DOCUMENT Primele pagini ale istoriei Bitcoin - teza scrisă de Satoshi Nakamoto despre moneda virtuală

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Isteria bitcoin a reînceput odată cu presupusa descoperire a creatorului monedei virutale, Satoshi Nakamoto, într-un cartier din Los Angeles. Noi vrem să vă ducem la începutul istoriei, odată cu primul document care a prefaţat crearea ecosistemului criptomonedei.

În noiembrie 2008, utilizatorul Satoshi Nakamoto a postat pe internet documentul “Bitcoin - A Peer - to - Peer Electronic Cash System”. Acesta detalia modul cum se pot face bani virtuali cu ajutorul conexiunilor dintre calculatoare şi puterea lor de procesarea. Primul client open source pentru moneda virtuală a fost produs în ianuarie 2009, Satoshi minând primele monede virtuale, primele 50.

Revista "Newsweek" susţine că l-a găsit pe Nakamoto, în suburbiile din Los Angeles. Deşi acesta refuză să recunoască faptul că e implicat în bitcoin, jurnaliştii americani îşi susţin punctul de vedere.  Între timp, un alt utilizator cu numele Satoshi Nakamoto a scris pe un forum că bărbatul de 64 de ani din Los Angeles nu este el. 

Mai jos găsiţi primul document. “E nevoie de un sistem de plăţi electronice bazat pe dovezi criptografice, nu pe încredere, permiţând unor entităţi să tranzacţioneze direct între ele, fără niciun intermediar. Tranzacţii care nu pot fi inversate ar proteja vânzătorii de fraudă, iar mecanisme escrow ar putea fi implementate pentru protejarea cumpărătorilor”, explica documentul atunci.

Satoshi Nakamoto explica atunci şi modul cum moneda virtuală poate proteja intimitatea persoanelor. Tranzacţiile nu sunt anonime, ele se văd în mod public, dar nimeni nu ştie cine sunt părţile implicate în această tranzacţie.

Puteţi găsi documentul integral mai jos. Acesta este unul istoric, deoarece a pornit o nouă monedă.

Bitcoin - Satoshi Nakamoto

Istoria bitcoin pe scurt

În octombrie 2009, la câteva luni după lansare, valoarea unui bitcoin era infimă. Cu un singur dolar, un internaut îşi putea cumpăra 1.309 bitcoini. Pe atunci nu se putea face mai nimic cu această monedă. Puţinii oameni care o „exploatau“ făceau schimburi între ei, de dragul sistemului.

Pe 22 mai, 2010, „laszlo“, un utilizator al unui forum bitcoin, s-a oferit să plătească pentru o pizza în bitcoin. El a oferit 10.000 de monede (aproximativ 25 de dolari pe atunci) pentru o masă gustoasă. „laszlo“ ar fi fost acum mai bogat cu 10 milioane de dolari dacă ar fi ales să tragă o fugă până la piaţă.

Prima creştere majoră a valorii a avut loc în luna iulie a aceluiaşi an. După ce sistemul a fost menţionat într-un articol de pe site-ul de tehnologie SlashDot, mai mulţi oameni au început să minerească şi să facă tranzacţii. Drept urmare, bitcoinul şi-a înzecit valoarea, ajungând de la 0,008 dolari pentru un bitcoin, la 0,08 dolari.

Economia bitcoin a ajuns la un milion de dolari pe 6 noiembrie 2010. Atunci, bitcoinul a fost cotat de MtGox la valoarea de 0,50 de dolari.

Satoshi Nakamoto spunând că nu el este fondatorul Bitcoin

Sărim în 2011. Pe 9 februarie, bitcoinul atingea valoarea de un dolar, iar cinci zile mai târziu, un utilizator se oferea să-şi dea maşina la schimb pentru o sumă de bitcoini.

Pe 16 aprilie, sistemul criptografic apărea în revista Time. O săptămână mai târziu, valoarea totală a bitcoinilor de pe piaţă depăşea 10 milioane de dolari. Pe doi iunie, un bitcoin ajungea să valoreze 10 dolari. Moneda deja căpăta avânt.

Bitcoinii şi-au revenit pe 6 noiembrie 2013, atingând un nou record de 267 de dolari şi de atunci valoarea lor tot creşte. Ce s-a întâmplat de s-a ajuns la fabuloasa sumă de 1.000 de dolari?

infografic bitcoin

În primul rând, Universitatea din Nicosia a anunţat că le va permite studenţilor să-şi plătească taxele de şcolarizare în bitconi. Tot în Cipru a fost înfiinţat şi primul bancomat care permite tranzacţionarea în moneda virtuală, la începutului anului 2013.

Gazul turnat pe foc a fost vestea că fondatorul site-ului Silk Road nu este aceeaşi persoană cu fondatorul sistemului Bitcoin.

„Moneda viitorului“ a depăşit 1.000 de dolari la un moment dat, dar s-a stabilizat în jur de 600 - 700 de dolari per bitcoin. 

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite