Studiu: China e pregătită pentru noul Internet, celelalte ţări sunt vulnerabile

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Noul tip de război este cibernetic. FOTO TopNews.in
Noul tip de război este cibernetic. FOTO TopNews.in

Războiul cibernetic actual este favorizat de infrastructura deficitară a Internetului, arată un raport publicat recent. Şi pe măsură ce tot mai multe atacuri informatice sunt legate de China, această ţară îşi construieşte o infrastructură tot mai bună, încă inexistentă în SUA.

„Actuala structură a Internetului este din start nesigură“, a declarat Yaneer Bar-Yam, preşedintele New England Complex Systems Institute (NECSI). Bar-Yam este şi co-autor al studiului „Principles of Security: Human, Cyber and Biological“ care tratează problema atacurilor informatice din perspectiva unei infrastructuri deficitare pe care Internetul s-a dezvoltat, scrie Phys. Asta pentru că fiecare nod de conectare poate fi atacat de la un alt nod, ceea ce necesită o întărire a fiecărei reţele, fapt nerealist, aproape imposibil, se mai arată în raport.

O abordare eficientă pentru securizarea mediului digital o reprezintă reconstrucţia arhitecturii Internetului şi, conform NECSI, schimbarea trebuie să înceapă cu router-ele prin care trec pachetele de date între nodurile de reţea. „Măsurile colective de securitate anti-atacuri cibernetice ar trebui să aibă efect şi asupra router-elor în care ar trebui introduse protocoale care să refuze transmisia dacă, spre exemplu, originea e incertă“, se mai spune în studiu.

Autorii acestei cercetări recurg şi la o analogie cu corpul uman. Aceleaşi principii, ca în cazul reţelelor de Internet, sunt aplicate în mecanismele de comunicare, transportare şi apărare din corpul uman. „Organismul oamenilor are principala sa linie de apărare în sistemul primar de transport - fluxul de sânge [...]. Sistemul imunitar n-ar rezista, dacă acţiunile de apărare ar avea loc doar la nivel de celulă“, a afirmat Bar-Yam. El a mai dat exemplu şi sistemul urban, cum ar fi dacă fiecare locuinţă ar trebui să devină o fortăreaţă, în locul protecţiei asigurate de autorităţi.

China, în avangarda noului Internet

Reţelele de Internet din China operează în mod nativ pe protocolul IPv6. Nu avem aşa ceva nici măcar în SUA. Donald Riley

Acelaşi studiu citat mai sus arată şi ce putere are China, câtă pregătire stă în spatele armatei digitale pe care guvernul chinez o pregăteşte. China a trecut deja la o nouă opţiune de securitate denumită Source Address Validation Architecture (SAVA). În prezent, nu poate fi stabilit „trecutul“ unei adrese IP, dar SAVA remediază acest lucru şi creează o bază de date în care sunt înregistrate computerele de încredere ale reţelei, scrie Gizmodo.

Pachetul de date este oprit dacă între computer şi IP nu există potrivire. Aceasta este soluţia de viitor, consideră Steve Wolff, unul dintre pionierii Internetului, şi el mai susţine că această soluţie ar trebui adoptată la scară mai mare.

Apoi, dincolo de SAVA, este IPv6, viitorul Internet Protocol care abia începe să fie implementat. „Abia începe“ nu este o sintagmă potrivită pentru China care deja a trecut la IPv6. Ce face acest nou protocol? Permite mult mai multe sloturi pentru Internet şi e vorba aici de sute de miliarde de miliarde şi este necesar, deoarece actualul IPv4 are doar 4,3 miliarde de locuri disponibile. China însă are şi o populaţie mare, astfel că a grăbit procesul, a spus Donald Riley, specialist în sisteme informaţionale la Universitatea din Maryland.

Ce mai are China? Spre exemplu, furnizorul 3TNet oferă deja televiziune prin Internet folosind protocolul IPv6, iar transmisiunile se realizează în format HD. „Dacă te gândeşti la viitorul Internetului, oricine începe explorarea teritoriului şi fixează anumite lucruri la început are un avantaj în competiţia cu ceilalţi“, a mai spus Riley. Şi China se pare că este tocmai acest pionier.

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite