Surpriza dezbaterii proiectului de lege privind tehnologia 5G

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Captură din timpul dezbaterii.
Captură din timpul dezbaterii.

Luni, 24 august, a avut loc dezbaterea publică organizată de Ministerul Transporturilor, Infrastructurii şi Comunicaţiilor având ca temă proiectul de Lege care reglementează reţelele 5G.

Dezbaterea s-a desfăşurat online, în regim de videoconferinţă, şi a fost moderată de Laurenţiu Voicu, director la Ministerul Transporturilor. Au participat peste 130 de persoane şi circa 80 dintre acestea au luat cuvântul. Fiecare vorbitor a avut la dispoziţie 4 minute pentru a-şi prezenta poziţia. Dintre participanţi au făcut parte instituţii publice, companii producătoare de echipamente 5G, reprezentanţi ai unor ONG-uri, cetăţeni obişnuiţi şi jurnalişti.

Într-o majoritate covârşitoare, cei care au luat cuvântul s-au exprimat pentru retragerea proiectului de act normativ sau pentru prelungirea termenului de dezbatere a proiectului.

Au fost şi câteva persoane, puţine, care şi-au exprimat susţinerea pentru proiectul de lege.

Unul dintre aceştia, deputatul PNL Pavel Popescu a spus: “Proiectul de lege este orientat către libertate şi valori vestice.”

Nemulţumiţii se impart în două categorii mari:

- cei care doresc implementarea reţelelor 5G cât mai rapid, dar se tem că proiectul de lege este politizat, creat cu dedicaţie pentru producătorul chinez Huawei.

- cei care vor interzicerea tehnologiei 5G pentru că ar fi periculoasă pentru sănătate

În continuare redau câteva dintre criticile la adresa proiectului, care privesc tehnologia şi nu partea de sănătate publică.

Cristina Elena Creţu - Maravela şi Asociaţii: ”Proiectul de lege nu vine însoţit de studii de impact, având în vedere importanţa lui. Acest proiect nu face referire la setul de instrumente 5G adoptate de UE la începutul anului. Măsurile de diminuare a riscului nu trebuie să vizeze o ţară sau o companie. Proiectul de lege permite excluderea anumitor producători doar pe baza ţării de origine, pe criterii politice. Acest proiect de lege încalca prevederile legii concurenţei şi va produce distorsiune pe piaţă”.

Preşedinte al Baroului Bucureşti, reprezentând Huawei: Proiectul de lege aduce atingere liberei concurenţe, încalcă legi europene şi alte acorduri la care România este parte. Nu este definit ce se înţelege prin infrastructură de interes naţional.

Liviu Popescu - Asociaţia Operatorilor Mobili din România: Perioada de analiză a proiectului a fost de doar 10 zile; am fi preferat să alocaţi mai mult timp, în jur de 30 de zile. Operatorul poate suferi pierderi financiare uriaşe care vor fi transferate în cele din urmă consumatorului final.

Sergiu Zaharia - Huawei: Acest proiect de lege nu conţine cuvântul tehnic. Complexitatea reţelelor 5G este una mare şi atunci un astfel de proiect de lege trebuie să detalieze criterii tehnice pentru identificarea măsurilor de securitate care trebuie implementate. 

Victor Stan: Este foarte scurt timpul de consultare publică. Ar trebui sa fie de două luni. Credibilitatea României poate fi afectată prin discriminarea anumitor producatori. Este necesar un studiu de impact. 

Surpriza dezbaterii a venit de la Corneliu Mănescu, director general adjunct MTIC, care a spus: „La ora actuală, nu cunoaştem nici măcar un furnizor care să nu îndeplinească condiţiile. Dacă cineva se ştie că nu îndeplineşte condiţiile, nu cred că ar trebui să discutăm aici.”

Acesta a adăugat: ”actul normativ respectă întru totul principiile de concurenţă şi se sprijină pe fundamente care stau la baza structurilor din care facem parte, cum ar fi Uniunea Europeană".

Marian Murguleţ, secretar de stat pentru tehnologia informaţiei la nivelul întregii Administraţii Publice Centrale, CIO Guvernamental, a remarcat că legislaţia ţine cont de bunele practici la nivel internaţional. Marian Murguleţ a mai spus că avem un parteneriat strategic cu SUA în domeniul militar, iar cel în domeniul comuncaţiilor 5G e o continuare firească.

Dezbaterea a degenerat pe final într-un dialog tensionat între moderator, Corneliu Mănescu, şi membrii unor ONG-uri.

Totuşi, înainte de a încheia, Laurenţiu Voicu a spus că în 10 zile vor fi disponibile pe site-ul instituţiei şi la sediu, următoarele documente: minuta dezbaterii publice, recomandările colectate, versiunile îmbunătăţite ale proiectului, rapoartele de avizare, versiunea finală a actului normativ.

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite