Studiu:  tehnologiile viitorului vor consuma 10% din energia electrică produsă la nivel global

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Conexiunile wireless vor însemna 10% din consumul total de energie electrică în 2020 FOTO Adevărul
Conexiunile wireless vor însemna 10% din consumul total de energie electrică în 2020 FOTO Adevărul

Un studiu australian arată că sistemele wireless şi de stocare în Cloud au un cost mult mai ridicat decât se credea până acum. Cea mai mare problemă a lor este consumul ridicat de energie electrică.

Raportul numit „The Power of Wireless Cloud” avertizează asupra faptului că industria de internet a subestimat consumul de energie electrică asociat serviciilor de stocare online, cum ar fi Google Drive, Office 365, Amazon Web Services, dar şi reţelelor sociale, care folosesc stocarea fotografiilor pe serverele proprii.

Serviciile Cloud, cel mai mare consumator de energie electrică

Potrivit raportului australian, consumul din serviciile Cloud de orice fel va creşte cu 460% în 2015, faţă de 2012. Dacă am compara cu numărul de maşini care ar echivala cu această creştere ar însemna 4,9 milioane de maşini noi pe şosele. Analiza arată că 90% din consumul de energie electrică va fi provocat de reţelele wireless de tip 3G şi 4G. Centrele de date, care au fost ţinta Greenpeace de curând, potrivit phys.org, înseamnă doar 9% din acest consum total.

„Problema este că accesăm aceste servicii în Cloud în mod wireless şi chiar dacă acest lucru este standardul modern, vorbim de un consum foarte mare de energie electrică”, a declarat Kerry Hilton de la Centrul pentru Energie Eficientă din Melbourne. Potrivit datelor din momentul de faţă, sistemul global de telecomunicaţii consumă 2% din cantitatea totală de energie electrică, dar până în 2020 ne-am putea aştepta ca acest sistem să consume 10% din totalul energiei electrice.

Studiul realizat de Centrul pentru Energie Eficientă din Melbourne, Australia, arată că trebuie luate măsuri urgente pentru a reduce consumul de energie electrică şi a emisiilor de CO2.

Cum se consumă energie electrică prin Cloud?

E foarte greu de perceput consumul de energie electrică atunci când se folosesc sistemele wireless. Studiul analizează două tipuri de acces: acces wireless local şi cel mobil.

Sistemele locale de wireless permit transferul informaţiei pe distanţe scurte, câţiva zeci de metri. Vorbim de transferul între device-uri, vorbim de routere wireless care transformă o conexiune fixă într-una mobilă. WiFi-ul e unul dintre cele mai cunoscute sisteme locale wireless.

În schimb, sistemele wireless mobile conectează utilizatorii prin intermediul vitezelor şi protocoalelor 3G sau 4G. Consumul de energie electrică este influenţat de dispozitivul final al utilizatorului, tehnologia de acces broadband, de reţeaua-mamă şi de centrele de date.

Cât de mare va deveni norul online?

Studiile arată că tehnologia Cloud va deveni din ce în ce mai dezvoltată. Tendinţa este de mutare a datelor în norul de pe internet, iar afacerile vor deveni din ce în ce mai dependente de acesta. De asemenea, se va înregistra şi o creştere treptată a consumului de energie electrică din acest motiv.

Potrivit ABI Research numărul utilizatorilor de servicii cloud vor creşte  la 998 milioane până în 2014. În această categorie introducem atât persoanele fizice, dar şi firmele. În 2008, doar 42,8 milioane de oameni şi firme foloseau servicii în „nor”. Rata anuală de creştere este de 69%.

De asemenea, Forrester Research crede că piaţa va creşte la o valoare de 241 de miliarde de dolari în 2020, faţă de 40 de miliarde în 2011. În ceea ce priveşte cantitatea de date creată şi mutată dintr-o parte într-alta a internetului, Cisco a înregistrat o creştere cu 66% pe an, iar în 2015 se va ajunge la 133 de exabytes.

Haideţi să discutăm! Ne puteţi vizita şi pe pagina de Facebook Tech Adevărul. 

Puteţi citi mai multe detalii, în studiul complet publicat în documentul de mai jos.

Ceet White Paper Wireless Cloud

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite