Internet

articolul anterior articolul urmator

Nuditatea electronică

21
17 Jan 2019 13:02:08
Radu Preda

Probabil că realităţii virtuale, ficţiunii, îi corespunde, la polul opus, nuditatea electronică. Dar cu consecinţe cât se poate de concrete în viaţa reală. Eşti expus fără voie şi fără să ştii, la început cel puţin, în vitrina unui public global.

Tot un caz din Germania – unde un tânăr de 20 de ani priceput în ale calculatorului a divulgat numerele de telefon şi ale cardurilor bancare, inclusiv ale cancelarei, fotografii şi corespondenţa politicienilor şi directorilor de opinie – ne arată la ce anvergură se poate ajunge în epoca internetului. Am aflat deja, prin indiscreţii mai vechi – Wikileaks – cum se spionează statele între ele şi cum se ascultă telefoanele, inclusiv între aliaţi, cum informaţii secrete ajung să circule nestingherit, punând în pericol misiuni militare, strategii economice sau afaceri neîncheiate.

De data aceasta, nivelul este cel personal nemijlocit: eşti livrat pur şi simplu utilizatorilor, anonimi sau nu, care se uită în universul tău relaţionar, în mesajele transmise familiei, în istoricul clipelor intime. Pe scurt: sfera privată este pulverizată, pierderile putând fi nu doar de natură emoţională, dar inclusiv materială. În scurt timp şi fără pregătire, îţi schimbi nu doar numărul de telefon, dar trebuie să avertizezi pe toţi cei care, alături de tine, au ajuns în gura satului digital. Asemenea indiscreţii au o urmare fatală pentru cultura libertăţii.

Dacă până acum noile reţele de socializare şi în general internetul erau văzute ca instrumente de comunicare pentru politicieni şi nu numai, ca modalităţi relativ ieftine de mijlocire a unui program politic sau a unui set de valori, reacţia la astfel de grosolănii va fi pe măsură: cât mai puţin din personalitatea reală va fi înmagazinată într-o memorie, iată fragilă, ajungându-se, spre final, la acelaşi grad de stilizare, adică de autofalsificare, din epoca pre-internet. Ceea ce se dorea la început să fie traducerea tehnologică a apropierii democratice dintre conduşi şi conducători va eşua.

Informaţiile obţinute fraudulos nu reprezintă un serviciu făcut transparenţei. Dimpotrivă. Măsurile de contracarare vor contribui, cum sugeram, la micşorarea suprafeţei expuse. Un exerciţiu de imaginaţie: accesul la internet va fi în viitor dramatic restricţionat, aşa cum majorii nu primesc automat carnetul de şofer. Cum accesul pe autostradă este precedat de învăţarea legislaţiei şi controlat de poliţie, nici gardul autostrăzilor digitale nu va mai putea fi sărit cu uşurinţă. Atunci ne vom aduce aminte cu nostalgie de „primăverile arabe” şi vom constata că avem, digital vorbind, un statut incomparabil cu cel de acum. Va fi însă prea târziu.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

21 Comentarii

A(n)
17.01.2019, 13:47:26

In religia noastra exista conceptul de comuniune. In Apocalipsa exista conceptul de comuniune ecumenista. Deci rezulta ca expunerea publica este buna. De altfel este cunoscuta practica din satele romanesti unde tot satul stia, discuta si analiza tot ce se petrece in comunitate. Asta este indubitabil bun pentru ca a fost de baza pentru satele parintilor si bunicilor. Ce ar putea fi declarat rau totusi ? Pai este rea comuniunea apocaliptica aceea in care comunitatea e multiculturalizata si multireligioasa. Intr-o astfel de comunitate e clar ca trebuie blocat orice raspandire de date personale. Drept exemplu este un caz petrecut de Craciun, cand cei 3 Magi au cunoscut datele nasterii Pruncului. Este adevarat ca ei erau multiculturali, dar noi stim ca s-au botezat si au devenit sfinti. Acesti 3 Magi au fost descusuti de Iraod ca sa-i spuna si lui datele. Magii refuzand si intorcandu-se acasa pe cai ocolite ca sa nu afle Irod nimic. Deci datele publice sunt bune daca societatea e buna. Daca societatea e apocaliptica datele trebuie interzise, da in cazul asta nu datele sunt grozavia ci apocalipsa in care se afla societatea.

