NSA crede în reţele sociale. Nu le cere utilizatorilor informaţii, ci le obţine prin Facebook, operatorii telecom sau email

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Anul 2013 pare să fi fost cel mai prost pentru Agenţia Naţională de Securitate din SUA. Mai nou au apărut informaţii despre cum NSA a colectat date despre cetăţeni şi le-a folosit pentru a crea reţele sociale, iar sursele sunt de la Facebook şi localizarea prin GPS până la codurile bancare.

The Guardian a informat prima dată despre cum spionează NSA lumea şi în special SUA, prin informaţiile de la Edward Snowden, iar The New York Times vorbeşte acum despre cum informaţiile despre utilizatori sunt transpuse în reţele sociale. Sunt urmărite astfel conexiunile pe care oamenii le fac, cu cine sunt prieteni, care sunt rudele şi alte astfel de legături. Toate aceste reţele au fost construite pe baza metadatelor a căror colectare a fost permisă în ideea combaterii actelor teroriste.

Documentele pe care NY Times le-a primit de la Snowden nu arată şi cum au suferit cetăţenii de pe urma acestor colectări de date, ci doar cum au fost strânse informaţiile şi ce s-a făcut cu ele. NSA a putut face asta începând cu noiembrie 2010 şi i s-a permis atât de mult în ideea descoperirii şi identificării acelor conexiuni între cetăţeni şi străini care ar putea afecta siguranţa naţională.

Agenţia are voie să preia cantităţi mari de metadate obţinute de la fiecare adresă de mail, de la fiecare număr de telefon sau din alt serviciu. NSA nu a comentat prea mult pe marginea acestui subiect, dar o purtătoare de cuvânt a spus că fiecare astfel de conexiune pe care agenţia o face trebuie să aibă, la un capăt, un străin, o sursă din afara SUA. „Activităţile noastre sunt concentrate pe contra-terorism şi securitate cibernetică“, a mai spus aceasta.

Multe surse pentru multe conexiuni

„Agenţia poate să aducă în plus, faţă de datele obţinute din serviciile de comunicaţii, material din surse publice, comerciale sau de altă natură, incluzând aici coduri bancare, informaţii din asigurări, profiluri de Facebook, informaţii din localizarea prin GPS, manifeste sau liste electorale, dar şi înregistrări de proprietate sau date din registrul fiscal“, notează NY Times. Agenţia nu menţionează direct sursele pentru istoricul convorbirilor sau emailurilor.

Unde s-ar duce o parte din bugetul NSA? Într-un sistem de analiză atât de puternic, încât să poată primi 20 de miliarde de înregistrări zilnic şi analiza să fie gata în mai puţin de o oră.

O unealtă pe care NSA o foloseşte pentru a colecta toate aceste informaţii se numeşte Mainway (în traducere: principala cale). În 2011, spre exemplu, Mainway a colectat 700 de milioane de informaţii telefonice în fiecare zi. În august 2011, a început să gestioneze cu 1,1 miliarde de înregistrări mai multe de la un operator american nemenţionat. Iar în 2013, în cererea de buget înaintată Congresului, NSA a spus că vrea să construiască un sistem atât de mare care să colecteze metadate, încât să poată primi 20 de miliarde de evenimente pe zi. Analiza acestora ar putea fi gata în mai puţin de o oră, apoi ar fi furnizat un raport către un analist.

NY Times mai menţionează şi faptul că NSA caută 94 de „elemente de entitate“, când analizează astfel de date. Pe listă se regăsesc numere de telefon, adrese de email, adrese IP şi se adaugă acestea altor 164 de „elemente de relaţie“ pentru a crea acele reţele sociale. Chiar dacă mesajele propriu-zise nu sunt monitorizate, adică ceea ce vorbeşti la telefon sau scrii într-un mail, NSA poate să aibă un „portret“ foarte bună asupra prietenilor unei persoane, asupra familiei sale, a programului său sau chiar a aventurilor extramaritale pe care le au.

„Metadatele spun foarte multe lucruri, a declarat Orin Kerr, profesor în Drept la Universitatea George Washington. Dacă ştii lucruri cum ar fi numărul pe care cineva tocmai l-a apelat sau locul în care se regăseşte telefonul [şi implicit persoana], astea îţi permit să creezi un tablou general cu ceea ce va face persoana. Este versiunea digitală a urmăririi un suspect pe baza «firimiturilor» pe care le lasă în urmă“.

Haide să discutăm! Ne poţi vizita şi pe pagina de Facebook „Tech Adevărul“.

Află mai multe despre NSA:

Dacă dragoste nu e, spionaj prin NSA să fie. Agenţia are informaţii despre câte persoane şi-au spionat iubiţii sau iubitele

Ce mai poate „sparge“ NSA? Internetul ascuns şi telefoanele, de la Android la BlackBerry, sunt ultimele „noutăţi“

Marissa Mayer, directorul Yahoo: dacă vorbeam despre supravegherile secrete ale NSA, puteam ajunge la închisoare

Eric Schmidt, şeful Google, despre NSA şi spionarea utilizatorilor: „Este în natura societăţii să se manifeste astfel“

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite