Internet

articolul anterior articolul urmator

Studiu Ericsson: tehnologia 5G ar putea aduce economiei României 7,8 miliarde de euro până în anul 2025

2
4 May 2021 12:47:07
Autor: George-Andrei Cristescu
Captură din studiul Ericsson.
Captură din studiul Ericsson.

Estimările care reies dintr-un studiu comandat de Ericsson arată că tehnologia 5G ar putea aduce economiei României 7,8 miliarde de euro, până în anul 2025, din care beneficiile aduse în zonele rurale ar urma să se ridice la 4,7 miliarde de euro.

Pentru aceasta este foarte important ca România să dispună de un cadru legislativ predictibil (să ia o decizie în ceea ce priveşte discuţiile pe marginea EU Cybersecurity Toolbox) şi să încurajeze investiţiile (aplicând recomandările din EU Connectivity Toolbox), pentru a putea valorifica pe deplin aceste oportunităţi. 

EU Connectivity Toolbox – document elaborat de Comisia Europeană – cuprinde o serie de recomandări privind organizarea licitaţiilor de spectru 5G şi crearea unui cadru legislativ propice pentru investiţii, care să faciliteze, totodată, şi reducerea costurilor de implementare.

Potrivit Ericsson, accesibilitatea investiţiilor este foarte importantă, fiind necesar să existe un mediu cât mai propice pentru investiţii, astfel încât acestea să poată avea un grad bun de rentabilitate (Return of Investment - ROI) şi investitorii să îşi recupereze într-un timp rezonabil investiţiile făcute. Din păcate, însă, în industrie, gradul de rentabilitate a investiţiilor este, de cele mai multe ori, mai mic decât costul capitalului, motiv pentru care este necesar ca operatorii (sau cei care vor să investească) să dispună de unele facilităţi, iar statele au la dispoziţie diverse metode prin care pot sprijini demersurile mediului privat de implementare şi dezvoltare a reţelelor 5G.

Una dintre acestea este reprezentată de amplificarea sumelor investite de mediul privat prin intermediul fondurilor din Mecanismul de Redresare şi Rezilienţă, este de părere Gabriel Solomon: “Aşa cum probabil ştim cu toţii, Comisia Europeană a anunţat că va aloca o sumă de minim 40 de miliarde de euro din Mecanismul de Redresare şi Rezilienţă (Recovery and Resilience Facility – RRF) pentru dezvoltarea şi implementarea soluţiilor de conectivitate 5G, astfel că România are toate şansele să reuşească să facă acest lucru în zonele rurale, simultan cu cele urbane şi suburbane”.

Potrivit Ericsson, o altă modalitate prin care guvernele pot stimula investiţiile, în ceea ce priveşte implementarea reţelelor 5G, este aceea de a le oferi companiilor (investitorilor) posibilitatea de a deduce/amortiza investiţiile de capital din taxe. Regatul Unit, de exemplu, le permite firmelor să îşi deducă 130% din CAPEX (costuri de capital) din venituri pentru a-şi scădea taxele, pe o perioadă de 2 ani, ceea ce se estimează că va genera o continuitate a investiţiilor în reţelele 5G, în Regatul Unit, iar aceasta este o opţiune pe care toate statele ar putea să o ia în considerare.

Aşadar, pentru România, beneficiile economice aduse de tehnologia 5G sunt uriaşe, însă investiţiile sunt cruciale, iar un studiu realizat de compania de consultanţă şi cercetare Analysys Mason, pentru Ericsson, în ceea ce priveşte evoluţia gradului de conectivitate 5G, pentru o perioadă de 5, 10, respectiv 20 de ani, arată că aproape 99% din populaţia României va avea acoperire 5G pe spectrul de bandă joasă, până în anul 2025, în timp ce acoperirea 5G pe spectrul de bandă medie va fi disponibilă doar pentru 55% din populaţia României, până în 2025.  

Spectrul din zona de frecvenţe mid-band oferă cea mai bună calitate a serviciilor 5G, potrivit lui Dragoş-Mircea Rebegea, Country Manager România şi Head of Sales România & Moldova, în cadrul Ericsson, care este de părere că este necesar ca licitaţia pentru spectrul de frecvenţe 5G să fie organizată, astfel încât acesta să fie pus la dispoziţia operatorilor de telecomunicaţii.  

Potrivit Ericsson, odată adoptate şi puse în practică, toate aceste măsuri ar putea aşeza rapid România în rândul statelor aflate în avangarda implementării reţelelor 5G, nu doar în Europa, ci şi la nivel global.

Studiul a fost realizat de compania Analysys Mason, la comanda Ericsson şi publicat la finalul lunii martie 2021.

Pentru România există 3 scenarii de implentare a tehnologiei 5G, care se găsesc aici, paginile 77,78,79.

Studiul complet poate fi consultat aici.

 

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

2 Comentarii

bovis al IIIlea
4.05.2021, 14:54:36

Si ce daca... banii aia oricum merg in buzunarele multinationalelor si nomenclaturii.

-5 (5 voturi)
Ionel Marcu
4.05.2021, 18:02:12

Iar noi ne alegem cu 5G! Mai concret cu ce, ne scade timpul de reacție pe telefon de la o secundă la 0,1? Sau putem descărca un film în două secunde? Nu ne spune nimeni ce va schimba, practic, 5G-ul pentru consumatorii individuali, probabil că nu știe cam nimeni!

-12 (12 voturi)
Modifică Setările