Internet

articolul anterior

Primul an cu 5G. A meritat?

25
10 Jan 2021 19:00:13
Adrian Pogîngeanu
Smartphone 5G. FOTO Shutterstock
Smartphone 5G. FOTO Shutterstock

Pe 4 ianuarie 2021 am împlinit primul an cu abonament 5G. O să încerc să povestesc aşa cum a fost, cu bune şi mai puţin bune.

Întâi să punem lucrurile puţin în context, pe la jumătatea lui 2019 operatorii locali de telefonie au început să lanseze servicii 5G, la 2 dintre ei am şi participat la lansări: Digi, Orange. Testele arătau viteze extraordinare pentru o conexiune mobilă, dar deşi mă încânta ideea, preţurile erau mai mari şi acoperirea neconvingătoare.

Am făcut eu însumi teste şi n-am fost satisfăcut, trebuia să caut antene şi să mă asigur că sunt în raza lor de acoperire, un pas mai încolo te întorceai la 4G. Drept e că la fel păţeau şi jurnaliştii tech sau vloggerii din Statele Unite în reţele de peste Ocean.

La sfârşitul lui decembrie 2019 n-am mai avut răbdare şi am comandat online, la un magazin local, cel mai accesibil smartphone 5G la acea vreme, cu un preţ în jur de 1700 de lei.

L-am primit pe 2 ianuarie şi pe 3, la prânz, eram în magazinul operatorului pentru abonament. După formalităţi am băgat cartela în smartphone şi văzând că n-am semnal 5G i-am întrebat pe angajaţii din magazin pe unde îmi recomandă să merg ca să testez reţeaua. Ei au ridicat din umeri şi eu am plecat.

Până în martie, când pandemia m-a trimis să lucrez de acasă, am prins semnal 5G sporadic în Pipera sau prin centrul Bucureştiului, Unirea, Romană, Calea Victoriei.

Apoi, cu nebunia care începuse, am cam uitat de 5G, îmi reaminteam doar când testam câte un smartphone compatibil.

La un moment dat am zis că ar fi util să fac un articol care să înglobeze teste pe mai multe terminale smartphone, pe care le aveam la dispoziţie, dar am ezitat. Rezultatele erau în continuare departe de viteza promisă şi acoperirea limitată. Am renunţat.

După ce restricţiile din cauza coronavirusului s-au relaxat, a venit la review un smartphone 5G, viteza în teste varia între 180 şi 210 Mbps, dar nu arăta grafic că are semnal 5G. M-am dus cu el la operator, sediul central, am luat bon de service. După o scurtă discuţie din care am înţeles cu oarecare mirare că problema ţine doar de acoperirea reţelei, nu de vreo incompatibilitate, am fost trimis la alt ghişeu. Am vrut să ştiu cu exactitate o zonă cu acoperire 5G şi mi s-a spus că voi primi pe e-mail detalii despre acoperirea reţelei. După 3 zile am primit un e-mail cu o o hartă conform căreia tot Bucureştiul era acoperit 5G. Bun de tot!

Circa o lună mai târziu, operatorul la care sunt abonat de peste 20 de ani anunţa public că are acoperire 5G pe toată Capitala.

Şi da, aveam semnal 5G peste tot, inclusiv în casă. Tot nu atingeam viteza aia prezentată la lansare, dar car era superioară 4G.

La finalul lui octombrie am achiziţionat al doilea smartphone 5G, unul mai performant, la mâna a doua. Am făcut teste în mai multe locuri şi vitezele variază între bun şi satisfăcător.

La achiziţionarea unui smartphone 5G ar trebui să ţii cont şi de faptul că viteza obţinută e direct proporţională cu performanţa generală a dispozitivului. Adică cu cât dispozitivul e mai performant, cu atât vei obţine o viteză 5G mai mare. Pentru unii asta e de la sine înţeles, dar poate nu e pentru toată lumea. Adică pe un smartphone entry-level (ieftin) sau mid-range (din clasa medie) vei obţine viteze mai mici decât pe cele de top (flagship sau high-end).

Vezi aici câteva dintre cele mai slabe şi mai bune rezultate în reţeaua 5G în 2020, realizate pe diferite teminale smartphone în diverse locuri din Bucureşti.