-5 (5 voturi)
A(n)
17.01.2019, 13:57:48

A exista la un moment dat ideea insemnarii cu numarul apocalisei prin cipuri si carduri. Idee sustinuta si de unii calugari de la Athos. Este adevarat ca cipurile contin in clar numarul apocalipsei. Dar dupa parerea mea trebuie judecat cu doua amendamente: 1. Nu cred ca cei insemnati cu numarul vor fi vinovati pentru asta. Nu cred, ci mai degraba cei vinovati vor avea ca semn distinctiv numarul. Vinovatia va atrage numarul si nu numarul va da vinovatie. 2. Asa cum a sesizat cineva: numarul nu va fi aplicat prin forta. Ci va fi insusit de buna voie. Ceea ce implica punctul 1.

-5 (5 voturi)
Razvan Vireanu
17.01.2019, 16:11:17

A(n) A exista la un moment dat ideea insemnarii cu numarul apocalisei prin cipuri si carduri. Idee sustinuta si de unii calugari de la Athos. Asta este numai una din multele dovezi palpabile si monumentale ale inapoierii si lipsei de discernamant cultivata de bisericile ortodoxe in religia ortodoxa. Iar nu exista un loc in care aceasta inapoiere este mai concentrata decat la muntele athos unde s-au aciuat cei mai inadaptati dintre cei inadaptati si cei mai smintiti dintre smintiti.

+1 (3 voturi)
Razvan Vireanu
17.01.2019, 16:08:29

"Am aflat deja, prin indiscreţii mai vechi – Wikileaks – cum se spionează statele între ele şi cum se ascultă telefoanele [...]" Iaca pozna cum a aflat Radu Preda ca exista servicii de informare. Credeam ca deja stie din experienta istorica a Bisericii Ortodoxe Romane de a fi informatori la stat.

+3 (5 voturi)
Paun Al
17.01.2019, 17:14:18

D-l Preda continua sa ne sperie despre cat sunt de periculoase "electronica ", internatul ... , noile tehnologii ... care nu au de a face cu nuditatea ...:))) . Sunt mijloace cu care poti face lucruri bune , sau rele . Este ca si cand am vorbi despre "nuditatea " speraclului hotului , care ne poate intra in casa si vedea pozele , actele , ne poate gasi goi , sau a lunetei spionului , sau a satelitilor de spionaj ... "Electronica " si softurile amplifica , stocheaza , prelucreaza ... transmiterea si accesul la informatii . Si ca orice instrument ,orice tehnologie , poate fi folosita atat in scopuri "bune" cat si "rele ". Pana la urma putem incerca sa minimizam daunele , prin a alege cat ne expunem pe net . Asa cum putem incerca sa ne pazim cat mai bine de hoti , sau de hacheri , sau de cei ce culeg informatii despre noi .... Dar lumea in care traim a fost si este cu riscurile ei . Istoricul Yuval Noah Harari in cartile aparute la noi ne averizeaza ca noile tehnologii vor putea fi folosite astfel incat cei ce le detin sa ne cunoasca mai bine decat ne cunoastem noi , pe noi insine .... Iar detinatorii informatiilor ne manipulaze , dandu-ne iluzia ca deciziile lor ... pleaca de la noi ... sunt ale noastre . Biserica simte ca pierde teren , in domeniul manipularii ? Asta-i viata , intr-o continua evolutie , schimbare . E greu de prevazut , sau de impiedicat ..viitorul .

-1 (1 vot)

Vezi toate comentariile (21)

Modifică Setările