Reţelele virtuale private: răspunsuri la 5 din cele mai frecvente întrebări despre VPN-uri

0
Publicat:
Ultima actualizare:
VPN. FOTO Shutterstock
VPN. FOTO Shutterstock

Într-un scenariu de război, pericolele sunt mult mai mari: datele pot fi utilizate pentru a face rău, în moduri care pot afecta viaţa virtuală dar mai ales aspectele vieţii de zi cu zi.

De la începutul războiului din Ucraina, de exemplu, cererea de reţele private virtuale (VPN) a crescut cu sute de procente atât în ​​Ucraina, cât şi în Rusia.

În acest articol, André Lameiras, Security Writer al ESET, răspunde la unele dintre cele mai frecvente întrebări despre VPN-uri, cum funcţionează acestea şi cum utilizarea unui VPN poate adăuga un nivel de protecţie şi confidenţialitate activităţilor online.

 

1. Ce este un VPN şi cum funcţionează?

Te poţi gândi la un VPN ca la o mantie de invizibilitate pentru adresa ta IP. În loc să afişeze adresa ta IP, VPN-ul ”va teleporta” conexiunea la un server din ţara la care alegi să te conectezi şi va afişa o adresă IP care provine din acea locaţie.

În acest fel, VPN-ul funcţionează ca un strat de protecţie, criptând toate datele care circulă prin el şi îmbunătăţind confidenţialitatea ta online. Informaţiile tale, locaţia şi istoricul de navigare vor fi indescifrabile pentru oricine încearcă să te identifice şi să te urmărească. Nici măcar furnizorul tău de servicii de internet (ISP) nu va putea colecta informaţiile.

De exemplu, atunci când utilizezi un Wi-Fi public, te conectezi la o reţea mai puţin sigură, creând oportunitatea perfectă pentru hackeri pentru a-ţi accesa dispozitivele. Un VPN va asigura criptarea conexiunii tale şi protejarea împotriva atacatorilor care doresc să-ţi fure informaţiile personale, parolele sau detaliile bancare.

Deşi ai putea presupune că nu este cazul de îngrijorare în ceea ce priveşte reţeaua ta de acasă, aceasta fiind considerată sigură, deoarece eşti proprietarul, acest aspect nu este mereu o garanţie. Din păcate, nu ştii cât de sigură este parola reţelei de acasă şi nici dacă aceasta a fost compromisă.

2. Care sunt beneficiile utilizării unui VPN?

  • Protejează informaţiile tale private. Informaţiile pe care le partajezi sunt păstrate pe serverele VPN din ţara pe care o alegi, deci nu sunt legate de tine. Serviciile VPN legitime nu îţi vor înregistra căutările şi nimeni nu va şti ce site-uri ai vizitat. Acest lucru este important mai ales dacă locuieşti într-o ţară în care libertatea de exprimare şi de presă sunt limitate.
  • Ascunde informaţiile tale de navigare: un VPN va ascunde adresa ta IP de ISP-ului, dar şi site-urile web şi aplicaţiile pe care le utilizezi. Cu toate acestea, platforma de socializare pe care o alegi, de exemplu, poate şti că tu o utilizezi, pur şi simplu pentru că eşti conectat la contul tău - cu alte cuvinte, un VPN nu te poate face complet anonim.
  • Permite accesul către site-uri web blocate în ţara ta. Dacă un site web nu este accesibil acolo unde locuieşti (spre exemplu BBC nu este accesibil în Rusia), poţi ocoli (unele dintre) aceste limitări, deoarece conexiunea ta la internet se comportă ca şi cum ai fi în altă parte.
  • Pune la dispoziţie mai mult conţinut pe platformele tale de streaming. Deoarece IP-ul tău se află într-o locaţie geografică diferită, poţi profita şi de conţinut diferit pe platformele de streaming care oferă diferite filme şi emisiuni, în funcţie de regiune.
  • În cele din urmă, poate să te ajute să economiseşti bani, deoarece mulţi furnizori online cresc preţurile pentru anumite regiuni cu venituri mai mari.

 

3. Este suficient un VPN pentru a-mi proteja confidenţialitatea?

Nu, nu este. Nu există o soluţie unică pentru toate problemele tale de confidenţialitate şi siguranţă. Cu toate acestea, utilizarea unui VPN este un început solid. De asemenea, trebuie să ţii cont de faptul că există multe companii care oferă VPN-uri; trebuie să alegi una în funcţie de nevoile tale.

Iată câteva lucruri de care ar trebui să ţii cont:

  • Din cauza redirecţionării conexiunii către un alt server, viteza ta de internet ar putea fi mai mică. Diferite servicii oferă servere cu viteze maxime diferite.
  • Diferite companii au sediul în ţări diferite şi astfel respectă reguli şi legi specifice, în funcţie de cerinţele de protecţie a datelor din jurisdicţiile lor.
  • Unele VPN-uri se concentrează pe confidenţialitatea datelor, iar altele pe funcţii de siguranţă mai complexe.
  • Nu toate serviciile VPN sunt atât de demne de încredere pe cât ar putea părea.
  • VPN-urile sunt ilegale în unele ţări, în principal în ţările în care este nevoie de unul pentru a ocoli limitările privind accesarea ştirilor din mass-media. În alte ţări, nu este ilegal, dar guvernele încearcă sistematic să blocheze accesul la serviciile lor.
  • Dacă utilizezi un VPN în timp ce eşti conectat, de exemplu, la contul tău de socializare, activitatea contului tău nu rămâne ascunsă de acea platformă de socializare.
  • Niciun VPN nu oferă fiabilitate deplină, deoarece companiile, ISP-urile şi unele guverne pot încerca să le blocheze.
  • Un VPN eficient este un VPN cu plată. VPN-urile gratuite pot cauza o serie de probleme şi probabil îţi vor păstra datele şi jurnalele; cel mai probabil le vor vinde mai departe.


 

4. Cum poţi folosi un VPN ca un profesionist?

Instalarea unui VPN pe fiecare dintre dispozitivele tale şi activarea şi dezactivarea permanentă a acestuia în funcţie de nevoi este posibilă, dar destul de enervantă. În loc să te conectezi individual, poţi activa opţiunea VPN în routerul tău, atâta timp cât dispune de aceasta (majoritatea routerelor au această funcţie).

Toate dispozitivele conectate la o astfel de reţea îşi vor trece acum traficul prin tunelul criptat al VPN-ului, securizând chiar şi acele dispozitive care nu acceptă în mod obişnuit VPN-ul, cum ar fi o lampă inteligentă.

Acest lucru este mai dificil de implementat, dar diferiţi furnizori de routere oferă explicaţii despre cum se face acest lucru. Implementarea unui VPN este, totuşi, mult mai sigură şi garantează un nivel suplimentar de securitate.

 

5. Chiar este necesar un VPN?

În general vorbind, trăim într-o lume în care activităţile noastre online lasă amprente digitale. De exemplu: căutarea de ieri despre durerile de spate aduce, a doua zi, la apariţia de anunţuri publicitare pentru analgezice; sau poza aceea făcută la mare dimineaţa atrage o recomandare de protecţie solară după-amiaza. Chiar şi căutarea unui nou loc de muncă ca jurnalist se poate traduce într-un anunţ pentru un abonament la ziar. Datele tale sunt valoroase pentru companii şi acestea doresc să obţină informaţii cât mai precise despre interesele şi locaţia utilizatorilor, atât cât le permit algoritmii.

Reţelele private virtuale nu sunt un remediu, dar cu cât internetul este mai prezent în viaţa ta, cu atât poţi beneficia mai mult de pe urma utilizării unui VPN. Trebuie doar să ţii cont de faptul că există şi unele limitări.

În orice caz, dincolo de îmbunătăţirea confidenţialităţii şi de faptul că ajută la protejarea datelor tale sensibile, VPN-urile pot, totodată, să facă vieţile digitale ale celor din regiunile de conflict mai sigure. Ele pot fi de asemenea o fereastră salvatoare către lumea exterioară, pentru cei care trăiesc în zone în care accesul liber la informaţii este obstrucţionat de politică sau tehnologie.

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite