Sondaj CURS: O treime din firmele din România se pregătesc de digitalizare în următorii doi ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sondaj Curs digitalizare.
Sondaj Curs digitalizare.

Mai mult de o treime din firmele din România – 35% - se pregătesc de digitalizare în următorii doi ani, arată rezultatele unui sondaj realizat de Centrul de Sociologie Urbană şi Regională în noiembrie 2020, realizat la solicitarea Huawei.

În cadrul sondajului au fost intervievaţi reprezentanţi ai 300 de firme medii şi mari din diverse domenii ale economiei (eşantion reprezentativ la nivel naţional).

Aproximativ 86% dintre respondenţi îşi doresc ca tehnologia 5G să fie implementată în România, iar 64% consideră că această nouă tehnologie va aduce beneficii afacerilor şi va genera dezvoltare economică.

“O afacere care investeşte în digitalizare se poate redresa mult mai repede după un şoc extern cum este pandemia şi are capacitatea de a se adapta rapid la noi condiţii de funcţionare a pieţei. Din păcate, în România digitalizarea afacerilor se situează încă la un nivel redus, astfel încât puţine companii beneficiază de această pârghie de creştere. Totuşi, ne aşteptăm ca fondurile europene disponibile în acest scop să ducă la o creştere semnificativă a gradului de digitalizare, iar firmele din România să investească în noi tehnologii, deoarece în final tot ele sunt cele care vor câştiga din creşterea eficienţei şi reducerea costurilor de funcţionare”, afirmă George Zhang, CEO al Huawei România.

În prezent, gradul de digitalizare în România ( 33% ) se află mult sub media europeană ( 70 %). Conform raportului DESI 2020 (Indicele economiei şi societăţii digitale, realizat de Comisia Europeană), România se clasează pe locul 27 din cele 28 de state membre ale UE în ceea ce priveşte gradul de integrare a tehnologiei în business, depăşind doar Bulgaria.

Potrivit raportului DESI 2020, tehnologiile digitale oferă afacerilor un avantaj competitiv, duc la îmbunătăţirea serviciilor şi la extinderea pieţelor. Transformarea digitală a afacerilor deschide noi oportunităţi şi generează, la rândul ei, dezvoltarea de noi tehnologii. Cele mai avansate ţări din acest punct de vedere sunt Irlanda, Finlanda, Belgia, Olanda, Danemarca şi Suedia, în timp ce la celălalt capăt al clasamentului se află Bulgaria, România, Ungaria, Polonia, Grecia şi Letonia, situate mult sub media europeană.

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite