STUDIU Google: De ce le e frică românilor pe internet

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mare parte a vieţii multora dintre noi depinde de mediul online. Conturi de email, reţele sociale, conturi bancare, magazine online, platforme de chat, etc, toate conţin informaţii personale sensibile, care trebuie protejate.

De Ziua Siguranţei pe internet, Google atrage atenţia asupra securităţii online, arătând care sunt temerile românilor pe internet şi câteva metode simple pe care oricine le poate aplica pentru a-şi proteja existenţa online. 

Cele mai mari îngrijorări ale oamenilor vizează compromiterea datele de acces şi personale (parole, informaţii financiare, etc) şi malware-ul. În opinia românilor, informaţiile financiare sunt cele mai sensibile.

Potrivit unui studiu realizat în 2019 de YouGov pentru Google, 49% dintre români sunt interesaţi în primul rând de protecţia datelor datele financiare, precum acces la internet banking sau datele cardurilor. Pe locul secund, cu 19%, vin informaţiile personale (adresă, CNP, etc), iar pe al treilea loc momentele personale, precum fotografii, cu 9%.

Studiul derulat de YouGov este unul reprezentativ şi s-a derulat online în perioada 27 decembrie 2018 - 7 ianuarie 2019, pe un eşantion de 1009 persoane adulte din România.

Phishingul, cel mai frecvent atac

Cele mai frecvente moduri prin care datele de acces sunt compromise sunt phishingul sau compromiterea parolelor. Potrivit studiului YouGov, 37% dintre români declară că au fost ţinta unui atac de tip phishing, prin care cineva a încercat să acceseze datele personale, inclusiv parole şi date bancare, prin metode înşelătoare, pretinzând a fi o sursă legitimă.

A doua cea mai frecventă ameninţare cu care s-au confruntat românii este malware-ul. 28% dintre participanţii la studiu au spus că li s-a infectat computerul cu un virus sau software, ceea ce a dus la manipularea, furtul sau ştergerea datelor cu caracter personal. Un sfert dintre români (24%) reclamă că cineva le-a accesat în mod neautorizat conturile din reţelele de socializare/sau de e-mail.

Soluţia Google de protejare împotriva acestor atacuri:

  • Autentificarea în doi paşi, care combină ceva ce ştii (parola) cu ceva ce deţii (un dispozitiv de securizare sau un cod). Chiar dacă cineva află parola, nu va avea informaţiile de la pasul doi
  • Cei care caută o protecţie online mai sofisticată au la dispoziţie Programul avansat de protecţie de la Google. Acesta merge dincolo de soluţia autentificării în doi paşi: solicită utilizarea unui dispozitiv de securitate pentru autentificare şi adaugă un pas suplimentar în procesul de recuperare a contului, pentru a bloca tentativele de acces fraudulos.

Cel mai simplu mod în care un cont poate fi compromis este ca cineva să aibă acces la parola titularului. Degeaba utilizatorul foloseşte o parolă puternică, dacă aceasta este utilizată pentru toate conturile. Dacă este furată, atacatorul va avea acces la toate aceste conturi, indiferent de cât de solidă este parola care le protejează.

Soluţia Google: Managerul de parole pentru Chrome şi Android. Chrome va genera automat o parolă la prima autentificare pe un site. Parola va fi stocată securizat în contul Google şi va putea fi folosită pe toate versiunile Chrome, mobile sau desktop. Fiecare îşi poate vedea parolele la passwords.google.com.

Un sfert dintre români nu-şi verifică setările de securitate

Care sunt obiceiurile românilor pentru reducerea riscurilor online? Un sfert dintre ei (26%) spun că folosesc cel puţin odată pe lună un instrument de verificare a setărilor de securitate, precum Google Security Checkup.

De cealaltă parte, un alt sfert spun că nu au făcut niciodată acest lucru sau fac aceste verificări doar odată la 6 luni (16%). În ceea ce priveşte actualizarea parolelor online, cei mai mulţi dintre români (25%) spun că fac acest lucru mai rar decât odată la 6 luni. Puţini nu au făcut lucrul acesta niciodată (9%), în timp ce 19% îşi actualizează parolele la 2-3 luni.

Din filme am reţinut că dispozitivele se infectează cu malware în urma unui atac sofisticat şi ţintit către respectivul dispozitiv. În realitate, este mult mai probabil să ne infectăm cu malware în urma unor acţiuni mult mai banale, precum simpla accesare a unui site nesecurizat sau pentru că nu am actualizat software-ul. 

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite