Internet

articolul anterior articolul urmator

Oraşul New Orleans, în stare de urgenţă după un atac cibernetic

0
16 Dec 2019 15:49:13
Autor: Andrei Brînduşescu

New Orleans a fost ţinta unui atac cibernetic început pe 13 decembrie, la ora 11, care i-a determinat pe oficialii oraşului să închidă reţeaua de internet a oraşului şi să declare stare de urgenţă, conform Forbes.

NOLA Ready, organismul care se ocupă de pregătirea pentru situaţii de urgenţă a oraşului, a anunţat pe Twitter că a ”detectat activitate suspectă în reţelele oraşului, care indică un potenţial atac cibernetic”. Astfel, tuturor angajaţilor din New Orleans li s-a spus să îşi închidă calculatoarele şi să îşi deconecteze dispozitivele de la reţeaua Wi-Fi. Mai mult, oraşul a decis să închidă şi propriile servere.

Într-o conferinţă de presă, primarul LaToya Cantrell a confirmat că atacul era unul de ransomware, iar în oraş a fost declarată stare de urgenţă. Multe departamente ale oraşului sunt afectate, însă poliţia şi pompierii continuă să funcţioneze, iar locuitorii pot suna în continuare la numărul de urgenţă 911. Evenimentele planificate pentru aceste zile au fost anulate.

Atacul este investigat în colaborare cu Poliţia de Stat din Louisiana, Garda Naţională, FBI şi Serviciile Secrete. Oficialii spun că ”nu există nicio indicaţie a unei pierderi de date semnificative din cauza acestui incident de securitate cibernetică”, un lucru datorat răspunsului rapid al autorităţilor faţă de activitatea suspectă.

Atacurile de ransomware asupra oraşelor sunt deosebit de periculoase, deoarece pot afecta infrastructura acestora şi locaţii esenţiale, precum spitalele, aeroporturile, bancomatele sau fabricile. Multe oraşe din SUA folosesc sisteme de operare vechi, vulnerabile unor astfel de atacuri, precum Baltimore sau Dallas, care au fost ţinte pentru infractorii cibernetici în acest an, respectiv în 2017.

Atacuri de ransomware similare au fost lansate asupra unor agenţii de ştiri, însă sunt folosite în cea mai mare parte a timpului pentru a obţine sume de bani importante de la utilizatorii simpli.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările