Proiectul de lege care vrea să reglementeze „telemunca“ nu va include videochatul. Declaraţia Liei Olguţa Vasilescu, Ministrul Muncii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un studiu recent despre evoluţia videochatului la nivel mondial ne-a arătat câteva lucruri destul de interesante despre prezenţa acestei industrii în România.

Se pare că ţara noastră e pe primul loc în Europa la numărul de ”modele online” care practică această activitate, şi pe al doilea loc în lume.

UPDATE: Videochatul nu va fi reglementat de proiectul de lege propus de Ministerul Muncii. A spus-o chiar Lia Olguţa Vsilescu: „Îmi pare rău ca stric distracţia multora, dar prin tele-munca nu se reglementează videochat-ul care rămâne tot in afara legii. Cei care utilizează mijloace electronice, cum ar fi programatorii, pot lucra de acasa. Poate unii o făceau deja, dar contractul lor de munca abia acum devine legal. Cu certitudine, scuteşti doua ore de trafic, zilnic, şi îţi poţi dedica mai mult timp familiei. Angajatorul e şi el avantajat, fiindca scuteşte bani de chirie pentru sediu, utilităţi etc”

Chiar dacă este extrem de răspândit, videochatul nu este foarte bine definit de lege, în ceea ce priveşte Codul Muncii. Astfel că ieri a avut loc o şedinţă de Guvern în care s-a propus un proiect de lege care să reglementeze aşa cum trebuie ”telemunca”. Activitatea de teleworking ar urma să fie desfăşurată cel puţin o zi pe lună şi cu condiţia ca salariatul să-şi fi exprimat acordul cu această formă de organizare.

De asemenea, se face cu respectarea condiţiilor cumulative ca activitatea să fie desfăşurată în afara oricărui loc de muncă organizat de angajator prin mijloace aferente tehnologiei informaţiei şi comunicaţiilor, cum ar fi internetul, telefonul inteligent, altele.

În cadrul noului proiect de lege, la articolul 2, litera a), termenul de telemuncă este definit ca „formă de organizare a muncii în care o activitate care ar putea fi efectuată în cadrul locului de muncă organizat de angajator, se realizează de către un salariat, de la distanţă de această locaţie, în mod regulat şi voluntar, folosind tehnologia informaţiei şi comunicaţiilor“. E menţionat şi că totul se face în baza unui contract individual de muncă cu normă întreagă sau al unui act adiţional la acesta.

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite