regulile s-ar putea schimba în continuare, măsurile în sine nu vor echivala cu o interdicţie de facto asupra Huawei, ceea ce ar fi fost posibil dacă cerinţele de securitate ar fi fost prea greu de respectat, au spus sursele.
 
Măsurile nu sunt menite nici să funcţioneze ca o interdicţie de facto, prin crearea unor condiţii prea greu de respectat sau prea riscante pentru companiile de telecomunicaţii care folosesc kitul Huawei, au spus sursele.
Acest lucru va lăsa Germania cu reguli mai slabe decât Regatul Unit, care a impus o interdicţie totală, şi Franţa, unde guvernul preşedintelui Emmanuel Macron a elaborat reguli care fac mai riscant ca operatorii să utilizeze kit-ul Huawei 5G, fără a-l interzice în mod direct.
 
Semnele unui diferenţe de abordare între Germania şi Franţa apar cu doar câteva zile înainte ca liderii europeni să se întâlnească la Bruxelles pentru a discuta despre securitatea 5G şi strategia lor industrială mai largă. Charles Michel, preşedintele consiliului liderilor UE, încearcă să creeze o abordare unitară a securităţii cibernetice în întregul bloc comunitar, conform unei versiuni preliminare de concluzii ale summit-ului citat de Bloomberg.
 
„Consiliul European subliniază că potenţialii furnizori de 5G trebuie evaluaţi pe baza unor criterii obiective comune”, spune proiectul.
 
Summit-ul de două zile a fost amânat până la sfârşitul săptămânii viitoare, deoarece Michel se află în carantină după ce un contact a fost depistat pozitiv.
 
Merkel a menţinut o abordare conciliantă faţă de China, în ciuda eforturilor preşedintelui american Donald Trump de a suscita opoziţia faţă de Beijing şi a presiunii sale asupra guvernelor UE de a ţine Huawei în afara reţelelor lor de date. Cancelarul german a întărit această poziţie după o conferinţă video tensionată din 14 septembrie între liderii UE şi preşedintele Xi Jinping.
 
"Numărul de probleme a crescut substanţial în anumite domenii, nu există nicio îndoială în acest sens", a declarat Merkel reporterilor după întâlnire. „Pe de altă parte, trebuie să tot încerci să găseşti soluţii, chiar dacă lucrurile avansează doar cu un milimetru.”
Huawei a devenit un paratrăsnet pentru tensiunile geopolitice cu China. Pe lângă presiunile din SUA, Merkel s-a confruntat cu rezistenţă din partea agenţiilor de informaţii germane, care spun că legăturile companiei cu partidul comunist chinez reprezintă un risc pentru securitatea informaţiilor.
 
Săptămâna trecută a intrat în vigoare o interdicţie din partea Casei Albe pentru companii în a furniza tehnologie americană firmei Huawei, oprind acesteia accesul la software şi componente fabricate în străinătate, care sunt cheia alimentării staţiilor sale 5G de bază. Compania are un inventar „suficient” pentru a-şi menţine operaţiunile pe linia de plutire, a declarat miercuri Guo Ping, preşedintele rotativ al Huawei, reporterilor la Shanghai.

Compania a negat în mod constant că echipamentele sale 5G ar prezinta vreun risc - iar guvernul chinez a avertizat împotriva tratamentului nedrept, ameninţând chiar cu represalii în cazul în care compania va fi exclusă.
 
Noile reguli germane, care fac parte dintr-o lege mai amplă a securităţii cibernetice, dă ocazia membrilor înalţi ai Cancelariei de a ridica obiecţii pe baza riscului politic înainte ca echipamentele Huawei să intre în reţelele germane, au spus oficialii.
 
Acesta este un regim mai dur decât în versiunile anterioare, care prevedeau doar o evaluare tehnică a „încrederii” unui furnizor înainte de a primi certificarea de la autorităţile de reglementare germane.
 
Cancelarul a înăbuşit deja, în februarie, o rebeliune în cadrul grupului condus de Creştin-democraţi, când o facţiune mai intransigentă a insistat asupra restricţiilor mai dure asupra Huawei. De atunci, elaborarea legislaţiei a fost încetinită de dezacordurile dintre ministere cu privire la cât de dure să fie cu chinezii. Unul dintre oficiali a declarat că Ministerul de Externe susţine încă o opoziţie faţă de Merkel.
 
Odată ce a fost aprobată de Cabinetul german, legislaţia va trebui în continuare aprobată de Bundestag, camera inferioară a Parlamentului. Întrucât forul se confruntă cu un program aglomerat, Cabinetul condus de Merkel va trebui să aprobe proiectul în curând, dacă vrea să atingă obiectivul de a implementa regulile până la sfârşitul anului.
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările