Microsoft îţi propune „formaţia“ Azure: cum poţi să-ţi administrezi afacerea din „nori“: „Nu e nimic magic cu acest cloud“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Viitorul este în „nori“, aceasta pare a fi tendinţa, iar Microsoft s-a asigurat că este în avangarda acestui trend cu Windows Azure, propriul său serviciu de cloud computing. Astăzi, reprezentanţii Microsoft şi ai câtorva companii din România au vorbit despre acest nou domeniu.

Microsoft, cu al său Windows Azure, se bucură de o creştere a numărului de clienţi, start-up-uri şi companii software care îi folosesc serviciul. Scenariile de utilizare sunt diverse, de la dezvoltarea de aplicaţii şi servicii noi la optimizarea operaţiunilor online curente şi implementări de cloud hibrid în companii medii şi mari. Microsoft a actualizat Windows Azure în aprilie şi a introdus câteva funcţionalităţi noi, cum ar fi suportul pentru aplicaţiile mobile.

În timpul prezentării beneficiilor Windows Azure, atât reprezentantul Microsoft, cât şi ai companiilor care deja desfăşoară afaceri prin intermediul acestuia au ajuns şi la problema securităţii. Pe scurt, este mai bună decât în cazul unui data center pe care îl ai în propria companie, pentru care aloci oameni şi resurse şi la care îi dai acces unui furnizor de Internet care ţi-ar putea accesa datele. În prezent, Microsoft are centre de date în Olanda şi Irlanda. 

Ce beneficii aduce Windows Azure? În primul rând, este o platformă deschisă: suportă orice aplicaţie, de la cele dezvoltate pentru platformele Microsoft, la cele scrise pentru Linux, PHP, MySQL şi până la cele pentru Android şi iOS. Apoi, clienţii închiriază resurse de calcul şi stocare dintr-o plajă teoretic infinită. Nu e nevoie de un angajament financiar, astfel oricine poate începe cu foarte puţin şi apoi poate creşte consumul, sau poate opri totul la nevoie. După cum a afirmat Zoli Herczeg, business evangelist Microsoft România, fiecare ia cât doreşte, când doreşte. Microsoft aplică şi cost pe minut, dacă utilizatorul doreşte.

Pe lista de beneficii se mai înscrie şi faptul că utilizatorii pot alege modul de a rula aplicaţiile în Cloud, prin adaptarea la platformă (PaaS sau Platform as a Service), prin mutarea, fără modificări, în maşini  virtuale (IaaS sau Infrastructure as a Service) sauprin soluţii hibride. Şi există suport de nivel enterprise pentru întreaga suită a infrastructurii clienţilor noştri, indiferent dacă se află în centrele lor de date sau în Cloud.

Windows Azure în România

Alexandru Lăpuşan, directorul executiv al Zitec, a declarat că prin compania sa a început demersurile în cloud computing în urmă cu 5 ani, prim adată cu tehnologiile Amazon. De 3 ani, Zitec a ajuns în Azure-ul Microsoft şi susţine prin acesta 5 start-up-uri, două fiind din România, celelalte din SUA. „Recomandăm clienţilor noştri şi utilizăm Windows Azure în cadrul proiectelor noastre atât pentru compatibilitatea cu soluţiile Open Source, importante pentru noi şi clienţii noştri, cât mai ales pentru implicarea Microsoft la nivel local“, a spus acesta.

„Capacitatea de calcul şi de stocare a Windows Azure se dublează la fiecare şase-nouă luni la nivel global, iar România este în acest trend cu cele mai importante firme locale de software şi o serie de start-up-uri de mare viitor“, a afirmat Herczeg. El a mai spus că un alt avantaj pe care îl aduc Windows Azure şi centrele de date de tipul ăsta este slaba intervenţia a factorului uman, totul este automatizat. „Nu este nimic magic cu acest cloud, câţiva oameni administrează întreg sistemul automatizat deja“.

Citeşte şi: Importanţa certificărilor IT în era outsourcing şi cloud computing

Situaţia pe companii:

Cele mai importante firme de software din România folosesc deja Windows Azure (e.g. SIVECO România, TotalSoft, iQuest, Softelligence, Genisoft);

5 start-up-uri româneşti beneficiază de câte un grant de până la 60.000 USD în resurse de calcul şi stocare în Windows Azure, pentru dezvoltarea şi extinderea business-ului la nivel global prin programul BizSpark (KeyTicket Solutions, Mavenhut, Render Street, Style Jukebox şi TxtFeedback) şi alte 5 sunt în procesul de selecţie;

Primele referinţe de site-uri de e-commerce care aleg Windows Azure pentru campaniile ce generează trafic ridicat (RechiziteleMele.ro, Paravion.ro).

Hai să discutăm pe pagina de Facebook a „Tech Adevărul“

Află mai multe despre cloud computing:

Abonaţii Orange primesc 10 GB de stocare gratuită în Cloud. Cei cu Windows Phone nu au acces

Studiu: tehnologiile viitorului vor consuma 10% din energia electrică produsă la nivel global

Cloud Computing – Catalizatorul Pieţei de Job-uri în IT

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite