„No More Ransom“ are noi susţinători: Poliţia Română şi Bitdefender te pot ajuta când hackerii îţi cer bani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Poliţia Română şi Bitdefender şi-au anunţat susţinerea pentru proiectul „No More Ransom“, pornit în iulie 2016 de poliţia din Olanda şi Europol. Producătorul român de software antivirus oferă şi soluţii gratuite pentru decriptarea datelor blocate de hackeri.

Bitdefender susţine că infectarea cu ransomware reprezintă a doua cea mai mare temere a directorilor de IT din companiile de talie medie şi mare – 13,7% din companii o consideră o ameninţare greu de gestionat. La nivelul utilizatorilor individuali, o cercetare derulată în 2016 arată că probabilitatea ca hackerii să facă bani de pe urma acestui tip de software periculos este foarte ridicată. Aproximativ 52% din utilizatorii de internet din România spun că sunt dispuşi să achite o sumă de bani – în medie 550 de lei - în eventualitatea unei infectări şi a pierderii accesului la informaţii.

Ransomware, pe scurt, presupune blocarea accesului la date şi criptarea lor în cazul în care nu sunt plătiţi bani drept „răscumpărare“. Principalele surse de infectare a terminalelor cu ransomware sunt paginile de internet compromise, mail-urile primite şi fişierele provenite din surse îndoielnice. Utilizatorilor li se recomandă să păstreze copii ale datelor importante, să folosească o soluţie de securitate şi să evite să acceseze linkuri sau fişiere din mail-uri nesolicitate.

„No More Ransom“, iniţiativă susţinută şi de Kaspersky Lab, alt producător global de soluţii antivirus, a fost gândită să crească nivelul de colaborare dintre sectoarele public şi privat în lupta contra ransomware. Pe site-ul nomoreransom.org, utilizatorii pot găsi informaţii despre ce înseamnă acest tip de virus şi cum să se protejeze, dar pot găsi, gratuit, şi modalităţi de decriptare a fişierelor deja infectate. Platforma e disponibila nu doar în engleză, ci şi în olandeză, franceză, portugheză şi rusă. De asemenea, se lucrează la variante traduse şi în alte limbi, variante care vor fi implementate în curând.

Cei mai populari viruşi ransomware

România e în top zece ţări la nivel mondial în funcţie de incidenţa ransomware, cele mai frecvente ameninţări care vizează utilizatorii autohtoni fiind Teslacrypt (11%), Locky (10%) şi Cryptolocker (9%), susţine Bitdefender. Compania a furnizat de-a lungul anului soluţii menite să împiedice criptarea datelor, iar alăturarea în acest proiect va ajuta mai mulţi utilizatori pe viitor.

Până acum, opt astfel de instrumente pentru decriptare au fost disponibile pentru a fi utilizate, în mod gratuit, iar 5.000 de victime ale ransomware au reuşit să-şi decripteze fişierele, fără a plăti răscumpărări infractorilor cibernetici. De azi, numărul s-a mărit cu 32. În plus, poliţiile din Austria, Croaţia, Danemarca, Finlanda şi Slovenia s-au alăturat acestui proiect, fiind în total 20 de ţări participante. Emsisoft şi Check Point au devenit, de asemenea, parteneri.

Ameninţările de tip ransomware s-au extins în 2016 dinspre Windows şi Linux către mai multe sisteme de operare, precum macOS şi Android. Modelul de afacere are succes, de unde şi creşterea în popularitate printre hackeri.

Hai pe Facebook ca să ştii ce-i nou şi când nu eşti pe site!

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite