articolul anterior articolul urmator

Ne putem proteja de noile forme de ransomware ce afectează instituţiile din România?

9
21 Jun 2019 09:49:41
Ioan-Cosmin Mihai
Foto: Govtech
Foto: Govtech

9 Comentarii

Edmond Wolf
21.06.2019, 13:19:50

IT-iștii din spitale sunt niște eroi și niște sacrificați, domnule Ioan Cosmin Mihai. În instituțiile sanitare de stat nici jumătate din calculatoare nu au pe ele Windows cu licență plătită ci Windows piratat. Pentru că nu au bani să-și cumpere licențe sau nu li se dau bani. Iar antiviruși cu licență, aproape deloc. Cel mult pe servere și în compartimentele unde se mai găsește câte un încăpățânat responsabil care refuză să lucreze pe un calculator neprotejat. În rest, nimic. Când instalezi pentru prima dată un antivirus pe un calculator de spital, la prima analiză vezi câteva sute de amenințări detectate între care cel puțin 10-15 spyware clociți acolo de luni de zile. Ăștia au transmis date, domnule. IT-istul din spital trebuie să lupte singur și personal cu lipsurile logistice și amenințările legale fiind plătit ca un muncitor necalificat. Așa nu poți avea protecția datelor.

-1 (3 voturi)
Sorin Ionascu
21.06.2019, 14:07:57

Lucurl e valabil in multe (daca nu in toate) sectoare(le) bugetare. Desi se lauda ca au crescut salariile, in domeniile critice si exact pentru cei care chiar muncesc acest lucru e mai putin valabil. In IT inca salariile sunt departe de cele din privat, motiv pentru care rareori poti angaja pe cineva de calitate in aceste posturi. In domeniul sanitar lucurile sunt grave si pentru ca, la acest capitol, a ramas foarte mult in urma. Chiar daca a inceput digitalizare, ea se face greu, incet si cu multe probleme, din care o buna parte se datoreaza si lipsei de experienta a utilizatorilor. Chiar in locuri unde se lucreaza digital de cativa ani inca sunt multe persoane cre abia daca stiu cateva lucruri elementare despre calculatoare si sunt incapabile sa invete mai mult. Dar acest lucru nu e specific domeniului sanitar, pentru ca si in alte parti lucrurile stau cam la fel. Primul lucru care trebuie rezolvat este capabilitatea utilizatorilor si competenta lor in domeniul digital, pentru ca acolo e cea mai mare vulnerabilitate. Niciun program de calculator nu protejeaza de prostia umana.

+3 (3 voturi)
Edmond Wolf
21.06.2019, 15:52:59

@Sorin Ionașcu - Păi, atunci să rămână în continuare cu calculatoarele alea atât de vechi încât nu se pot instala pe ele nici Windows 7 și nici Windows 10, ci doar XP fără suport tehnic și bineînțeles cu un ativirus căruia i-a expirat până și gratuitatea. Până când personalul sanitar învață informatică, nivel avansat. Fac o paranteză: încă se testează candidații pentru funcțiile de registrator medical cu Windows XP și office-ul antic dar neapărat în engleză. Altă limbă nu se admite. Dacă utilizatorul sanitar este avansat în informatică, IT-istul (IT-iștii) ce mai are de făcut în spitalul de stat? Supraveghează serverul ca nu cumva să cadă Facebook-ul, Winnamp-ul și Instagram-ul? Când astfel de programe n-ar avea ce căuta la utilizatorul final dintr-un spital de stat care chiar are activitate? Sau piloșii n-au?

+1 (3 voturi)
Andone
21.06.2019, 23:09:22

"bineînțeles cu un ativirus căruia i-a expirat până și gratuitatea." Avast, Avira, Bitdefender, Kaspersky ofera versiuni gratutite.

+1 (3 voturi)
Edmond Wolf
22.06.2019, 00:00:25

@Andone. Îmi cer scuze domnule. N-am știut asta cu versiunile gratuite. Trebuie să mă mai informez. Și colegul nostru de postări, domnul Ionașcu, are perfectă dreptate: programele de calculator sunt făcute să nu protejeze de prostia umană. Mă simt depășit de situație.

+2 (2 voturi)