Pragmatic vorbind, achiziţia abonamentului s-a dovedit nejustificată. Am făcut-o din pasiune şi pentru a fi în contact cu cele mai noi tehnologii şi asta mă scuteşte de regrete. 

La fel a fost şi trecerea la 4G. Am avut aceleaşi discuţii cu oamenii, colegi sau prieteni, dacă merită sau nu merită. Cred că nu există nici o tehnologie nouă care să nu fi întâmpinat obstacole tehnice şi rezistenţă din partea oamenilor, cel puţin în primele faze de implementare.

Mă consider un early adopter, termen ce defineşte clienţii celor mai noi tehnologii. Uneori cu aceeaşi viteză cu care îmbrăţişez o noutate o şi resping după testare, dacă obsev că nu se ridică la nivelul aştepărilor sau e inutilă.

Poate după licitaţia frecvenţelor de către operatori, amânată nejustificat de mult de statul român, situaţia se va îmbunătăţi. Vom vedea. Oricum, din păţaniile mele poţi să-ţi formezi singur propria opinie.

Eu l-am prelungit pe al meu, dar nu-ţi zic sa-ţi iei şi nici să nu-ţi iei. Aştept cu interes 6G!

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

25 Comentarii

Ionel Marcu
10.01.2021, 19:17:37

Chiar e nevoie de asemenea viteze, 5G, 6G? Poate dacă devine și omul mai rapid, evoluționiștii spun că „funcția creează organul”, așa că poate apar și mutanți, oameni mult mai rapizi.

+4 (4 voturi)
Camelia Sorescu
10.01.2021, 19:22:59

Transhumanism se numește asta, curent susținut de Elon Musk, Bill Gates, președintele Google și mulții alții, și care promovează ideea fuziunii dintre organismul uman și inteligența artificială. O grozăvie satanică menită să faciliteze supravegherea în masă dar si suprimarea liberului arbitru și a voinței noastre. Transhumanismul e destul de aproape. Va fi promovat pe căi medicale întăi, vom vedea filme care vor face apel la simțul empatiei, despre cum diferiți oameni care suferă de afecțiuni incurabile pot merge, vedea, vorbi sau alte lucruri din nou. Ca ulterior să își arate adevărata fața. Momentul în care nu vom putea fi angajați fără un upgrade neuronal care ne permite să vorbim 30 de limbi străine și să dobândim cunoștiinte de inginerie și biochimie nu este foarte departe. E chiar mai aproape decât ne putem imagina.

-5 (13 voturi)
Adrian Pogîngeanu
10.01.2021, 19:29:00

Bună seara, mulțumesc pentru comentariu Ionel Marcu. Nu știu dacă 5G ne face și pe noi ca indivizi mai rapizi, dar va ajuta la eficientizarea activității în general, când va fi implentată pe scară largă. Toate bune!

-1 (5 voturi)
Camelia Sorescu
10.01.2021, 19:18:48

5G se vinde sub pretextul vitezei performante cu care putem naviga pe Internet dar și în viziunea ideii că multe servicii publice și private vor fi mai performante. În realitate însă 5G ne conduce lent, sigur și lipsit de orice îndoială către supravegherea în masă. Modelul scoringului social din China va fi implementat și în Europa în curând. Probabil chiar prin intermediul falsei Pandemii de Coronavirus. Iar primul pas către scoringul social va fi pașaportul covid. O manipulare fără precedent în istoria omenirii care va institui discriminarea legală și dublul standard în societate prin învăluirea unei presupuse rigori medicale care privește un virus, atenție, cu mai puțin de 1% mortalitate.

-2 (10 voturi)
Adrian Pogîngeanu
10.01.2021, 19:38:49

Bună seara, mulțumesc pentru comentarii Camelia Sorescu. Cred că supraveghere în masă există și în acest moment. Și cu telefoane 3G sau 4G poți fi găsit, dacă la asta vă referiți. Nu știu cât de curând va fi implemetat ”modelul scoringului social din China”. Poate el există deja, doar că nu-l vedem. Poate nu există și nici nu va exista. Rămân în afara scenariilor legate de coronavirus. Îmi place grozav "ideea fuziunii dintre organismul uman și inteligența artificială". Toate bune!

0 (2 voturi)

Vezi toate comentariile (25)

Modifică Setările