Internet

articolul anterior articolul urmator

Publicitatea prin Google, folosită ca atac la Klaus Iohannis pe site-ul „Adevărul“

2
29 Jan 2016 16:25:47
Autor: Răzvan Băltăreţu
Klaus Iohannis a fost ales preşedintele României în 2014.
Klaus Iohannis a fost ales preşedintele României în 2014.

Pe site-ul „Adevărul", prin sistemul de afişare a publicităţii Google AdWords, a fost sponsorizată o reclamă care dezinformează cu privire la o lege promulgată de Klaus Iohannis.

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat legea antifumat este o ştire publicată de „Adevărul". Când aceasta este accesată de pe dispozitivele mobile cu Android (pe iPhone nu apare aceeaşi problemă), este afişată în caseta dedicată promovării prin Google AdWords o trimitere către un site diferit. Textul face referire la Iohannis, la pensiile românilor şi îl acuză pe preşedinte că i-a minţit pe oameni. 

Cum este afişată reclama prin Google AdWords pe site-ul Adevărul.

Textul respectiv este contextualizat doar pe subiectul klaus iohannis şi doar pe acea ştire. Trimiterea este către site-ul news.stanroll.ru pe care este afişată prima ştire cu Iohannis - evident falsă - şi restul casetelor sunt cu diverse titluri false.

Domeniul a fost creat în acest an, pe 10 ianuarie 2016, după cum se vede în lista de informaţii despre acesta. De asemenea, la website title apare denumirea Vocea Rusiei. Localizarea după IP fixează Londra, Marea Britanie, ca oraş. 

Link-urile de pe site nu trimit către nimic, doar execută un refresh al site-ului şi deschide o filă nouă. Totuşi, e interesant de reţinut că fără link-ul activ folosit în reclama din Adevărul, acest site afişează informaţiile în alte limbi (uneori şi în română). Ce nu este cert acum e dacă site-ul este folosit doar pentru a aduna cât mai multe afişări, folosind AdWords, sau va deveni în timp o sursă de ştiri false.

Ştirea falsă despre Klaus Iohannis - link-ul nu funcţionează, acesta e tot textul.

Hai pe Facebook ca să ştii ce-i nou şi când nu eşti pe site!

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

2 Comentarii

Ghe Stoian
29.01.2016, 16:45:13

Chiar nu se gaseste "ac de cojocul" "vocii" astia a Rusiei ? Gh.Stoian, Alba Iulia.

oxud oxulescu
1.02.2016, 09:01:24

Pana la urma care e problema? La google pot face publicitate la absolut orice, atat timp cat se respecta regulile google. Trebuie sa ne invatam cu lucruri de genul acesta.

Modifică Setările