Tudor Popescu, participant SuperCoders: „Educaţia digitală este foarte importantă pentru adolescenţi. În viitorul apropiat va fi necesară în toate meseriile“

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
advert

Copiii cu vârste cuprinse între 10-14 ani pasionaţi de programare şi dornici să îşi dezvolte abilităţi digitale au participat la concursul naţional SuperCoders organizat de Orange România, iar cei mai creativi 50 dintre ei au avut ocazia de a intra în Academia SuperCoders 2022, unde au aprofundat secretele coding-ului. Tudor Popescu, unul dintre copiii înscrişi, ne-a povestit cum a fost experienţa participării la acest proiect.

Tudor Popescu are 14 ani, locuieşte în Iaşi şi studiază la Liceul Teoretic de Informatică Grigore Moisil. Este pasionat de programare, îi plac jocurile pe calculator şi să editeze clipuri video, aşa că în urmă cu 5 ani mama lui a decis să-l înscrie la SuperCoders, un proiect de educaţie digitală pentru copii organizat de Orange România împreună cu Simplon România. De atunci, Tudor a participat anual la competiţie, declarându-ne că a fost determinat să se reînscrie de numeroasele cunoştinţe dobândite, prieteniile legate cu ceilalţi participanţi şi trainerii interesanţi aleşi de organizatori.

Interviu Tudor Popescu

Când şi cum ai făcut cunoştinţă cu limbajul de programare?

Mă pasionează orice este legat de calculatoare. Am făcut cunoştinţă cu limbajul de programare la 4 ani, când m-am înscris la cercul de informatică de la Palatul Copiilor din Iaşi, la care merg şi în prezent. Pe atunci nu ştiam nici să citesc, dar doamna profesoară Georgeta Moraru a avut încredere în mine. Pe această cale vreau şi să-i mulţumesc pentru că m-a susţinut în tot ce am dorit să fac.

Ce te-a atras la programare?

Prima data când am ajus la centru, nu am folosit chiar un limbaj de programare. Îmi amintesc că era mai mult o aplicaţie, ceilalţi copii mai mari scriau iar eu aveam o telecomandă virtuală. Atunci mi s-a dezvoltat pasiunea pentru acest domeniu.

Cum ai aflat de SuperCoders?

De SuperCoders am aflat de pe internet, în urmă cu 5-6 ani. Mama a văzut un anunţ pe internet şi m-a întrebat dacă vreau să particip.

Povesteşte-ne cum au fost participările tale la SuperCoders şi ce ţi-a plăcut cel mai mult în această experienţă educaţională?

Prima data m-am întâlnit cu ei pentru un workshop. Acesta trebuia să fie continuat cu un proiect, dar din păcate nu am reuşit să mă calific să ajung în Academie. La următoarea ediţie am avut timp o lună jumătate să fac proiectul şi de data aceasta m-am calificat.

advert

Care au fost cele mai interesante activităţi?

Cele mai interesante activităţi au fost atelierele, ne întâlneam cu youtuberi şi creatori de conţinut care ne povesteau despre SuperCoders, cum au ajuns să facă asta şau ce înseamnă să fii antreprenor. Îmi amintesc că Sebastian Dobricu ne-a povestit că a fost exmatriculat de la o şcoală, desi nu făcuse nimic rău. M-a impresionat puterea lui de a reveni chiar şi după o astfel de experienţă.

Ai avut un mentor preferat?

Toţi au fost drăguţi, au vorbit cu noi şi ne-au ajutat cu tot ce am avut nevoie. 

Care sunt skill-urile digitale dezvoltate în proiectul Orange?

Am învăţat limbaje de programare care şi acum mă ajută să-mi dezvolt şi mai mult cunoştinţele. De exemplu, acum ştiu să fac site-uri sau să fac un robot care desenează singur.

Cum a fost ultima etapă, Academia?

Perioada Academiei a fost foarte frumoasă. Am cunoscut copii din aproape toate oraşele mari ale ţării, mi-am făcut prieteni noi, am învăţat un limbaj de programare. După Academie te poţi dezvolta mult mai uşor pentru că deja ai informaţiile de bază. Practic este etapa cea mai importantă, îţi este răsplătită toată munca depusă să faci proiectul de calificare din preselecţie. Ai oportunitatea de a învăţa prin atelierele organizate. Anul acesta a venit unGame designer de la Gameloft să ne povestească despre un joc popular al lor şi o echipă de studenţi care au dezvoltat o aplicaţie care poate marca un loc periculos în cazul în care o persoană întâmpină o situaţie periculoasă în acea zonă.

Despre ce a fost proiectul tău?

Coder trebuia să ajute omenirea după pandemie, aşa că am făcut o animaţie. În proiectul meu, SuperCoder aplică pentru un congres intergalactic, acolo află că pământenii au nevoie de ajutor pentru că se confruntă cu o pandemie şi este avertizat că reţelele de telecomunicaţie vor ceda din cauza faptului că pământenii stau foarte mult pe internet. Pentru că sunt şi foarte multe atacuri cibernetice, acesta trebuie să îi ajute. Din păcate, singura soluţie este o maşină a timpului. SuperCoder trebuie să ajungă pe planeta pe care se află maşina, să se întoarcă în timp şi să salveze omenirea.

Ce te-a făcut să participi la mai multe ediţii?

Trainerii m-au determinat să mă înscriu şi la alte ediţii, sunt prietenoşi şi mereu ne-au ajutat cu orice aveam nevoie. Mi-a plăcut foarte mult şi mediul, puteam să socializăm şi să împărtăşim poveşti despre ce ne pasionează. După toate aceste ediţii simt că mi-am îmbogăţit cunoştinţele în limbajul de programare.

Ce i-ai recomanda unui copil care vrea sa se inscrie la SuperCoders?

I-aş recomanda să participe deoarece are numai de câştigat. Îl pot sfătui să se mobilizeze cu proiectul de preselecţie, să lucreze constant la el. Timpul este destul de scurt, ţinând cont că mai avem şi şcoală.

De ce este importantă educaţia digitală pentru adolescenţi?

Educaţia digitală este foarte importantă deoarece în viitorul apropiat în toate meseriile se va folosi foarte mult tehnologia. Vedem şi acum că inclusiv metodele de plată sau chiar biletele de transport se comercializează cu ajutorul tehnologiei.

advert

Ce-ţi doreşti să faci pe viitor cu această pasiune a ta?

Îmi doresc să-mi dezvolt cât mai mult cunoştinţele. Sper să am parte în drumul meu de oameni care să mă ajute în acest sens.

Ce spun părinţii despre pasiunea ta? Cum îţi înţeleg dorinţa de a petrece mai mult timp la calculator pentru a crea limbaj de programare?

Părinţii mă susţin, mă lasă să învăţ lucruri noi de care sunt pasionat şi mă bucur de acest lucru..

Cum crezi ca va evolua programarea in viitor?

Este foarte posibil ca programarea să dispară în viitor. Cu ajutorul roboţilor şi al inteligenţei artificiale vom dezvolta automat aplicaţii. Tu îi spui ideea, iar robotul îţi va oferi un produs final fără ca tu să depui muncă.

Exista un proiect mare pe care ti-ar plăcea sa-l dezvolţi pentru a face o schimbare relevanta în lumea în care trăim?

Nu este neapărat un proiect numai al meu, ci ar trebui cu toţii să fim implicaţi în a face ca lumea să fie mai bună.

Cât priveşte un proiect al meu, am câteva idei, însă nu le pot dezvălui acum şi nici nu am vârsta legală pentru a le pune în practică.

Despre proiectul SuperCoders:

Programul de educaţie digitală SuperCoders este organizat de Orange România, iar cea de-a VIII-a ediţie s-a desfăşurat în perioada octombrie 2021 – aprilie 2022.

Destinat copiilor cu vârste cuprinse între 10 şi 14 ani din toată ţara care vor să îşi dezvolte gratuit abilităţile digitale, SuperCoders a cuprins trei etape: Caravana, Concursul naţional şi Academia. După ce s-au familiarizat cu Scratch, în prima etapă, copiii şi-au creat propriile poveşti interactive pe care le-au înscris în cea de-a doua etapă a SuperCoders, Concursul Naţional. Academia, ultima etapă a programului, reprezintă un modul avansat de programare pentru copii, în cadrul căruia au învăţat noţiuni introductive de JavaScript pe parcursul a 15 săptămâni de cursuri online.

Programul SuperCoders a început în 2014 la iniţiativa Orange România, împreună cu Simplon România, cu scopul de a promova educaţia digitală şi folosirea responsabilă şi utilă a tehnologiei în rândul tinerei generaţii. Până acum, peste 3.300 de copii din toată ţara au beneficiat de experienţa participării în program, dintre care 900 doar în 2020.

Articol susţinut de Orange România

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite