Moarte şi scandal. Ce dezvăluie Wikipedia despre cultura noastră

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Rezultatele studiului au fost postate pe publicaţia oficală a Wikipedia The Singpost FOTO psychologicalscience.or
Rezultatele studiului au fost postate pe publicaţia oficală a Wikipedia The Singpost FOTO psychologicalscience.or

Un membru al comunităţii Wikipedia a petrecut trei ani analizând rapoartele de trafic ale site-ului, în cadrul unui proiect de cercetare. El a publicat, săptămâna trecută, rezultatele obţinute, oferind astfel o privire de ansamblu asupra celor mai populare pagini ale site-ului, potrivit The Verge.

Utilizatorul West.andrew.g, autorul studiului a identificat două tipuri de popularitate ale paginilor. Astfel, există pagini care beneficiază de popularitate ocazională şi articole care se bucură de popularitate constantă. 

Decesele şi evenimentele culturale, surse ocazionale de creştere a traficului

Popularitatea ocazională a unor articole Wikipedia poate fi determinată de mai mulţi factori. Autorul identifică astfel şase surse de popularitate pentru articole, printre care evenimentele culturale sau decesul unei celebrităţi,  Doodle-lurile Google, atacurile DOS, efectul celui de-al doilea ecran, efectul Slashdot şi tiparele temporale.

Cele mai vizualizate articole Wikipedia în decurs de oră, din ianuarie 2010 printre prezent, fac referire în mare parte la decese ale celebrităţilor dar şi la evenimente culturale, precum finala Super Bowl. În acest top, pe locul întâi se află pagina Whitney Houston, care a înregistrat 1.532.302 pe oră (425,6 afişări pe secundă) în ziua decesului artistei. Locurile doi şi trei au căpătat popularitate tot din cauza decesului subiectului articolului, fiind vorba de Amy Winehouse şi Steve Jobs. Abia pe locul patru găsim un articol care a înregistrat un număr mare de vizualizări din cauza unor circumstanţe mai puţin morbide şi anume, pagina cântăreţei Madonna care obţinut 993.062 vizualizări pe oră (275,9 afişări pe secundă) după concertul oferit de aceasta la pauza Super Bowl-ului din 2012, Moartea celui mai vânat terorist din istorie a generat şi ea trafic mare, pagina lui Osama bin Laden clasându-se pe locul cinci în top, cu 862.169 vizualizări pe oră (239,5 afişări pe secundă).

wiki tabel 2


Wikipedia generează trafic şi de pe urma Google Doodle. Google îşi schimbă ocazional logoul pentru a marca evenimente sau personalităţi. Când un internaut dă click pe Doodle, acesta este redirecţionat către o căutare iar paginile de Wikipedia sunt, de cele mai multe ori, în fruntea rezultatelor. De exemplu, notează autorul raportului, la aniversarea a 110 ani de la naşterea inventorului holografiei Denis Gabor, pagina dedicată acestuia a cunoscut un trafic foarte mare, de 55 de vizualizări pe secundă, în contextul în care ea atrage, în general, 140 de vizitatori pe zi.

Atacurile asupra site-ului Wikipedia generează şi ele trafic. Un articol despre caricaturile care îl înfăţişau pe profetul Mahommed a înregistrat 5,3 milioane de afişări într-o singură oră – cel mai mare număr de afişări pe oră înregistrat vreodată pe site. West.andrew.g notează că vizualizările au fost, de fapt, un atac asupra paginii care avea ca scop blocarea utilizatorilor care doreau să vadă caricaturile.

Efectul celui de-al doilea ecran poate fi observat după ce concursurile de cultură generală precum Jeopardy sau Vrei să fii miliardar prezintă anumite întrebări. Astfel, telespectatorii vor căuta răspunsurile, aterizând, de cele mai multe ori pe site-ul Wikipedia.

Şi platformele de agregare precum Reddit sau Slashdot sunt o sursă importantă de popularitate ocazională pentru anumite pagini ale Wikipedia. De exemplu, dacă un articol de pe Slashdot citează ca sursă Wikipedia, numărul vizitatorilor pe pagina respectivă va creşte exponenţial.

Tiparele temporale se referă la faptul că unele articole devin populare în anumite perioade ale anului sau ale lunilor. De exemplu, pagina despre Crăciun primeşte mai mulţi vizitatori în decembrie iar articolele legate de creştinism cresc în trafic în zilele de duminică.

Popularitatea constantă, urmare a lucrărilor, greşelilor sau controverselor

wiki tabel


Popularitatea constantă este dată de factori mai intuitivi, scrie autorul raportului în The Singpost, publicaţia oficială a site-ului Wikipedia. Pe primul loc în topul celor mai populare articole Wikipedia între anii 2010 – 2012 se află artiolul despre Wiki. Facebook este pe locul doi, Statele Unite pe trei, Youtube pe patru, Google pe cinci şi Justin Bieber pe şase. Articolul despre sex ocupă abia poziţia 8, după pagina despre serialul Glee. Postarea legată de cel de-al doilea Război Mondial se clasează pe locul 16 în acest top, fiind devansată de cele legate de Eminem sau Lady Gaga.


Autorul explică şi motivele acestor rezultate. El specifică faptul că utilizatorul tipic de Wikipedia este un bărbat tânăr iar căutările acestuia vin într-un context academic. Faptul că pagini despre Google, Youtube şi Facebook se află în top, denotă faptul că unii utilizatori tastează numele site-urilor respective în bare de căutare, fiind redirecţionaţi către articolele de Wikipedia în loc să fie trimişi pe paginile propriu-zise.
Vedetele controversate îşi găsesc de multe ori locul în aceste topuri, fiind des mediatizate de emisiuni TV sau articole din presă.

Datele raportului, indicator al popularităţii în cultura contemporană

În primul rând, notează West.andrew.g, aceste statistici sunt importante în încercarea de a minimiza daunele provocate de vandalism (modificarea maliţioasă a unui articol Wikipedia). Astfel, administratorii pot estima c âte persoane au citit informaţii greşite.

Datele adunate de autorul studiului pot fi folosite, de asemenea, pentru îmbunătăţirea articolelor. De exemplu, cele mai vizitate pagini pot primi îmbuntăţiri înaintea alto articole, mai puţin populare.

Nu în ultimul rând, scrie autorul, datele centralizate pot oferi oportunitatea de a studia ce anume este popular în cultura contemporană, ţinând cont că Wikipedia este al şaselea cel mai popular site de pe Internet.

“Înaintea ascensiunii internetului, principalul mijloc cantitativ de a măsura popularitatea contemporană era bazat pe numărul de copii ale unei cărţi care au fost vândute, topurile muzicale , vânzările box office şi ratingurile  TV şi radio. În era digitală se adună vaste cantităţi de date despre consum care nu erau disponibile înainte”, spune West.andrew.g în articol. Prezenţa lui Justin Bieber pe locul şase din topul celor mai vizualizate articole din ultimii trei ani poate fi explicată de teoria lui James D. Hart, autor al "Ghidului Oxford pentru literatura americană" care spunea în 1950 că "o carte populară îl mulţumeşte pe cititor oferind aceleaşi avantajepe care le oferă şi timpul petrecut în alt fel decât citind".

Tehnologie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite