Pentru 2013, neo-zeelandezii au un Mega hit cu peste un milion de fani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Kim Dotcom şi-a lansat serviciul Mega cu un show impresionant. FOTO Reuters
Kim Dotcom şi-a lansat serviciul Mega cu un show impresionant. FOTO Reuters

O fi ajuns „Gangnam Style“ la un miliard de vizualizări, dar „regele“ pirateriei a pregătit ceva mai bun şi care deja are peste un milion de oameni. Serviciul Mega a ajuns la prima cifră importantă, după iureşul celor 100.000 de înregistrări în mai puţin de o oră.

Kim Dotcom a fondat MegaUpload şi autorităţile din SUA i l-au închis. La un an distanţă, a venit cu Mega şi în primele ore a atras peste 250.000 de utilizatori. Într-o zi, a ajuns la 500.000, iar recent a trecut de pragul de un milion, notează „The Next Web“. După megashow-ul organizat la reşedinţa sa din Noua Zeelandă, Dotcom a pornit show-ul în online. Din nou, la un an după ce primul mare „hit“ i-a fost închis.

În cadrul evenimentului de lansare, asociaţii şi Doctom au răspuns unor întrebări adresate de public. Conferinţa a fost deschisă de „regele“ pirateriei. „Internetul nu aparţine doar unui singur om. Aceste încercări de a controla Interrnetul sunt contra inovaţiilor şi trebuie să înceteze, le-a «predat» Doctom lecţia celor prezenţi. Cei care încearcă să controleze tehnologia şi inovaţia vor fi lăsaţi pe marginea drumul inovaţiei şi istoriei.“

Fondatorul este sigur că ceea ce a creat este pe val, iar primii rivali spre care ţinteşte sunt Dropbox, SkyDrive sau oricare alt serviciu de stocare online, dar şi iTunes datorită iniţiativei Mega de a fi un portal dedicat muzicii şi artiştilor care o produc. Ei sunt cei care decid ce vând, ce ajunge la public şi primesc o cotă parte din profit.

Răspunsurile creatorilor pentru utilizatori

În primul rând, serviciul nu pică, nu va fi închis precum MegaUpload (poate şi pentru că pirateria nu mai este atât de bine primită). „Ne-am asigurat că fiecare pixel este construit de la zero şi respectă legea în vigoare“, a fost răspunsul oficial. Dotcom nu a uitat nici de foştii angajaţi la MegaUpload, 220 de oameni în total. „Îi vom reangaja pe toţi cei care vor să se întoarcă. Plănuim să creăm câteva sute de locuri de muncă în Noua Zeelandă.“

Ce pot aştepta tinerii de la Mega? „Pirateria este atât de răspândită, încât toate companiile de pe Internet trebuie să o înfrunte. Dacă te duci pe Google, găseşti rezultate care duc la piraterie. Dacă cineva depăşeşte viteza legală, nu te duci şi-i interzice să mai conducă.“ Se pare că Mega, Dotcom şi asociaţii săi nu vor îngădui pirateria, dar nu vor măsuri radicale, poate chiar violente, ci rezolvări amiabile. 

Cât despre episodul MegaUpload, fondatorul spune că el nu a încurajat pirateria. Oferea bani pentru cei care încărcau mai multe fişiere, dar niciodată mai mari de 100 MB. Ca o mică ironie, el a spus că filme mai mari nu există, indicând că autorităţile s-au pripit, mai ales că doar utilizatorii premium erau plătiţi.

De unde banii?

Conturile lui Kim Dotcom sunt blocate, deocamdată, până se finalizează cazul MegaUpload, dar banii pentru Mega sunt un mister. Sau poate nu, după cum fondatorul a spus. Aceştia vin de la investitori, Tony Lentino fiind unul dintre ei şi cel mai important, după cum notează „The National Business Review“. El deţine aproximativ 10% din acţiunile Mega, cea mai mare cotă revenind soţiei lui Doctom. Tot Lentino i-a plătit şi chiria casei fondatorului din Noua Zeelandă. O casă, sau mai bine zis un domeniu, care valorează 30 de milioane de dolari.

Dincolo de adversarii clasici pe care îi are Mega pe noua piaţă pe care a intrat, are de înfruntat şi autorităţile din SUA care îl vor extrădat în ţară pentru a fi anchetat. Dar această nouă idee a sa poate ajunge la un succes considerabil, unul măsurat într-un flux constant de bani şi utilizatori. 

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite